Friday, September 9, 2016

Romanii pun rata la banca inaintea facturii la curent

Romanii au pus banca inaintea confortului din propria locuinta in 2015. Acestia au dat mai multa importanta ratelor la credite decat facturilor la utilitati, de teama sanctiunilor pentru depasirea termenelor de plata la banca, reiese dintr-o cercetare realizata de Institutul National de Statistica. 

Potrivit lucrarii, anul trecut, una din trei familii a prezentat restante repetate la plata utilitatilor si intretinere, cauzate in principal de lipsa banilor, in timp ce numarul celor cu restante la credite a fost mult mai mic.

”Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (54,6% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (53,2%) si abonamentul telefonic (34,1%). Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi1 (9,1%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata”, reiese din documentul citat. 

Cei mai multi romani se plang de dificultati cu cheltuielile de zi cu zi

Totodata, aproape jumatate din gospodarii (46,6%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii. Daca ii luam in calcul si pe cei care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 85,2% din totalul gospodariilor.

Dintre cei care au contractat imprumuturi de la institutii financiare in 2015, aproape jumatate (43,6%) au folosit banii pentru cumpararea in rate a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipament tehnic si electronic, iar putin peste 40% au declarat ca au folosit sumele pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (41,6%). 

Investitiile in renovarea locuintelor sunt explicate si prin faptul ca ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 17,6% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (21,8%) fata de cele rurale (12,2%). Potrivit INS, in mediul rural, peste 2 din 5 gospodarii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971. 

Calitatea locuintelor din Romania lasa de dorit


In plus, ponderea locuintelor, la orase si sate, care nu sunt dotate cu baie sau grup sanitar ramane inca mare, de peste 30%. In mediul rural, situatia este de-a dreptul dramatica - peste 60% din gospodarii nu beneficiaza de avantajele oferite de existenta unei bai si a grupului sanitar in interiorul locuintei. 

Mai mult, in gospodariile de agricultori, lipsa resurselor financiare face ca masina de spalat rufe sa nu existe in dotarea a 30,8% din gospodarii. In plus, absenta computerelor se constata mai ales la gospodariile de someri (43,6%) si agricultori (36,2%).

Datele de la Statistica vin sa confirme teoriile potrivit carora cresterea economica inregistrata in tara noasta, cu care autoritatile se mandresc, nu se simte in nivelul de trai al populatiei. 

La jumatatea acestui an, autoritatile au anuntat o crestere a economiei romanesti de peste 6%, cea mai mare din Uniunea Europeana, iar pentru 2015 avansul raportat este de 3,7%, printre cele mai semnificative din Europa. Cu toate acestea, decalajul de nivel de trai ramane consistent, in defavoarea romanilor.

ASF modifica din nou proiectul de norma RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) modifica din nou proiectul de norma privind asigurarea obligatorie auto RCA. Avand in vedere noile propuneri, Autoritatea a decis si prelungirea perioadei de dezbatere publica a proiectului pana in data de 17 septembrie. 

Potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei, principala modificare se refera la asigurarile pentru vehiculele incadrate in aceeasi clasa. 

Astfel, conform schimbarilor propuse, asiguratorii RCA vor putea stabili tarife diferite de prima pe subcategorii de riscuri, pentru masini din aceeasi categorie, insa diferentele nu pot fi mai mari de plus/minus 20% fata de tariful standard pentru categoria in cauza. 

In proiect se mentioneaza ca ”o categorie de vehicule cuprinde vehiculele incadrate in aceeasi clasa de vehicule conform nomenclatorului utilizat de Registrul Auto Roman si care au caracteristici similare in ceea ce priveste masa maxima autorizata si respectiv capacitatea cilindrica si/sau puterea motorului”. 

Conform prevederilor din Norma RCA, asiguratorii au obligatia de a stabili tariful de prima pe categorii de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor normei. 

Reducerile de tarife sunt plafonate la 10%

In plus, ASF introduce in Norma reducerea maxima pe care o companie o poate acorda unui client de RCA, de 10%. In varianta initiala a Normei RCA, aceasta limita nu era expres prevazuta, desi se preciza ca asiguratorii pot acorda reduceri clientilor. 

”Tarifele de prima stabilite de asiguratori pot contine reduceri comerciale pana la un nivel de maximum 10%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”, se mentioneaza in proiectul de norma nou postat de ASF.

Dincolo de modificarile anuntate pe ultima suta de metri, forma anterioara a proiectul de norma RCA prevedea limitarea comisioanelor de intermediere in cazul politelor RCA si interzicerea modificarii tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, fara exceptii. Aceasta propunere a aparut in contextul in care, potrivit ASF, marea parte a asiguratorilor procedeaza la modificarea frecventa a tarifelor de prima sau recurg des la practica indexarii acestora pentru un anumit segment de asigurati intr-un interval scurt de timp. Astfel, in timp, intreaga tarifare se modifica, ceea ce conducea la o impredictibilitate si o instabilitate in ceea ce priveste evolutia primei de asigurare.

In plus, conform proiectului, vanzarea prin canale care presupun costuri mai mici, cum cum ar fi cel online, urmeaza sa permita o reducere de pret. 

De asemenea, ASF propune abrogarea unui articol care interzicea oferirea de avantaje colaterale la pachet cu polita RCA. Totodata, societatile de asigurari vor putea acorda  reduceri pentru alte tipuri de polite, cum este cea CASCO, pentru clientii care cumpara RCA.