Tuesday, April 30, 2019

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.


Deponentii la banci au fost prinsi intre ciocan si nicovala in ultima perioada, din cauza evolutiilor din economie. Pe de o parte, acestia si-au vazut economiile erodate de inflatie, avand in vedere ca dobanda anuala primita de la banca a fost mai mica in cele mai multe cazuri decat cresterea preturilor pe acelasi orizont de timp. 

Pe de alta parte, bancile nu s-au aventurat sa acorde dobanzi mai mari deponentilor din cauza excesului de lichiditate si a noilor reglementari care le induc costuri crescute (taxa pe active bancare, care pune presiune pe banci sa vanda credite la dobanda mai mica). 
 
In aceste conditii, dobanzile la depozite, aflate mult sub inflatie in cele mai multe cazuri si de multa vreme, continua sa ramana neatractive. 

Dobanzile la depozitele standard in lei ale populatiei rareori depasesc nivelul de 4% pe an, iar inflatia anuala a revenit, deja, peste acest nivel (4,1% in martie 2019). Bancile mai acorda, in general, bonusuri de dobanda de 0,5 puncte procentuale peste nivelul standard, in medie, pentru deschiderea depozitelor online. Astfel, pentru depozitele deschise online, dobanzile cele mai mari din piata ating 4,5%, dar doar pentru economiile depuse pentru un termen de 36 de luni. 
 
Ce depozite au beneficiat de cresteri de dobanda?

In ultima luna, cateva banci au decis cresterea dobanzilor fixe la depozitele in lei, insa majorarile au depasit rar peste 0,5 pp. De cele mai mari bonificatii au beneficiat in special cei care si-au depus banii la banca pe termen mai indelungat. In schimb, pe termene scurte, de pana la 3 luni, cresterile operate de banci au fost de pana in 0,3 punte procentuale.
 
Pe de alta parte, au existat si banci care au decis sa mareasca dobanda clientului doar pentru anumite produse din portofoliu. In general, majorarile de dobanzi au fost aplicate doar depozitelor de peste 6 luni, mergand pana la 18, 24 si 36 de luni, insa au existat banci care au plusat doar pentru produsele constituite online.
 
Printre bancile care au majorat dobanzile se numara UniCredit Tiriac Bank, TBI Bank, Banca Feroviara sau Idea::Bank. 
 
Sunt si banci care au continuat taierea dobanzilor 
 
In acelasi timp, insa, au existat si banci care au decis reducerea dobanzilor la anumite depozite, dar acestea au fost de mai mica amploare (de pana in 0,25 puncte procentuale), avand in vedere nivelul deja extrem de redus al acestora. Printre bancile care au diminuat dobanzile se numara First Bank (fosta Piraeus Bank), OTP Bank, ING Bank sau Alpha Bank. 
 
Alte banci si-au adaptat oferta in functie de necesitati, astfel ca au scazut dobanzile la depozitele pe termen scurt si au majorat remuneratia pentru termen mediu. Este cazul unor banci precum Credit Agricole sau Patria Bank. 
 
Unde gasim cele mai bune dobanzi din piata?

Cele mai mari dobanzi la depozite sunt acordate de bancile mici, pe termene mai indelungate si cu bonus pentru deschiderea online. In cazul bancilor mari, in general dobanzile la depozite sunt mai reduse, de cele mai multe ori chiar cele mai mici din piata. 
 
Spre exemplu, la un depozit online pe 12 luni, cea mai mare dobanda este acordata in prezent de TBI Bank, respectiv 4% pe an (fixa). La polul opus, cu cea mai mica dobanda acordata pentru un depozit similar, se afla Raiffeisen Bank, respectiv 1,25% pe an (fixa). Pentru depozitele pe termen mai lung, de 36 de luni, dobanda maxima ajunge la 4,5% pe an, oferita tot de TBI Bank.