Tuesday, August 5, 2014

BNR reduce dobanda cheie la 3,25%

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 3,5% la 3,25%, cu scopul de a crea conditii favorabile pentru o crestere economica adecvata si de durata.

Rezervele minime obligatorii au ramas nemodificate, insa banca centrala si-a reiterat angajamentul de a le reduce, in conformitate cu nivelul practicat la nivel european. Procesul de armonizare va continua insa treptat, “intr-un dozaj adecvat si la momentul oportun”, se arata in comunicatul BNR.

“Implementarea consecventa a unui mix adecvat de politici macroeconomice, in linie cu prevederile acordurilor de finantare externa, precum si reluarea, in conditii prudentiale, a procesului de intermediere financiara in paralel cu o remunerare adecvata a depozitelor bancare de natura a incuraja economisirea interna, sunt esentiale pentru consolidarea perspectivelor favorabile ale economiei romanesti, intarind astfel rezistenta acesteia la socuri externe”, precizeaza banca centrala.

Conform ultimelor prognoze, rata anuala a inflatiei se afla la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al tintei stationare pana la mijlocul anului 2015. Inflatia este estimata la 2,2% la sfarsitul lui 2013 si la 3% la finalul lui 2015.

OTP cumpara Millennium Bank

Grupul portughez Banco Comercial Portugues a semnat un acord pentru vanzarea in intregime a subsidiarei din Romania – Millennium Bank – catre OTP Bank.

Tranzactia este supusa aprobarii autoritatilor de supraveghere. Valoarea tranzactiei este stabilita la 39 milioane euro. 

La data finalizarii tranzactiei, OTP va rambursa finantarea intragrup acorda in prezent de banca mama din Portugalia catre subsidiara din Romania, in valoare de aproximativ 150 milioane euro.

Grupul portughez a intrat pe piata romaneasca in 2007, dupa ce a pierdut licitatia organizata pentru privatizarea BCR. Ulterior, banca-mama a fost afectata de criza financiara si a primit un ajutor de 3 miliarde euro, prin intermediul unui imprumut de la FMI si Comisia Europeana. Vanzarea subsidiarei din Romania face parte din planul de restructurare al bancii.

Rambursare anticipata leasing auto: Care sunt costurile?

Intrebare: Am un leasing auto pe 5 ani si vreau sa-l achit integral dupa expirarea perioadei de un an. In scadentar am dobanda care se aplica la rata lunara, plus valoarea CASCO. Daca vreau sa achit anticipat, mai sunt obligat sa platesc toata dobanda ramasa plus CASCO pe anii ramasi (4)?

Raspuns: O inchidere anticipata a contractului se poate realiza doar dupa 1 an de contract, calculat de la data livrarii obiectului in leasing (implicit, trebuie sa fi fost facturate minimum 12 rate lunare). Daca aceasta conditie e indeplinita, urmatorul pas este un calcul de inchidere anticipata.

In ceea ce priveste dobanda, aceste detalii se regasesc in contractul de leasing pe care l-ati semnat. In general, lucrurile difera daca sunteti client persoana fizica sau client persoana juridica si, eventual, in functie de tipul de dobanda a contractului (fixa sau variabila). In principiu, veti avea de rambursat capitalul, inclusiv valoarea reziduala, precum si un comision de rambursare anticipata, conform contractului.

In ceea ce priveste polita CASCO, aceasta se finalizeaza conform conditiilor de asigurare pe care se presupune ca le-ati primit si le-ati agreat odata cu activarea politei. In principiu, orice contract de asigurare presupune plata tuturor ratelor pana la finalul anului de asigurare, in cazul inchiderii anticipate a unei polite de asigurare pe care au fost decontate daune in anul curent de asigurare.

Banca Transilvania si-a majorat profitul cu 17%

Banca Transilvania a obtinut un profit brut de 246,1 milioane lei in primul semestru din 2014, cu 17,5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior.

Rezultatul pozitiv al bancii a fost sprijinit in mod determinant de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o imbunatatire a raportului cost/venituri cu peste 7 puncte procentuale fata de semestrul I din 2013, ajungand la 44,6% in semestrul I din 2014.

In conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos in afara bilantului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile si erau acoperite integral cu ajustari de depreciere. Ca urmare a acestei operatiuni, au fost scoase in afara bilantului, in primul semestru din 2014, credite cu o valoare bruta de 320 milioane lei.

“Am atins tinta de eficientizare a proceselor si de crestere a veniturilor operationale, in contextul in care am continuat sa creditam economia romaneasca. Focusul nostru este, in continuare, cresterea creditarii si a veniturilor”, afirma Omer Tetik, directorul general al bancii.

Curatarea bilantului de credite neperformante a readus BCR pe pierdere

BCR a decis sa accelereze solutionarea portofoliului de credite neperformante, motiv pentru care banca a inregistrat dupa primele 6 luni din 2014 o pierdere de 276,6 milioane lei.

Banca administreaza un portofoliu de credite neperformante de aproximativ 12,9 miliarde lei, pe care s-a horatat sa-l solutioneze intr-o maniera accelerata, in vederea imbunatatirii semnificative a calitatii bilantului si a performantei financiare in viitorul apropiat, se arata in comunicatul bancii.

BCR are ca tinta reducerea cu 25% a soldului de credite neperformante pana la sfarsitul lui 2014. Costurile de risc care decurg din aceasta operatiune sunt de asteptat sa depaseasca rezultatul operational al bancii in 2014.

“Capitalizarea bancii va absorbi cu usurinta masurile de curatare a bilantului mentionate mai sus si va ramane puternica pentru a sprijini o crestere consistenta in toate liniile de afaceri”, informeaza banca.

In acest sens, BCR a semnat in luna iulie o tranzactie de vanzare de 1 miliard lei a unui pachet de credite corporate neperformante (garantate, aflate in procedura legala – insolventa, executare silita), catre un consortiu de investitori straini si linii de finantare disponibile aferente.

In mai 2014, rata solvabilitatii era de 16,4%, cu mult peste pragul minim de 10% impus de BNR. Banca estimeaza ca masurile de curatare a bilantului vor avea un efect limitat asupra ratei de solvabilitate.