Monday, August 29, 2016

Antreprenorii romani deschid afaceri pe banii proprii

Criza financiara a afectat comportamentul antreprenorilor la nivel mondial, dar si in Romania. Suma necesara pentru deschiderea unei afaceri a scazut semnificativ, iar majoritatea antreprenorilor prefera sa se bazeze pe banii proprii, reiese dintr-un studiu realizat de Global Entrepreneurship Monitor. 

Potrivit raportului, criza financiara globala a lasat antreprenorii mult mai dependenti de finantarea proprie, dar si noi surse de finantare antreprenoriala, cum ar fi prin crowdsourcing-ul, castiga in popularitate.

Documentul subliniaza faptul ca, la nivel mondial, majoritatea intreprinzatorilor (95%) se bazeaza pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up. In Romania acest procent se ridica chiar pana la 98% dintre antreprenori.

"Criza financiara recenta, cea mai grava din ultimii 80 de ani, a avut un efect profund asupra vietii economice precum si a peisajului antreprenorial", spun autorii raportului. 

Chiar daca a scazut costul mediu al inceperii unui business, adauga ei, accesul la finantare ramane una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta firmele din multe tari, in special intreprinderile mici si mijlocii.

Suma cu care se deschide o afacere a scazut in ultimii zece ani

De exemplu, in 2004 suma medie necesara pentru a incepe o afacere era de 54.000 dolari si in 2006 de 65.000 de dolari. In 2015, suma mediana a fost de doar 13.000 de dolari, suma de care se apropie si Romania.

Pentru multi intreprinzatori, propriile economii, precum si contributii din partea vecinilor, familiei si prietenilor au jucat un rol important, iar investitiile din afara acestor cercuri au fost mai rare.

Bancile raman o sursa importanta de finantare in toate regiunile - contributiile de finantare ale acestora variaza de la un sfert dintre antreprenorii din Africa, Asia si Oceania, pana la o treime din intreprinzatori in America de Nord. Fondurile guvernamentale joaca, de asemenea, un rol si sunt cele mai ridicate in America de Nord si Europa. In Romania, 26% din intreprinzatori imprumuta de la banci si 27% beneficiaza de fondurile guvernamentale.

Doar 5% dintre romani au apelat la crowdfounding

Insa raportul arata ca formele traditionale de finantare sunt tot mai mult suplimentate de surse noi: creditare peer-to-peer, crowdfunding, micro-finantare si cooperative comunitare.
In Romania, doar 5% dintre antreprenori au apelat la crowdfounding in 2015.

In cadrul raportului au fost analizate date din aproape 60 de economii. Editia din 2015-2016 a studiat modele antreprenoriale de finantare din intreaga lume. Acest tip de raport a fost lansat în urm? cu zece ani.

ASF: Probleme mari cu achitarea daunelor la asigurarile RCA

Companiile City Insurance, Carpatica Asig si Asirom VIG stau cel mai rau in ceea ce priveste achitarea dosarelor de dauna  pe RCA sau incadrarea in termenul legal de plata a despagubirilor. Acest aspect reiese dintr-o analiza a Autoritatii de Supraveghere Financiara cu privire la modul de solutionare a dosarelor de dauna aferente RCA.  

ASF a realizat aceasta analiza in premiera pentru dosarele de dauna aferente politelor auto obligatorii RCA deschise de societatile de asigurare in semestrul II al anului 2015.

In acea perioada, societatile de asigurare au deschis 116.585 dosare de dauna, dintre care 12% sunt dosare neplatite (aflate in instanta/contestare sau sunt dosare incomplete), iar 0,93% sunt dosare respinse de la plata de catre asiguratori.

City Insurance n-a platit un sfert din dosarele de dauna deschise

Conform analizei ASF, cel mai mare numar de dosare de dauna neachitate, la data raportarii, a fost constatat pentru societatea City Insurance, respectiv 4.710, care reprezinta 26,15% din totalul dosarelor deschise de catre societate. Aceste dosare au fost raportate ca fiind incomplete.


In clasament urmeaza Asirom VIG, cu un procent de 11,7% dosare neplatite, Generali Romania, cu un procent de 11,62% dosare neplatite, respectiv Omniasig VIG, cu un procent de 10,37% dosare neplatite. 

Analiza datelor raportate de societatile de asigurare arata ca cele mai multe dosare au fost deschise la societatea Euroins, respectiv 31.414 dosare, care reprezinta 26,95% din total piata, procentul de plata al dosarelor de dauna la aceasta societate fiind de 77,47%. 

In schimb, cel mai mare procent de dosare platite a fost inregistrat la societatea Allianz-Tiriac, respectiv 88,89% din totalul de 8.728 dosare deschise la societate. 

Cum stau asiguratorii cu respectarea termenelor? 

Din analiza dosarelor de dauna avizate pe RCA, ASF a evidentiat doi indicatori care reliefeaza perioada de timp in care asiguratorii achita despagubirile catre persoanele prejudiciate, respectiv solutioneaza dosarele. 

Durata medie de plata este raportata la termenul de 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, iar durata medie de solutionare a dosarelor de dauna este raportata la termenul maxim prevazut de norma RCA, respectiv trei luni. 

Durata medie de plata a daunelor, dubla fata de norme 

Astfel, din datele analizate de ASF rezulta ca durata medie de plata a dosarelor de dauna este de 19,33 zile/dosar. Doar pentru 51,16% din total dosare achitate plata a fost efectuat? in termenul legal de 10 zile prevazut in norma. 

Potrivit ASF, societatile a caror durata medie de plata depaseste termenul de 10 zile sunt: City Insurance - 50,47 zile/dosar, Carpatica Asig - 24,38 zile/dosar si Asirom VIG – 22,63 zile/dosar. 

La aceleasi societati de asigurare s-au inregistrat si cele mai mari procente de dosare intarziate la plata, respectiv 80,63% din dosarele platite, la City Insurance, la Carpatica Asig - 80,11% din dosarele platite si la Asirom VIG -59,99%.

Cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de dauna a fost inregistrata la Omniasig VIG, respectiv 6,03 zile/dosar, un procent de 88,9% din dosarele de dauna RCA fiind achitate intr-un termen de cel mult 10 zile.

Companiile stau mai bine la durata de solutionare a dosarelor

Referitor la durata medie de solutionare a dosarelor de dauna, din analiza rezulta ca durata medie de solutionare a dosarelor este de 62,64 zile/dosar, iar 77,97% dintre dosarele de dauna RCA platite au fost solutionate intr-un termen mai mic sau egal cu 3 luni, conform normelor legale.

Singura societate a carei durata medie de solutionare a dosarelor depaseste termenul legal de 3 luni este City Insurance, cu 98,46 zile/dosar.