Tuesday, July 2, 2013

Groupama pariaza pe 100 lei ca achita daune de 2.000 lei in 3 zile

Groupama ofera un card cadou de 100 de lei clientilor cu asigurare de locuinta, in cazul in care angajamentul de plata a despagubirii de maxim 2.000 lei in 72 de ore nu poate fi respectat.
Cardul poate fi utilizat la orice cumparaturi si face parte din sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite clientilor care detin o Asigurare de Locuinta cu Extra Acoperiri. 

Totodata, compania a introdus autoconstatarea, o procedura simplificata de constatare a pagubelor din locuinta. Ea poate fi facuta direct de catre proprietari sau chiriasi, cu un apel telefonic la call-centerul societatii, cateva fotografii si documentele necesare trimise prin e-mail.
Daca, valoarea daunei se incadreaza in limita maxima de 2.000 de lei, iar clientul este de acord cu despagubirea, in maximum 72 de ore de la acordul sau, acesta va primi banii.

In plus, in cazul in care avariile din locuinta au caracter de urgenta, iar acestea nu permit folosirea in conditii de siguranta a locuintei, Groupama trimite in maximum 4 ore un specialist care sa le remedieze. 

Creditarea populatiei este franata de nivelul mare de indatorare al clientilor

Gradul ridicat de indatorare al populatiei sugereaza o evolutie moderata a creditarii in perioada urmatoare, arata ultimul raport anual publicat de BNR.

Creditarea sectorului privat a consemnat o contractie in 2012 (-3,5%), feomenul fiind mai accentuat pe segmentul persoanelor fizice.
In ultimii ani, bancile s-au concentrat mai mult pe finantarea companiilor, in special, a celor celor cu o intensa activitate de inovare si export.

Inversarea tendintei de creditare a fost cauzata de factori atat de natura cererii cat si a ofertei. Standardele de creditare au ramas restrictive in cazul creditelor pentru populatie, dar si cererea s-a mentinut in teritoriu negativ pe segmentul creditelor pentru locuinte. Doar cererea pentru credite de consum a mai cunoscut ocazional perioade de crestere.

EIOPA cere investigatii in toata UE pentru asigurarile de protectie financiara la credite

EIOPA recomanda statelor membre ca in urmatoarele 6 luni sa efectueze o investigatie a asigurarilor pentru protectie financiara, vandute la pachet cu creditele.

Recomandarea are la baza experienta din trecut a catorva state membre (Franta, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania si Marea Britanie), piete pe care au fost reclamate practici inselatoare de vanzare a acestor produse.

Aceste asigurari au fost desenate pentru a veni in spijinul clientilor care aveau nevoie de acoperire a obligatiilor financiare, si in special a ratelor aferente creditelor in situatia in care acestia nu mai puteau continua platile. Au existat insa situatii in care aceste asigurari au fost vandute in mod inselator, scazand totodata increderea in sectorul de asigurari per ansamblu. 
Cele mai frecvente practici de vanzare neadecvata constau in vanzarea asigurarilor catre clienti neeligibili si oferirea unor informatii inselatoare. In aceste situatii, clientii fie nu puteau beneficia de despagubirile corespunzatoare din cauza faptului ca polita de asigurare nu acoperea unele riscuri, fie nu puteau alege asigurarea potrivita din cauza lipsei de informatii corecte si transparente.

In consecinta, EIOPA solicita autoritatilor sa analizeze daca exista practici locale care justifica impunerea unor masuri legislative. Pe baza informatiilor primite, EIOPA va decide daca sunt necesare luarea de noi masuri la nivel european.

BNR scade rata dobanzii la 5%

BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, ca urmare a diminuarii presiunilor inflationiste. Nu este de asteptat ca decizia sa aiba un impact semnificativ asupra dobanzilor la credite si depozite.

In prima parte a acestui an, rata inflatiei s-a mentinut peste pragul de 5%, pe fondul majorarii preturilor volatile alimentare si a unor accize. Pe de alta pare, inflatia de baza – care exclude bunurile cu preturi volatile  - a ajuns la 2,66% in luna mai, fata de 3,25% in decembrie 2012.

Pe termen scurt, inflatia de baza isi va mentine trendul descendent, din cauza cererii slabe existente la nivelul economiei. Astfel, exista perspective favorabile ca dezinflatia sa continue, ceea ce permite o relaxare a politicii monetare.
Reducerea dobanzii de catre BNR era anticipata pe pietele financiare, daca avem in vedere ca indicele Robor se mentina inca din luna aprilie 2013 sub nivelul de 5%. In conditii normale, ratele Robor ar trebui sa se situeaza deasupra dobanzii BNR.

Astfel, decizia BNR nu vine decat sa adapteze dobanda-cheie la realitatile pietei. In consecinta, impactul deciziei BNR asupra dobanzilor la credite si depozite este de asteptat sa fie nesemnificativ, deoarece valorile actuale inglobeaza deja reducerea aplicata de banca centrala.

Intarzierea cu care banca centrala a modificat dobanda poate fi justificata prin dorinta BNR de a-si asigura un spatiu de manevra pentru protejarea cursului de schimb, in conditiile in care fluctuatiile valutare s-au amplificat in ultima perioada. 

“Cursul de schimb a inregistrat fluctuatii mai ample din cauza volatilitatii sporite a apetitului pentru risc al investitorilor si a persistentei incertitudinilor privind evolutia activitatii economive la nivel european”, se arata in comunicatul BNR.