Monday, November 3, 2014

Brokerii de asigurari trebuie sa-si sparga pusculitele pentru a-si majora capitalul

Limitarea comisionului de intermediere la 10% nu este singura masura impopulara impusa de ASF brokerilor de asigurare. Acestia vor trebui sa vina cu bani de acasa pentru a-si majora capitalul si rezervele de lichiditate.

Proiectul de norma privind autorizarea si functionarea brokerilor prevede ca valoarea capitalului social subscris si varsat sa fie de minim 250.000 lei iar brokerii vor trebui sa dispuna de fonduri proprii care sa reprezinte cel putin 4% din suma primelor intermediate, dar nu mai putin de 15.000 euro.
ASF justifica aceste cerinte de capital prin alinierea la conditiile impuse institutiilor financiare iar majorarea fondurilor proprii prin dorinta de a proteja clientii impotriva serviciilor de calitate slaba, practicilor incorecte (vanzare frauduloasa) sau riscurilor operationale inerente. 

Brokerii in schimb se plang ca cerintele de capital au ajuns superioare celor impuse in unele state dezvoltate si ca ASF ar dori reducerea accelerata a numarului intermediarilor in idea scaderii costurilor percepute de acestia dupa concentrarea pietei.

Fiscul va afla informatii despre conturile bancare ale romanilor din strainatate

Romania va semna, alaturi de alte 51 de state, o declaratiei de conformare cu prevederile unui acord pentru schimbul de informatii financiare. ANAF va putea verifica apoi daca pentru sumele transferate in conturi din strainatate au fost platite impozite in tara. 

In urma parafarii acestui acord, autoritatile fiscale pot accesa informatii precum datele pentru identificarea persoanei vizate (nume, adresa, cod de identificare fiscala), numarul si soldul conturilor sale, suma reprezentand dobanzi, dividende sau alte venituri virate in cont, incasarile din vanzarea unor active financiare, etc.
Romania va putea face efectiv acest schimb de informatii incepand cu septembrie 2017 cu acele state care au indeplinit procedurile legate de intrarea in vigoare a acordului la data respectiva. In situatia in care un stat denunta aceasta intelegere, este obligat sa pastreze secretul fiscal pentru informatiile pe care le-a primit anterior.

Sunteti neperformant la BCR? S-ar putea sa va sune niste recuperatori curand

BCR a inceput sa-si reduca accelerat portofoliul de credite neperformante iar vanzarea pachetelor de imprumuturi cu probleme catre firme specializate poate produce o schimbare de atitudine fata de restantieri, recuperatorii fiind mult mai insistenti decat functionarii bancii.

BCR administra un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei la septembrie 2014 pentru care a decis solutionarea accelerata, prin provizionari si vanzari de pachete de credite, asteptandu-se la o imbunatatire a calitatii bilantului (o reducere de aproximativ 25% a creditelor neperformante, in comparatie cu finalul anului 2013) si a performantei financiare pe termen scurt. 
Deocamdata banca a inregistrat o pierdere majora dupa trimestrul trei din acest an, de 2.400 milioane lei.

Rata creditelor neperformante a scazut insa cu 10% in ultimul trimestru, situandu-se la 30 septembrie la 26,5% din total, in pofida diminuarii generale a portofoliului cauzata de rambursari, scoateri din evidenta si vanzari de portofolii de credite neperformante.

Card de credit: Secretul ratelor fara dobanda

Ratele fixe fara dobanda la cardurile de credit au fost concepute pentru a determina clientii sa faca mai multe plati la comercianti cu cardul. Acestea pot fi foarte atractive, insa detinatorii trebuie sa fie atenti la cateva aspecte esentiale.

Inainte de a apela la programul de rate fara dobanda, clientii trebuie sa studieze foarte atent conditiile acestuia, pentru a evita orice neplaceri pe parcurs si plata unor sume suplimentare de bani.

Desi in prima instanta, programul poate parea ca este foarte usor de inteles, adesea lucrurile nu stau deloc asa. 

Foloseste cardul prudent


In cazul in care ai platit o cumparatura in rate fara dobanda, trebuie sa fii foarte atent cum folosesti cardul ulterior.

Daca faci in continuare alte cumparaturi (in afara programului de rate fara dobanda), trebuie sa achiti toate ratele la timp si toate sumele cheltuite suplimentar pana la scadenta, altfel iesi din program.
Mai exact, in cazul in care suma rezultata din totalul ratelor fara dobanda aferenta unui ciclu de tranzactionare si totalul sumelor utilizate in tranzactii clasice, nu este rambursata pana la scadenta, banca va aplica dobanda si la ratele considerate initial fara dobanda.

Spre exemplu, daca un client are de rambursat intr-un ciclu de tranzactionare 400 lei sub forma a 3 rate fara dobanda si 1.000 lei ca urmare a utilizarii cardului de credit la comercianti cu dobanda standard, si nu ramburseaza toata suma de 1.400 lei utilizata in perioada de gratie, pana la scadenta, banca va aplica dobanda inclusiv la cei 400 lei aferenti ratelor fara dobanda.

O data iesit din program, s-ar putea sa nu mai poti reveni


De aceea, este foarte important sa fie evitate platile excesive cu cardul de credit pentru a reduce astfel riscul de supraindatorare al detinatorilor de carduri, care in cazul in care au sume foarte mari de rambursat la scadenta nu mai pot achita intreaga suma.

Desi majoritatea bancilor permit reincadrarea in planul initial de rate fara dobanda la plata ulterioara a sold-ului detinut, devine din ce in ce mai greu sa se achite sumele utilizate, daca acel card este utilizat in continuare si se aplica dobanzi la sumele retrase de pe el. Prin urmare, este posibil ca persoanele supraindatorate sa nu mai aiba ocazia sa beneficieze de rate fixe fara dobanda niciodata.

Dobanda 0… dar cu comisioane


O categorie speciala o reprezinta bancile care incearca sa creeze confuzie in randul clientilor, denaturand programul de rate fara dobanda existent la majoritatea bancilor din piata. 

Mai exact, acestea pretind ca deruleaza un program de rate fara dobanda, aplicand insa un comision la activarea planului de rate. Aceasta este o practica prin care de fapt dobanda este ascunsa,  percepand-o astfel sub forma unui comision.

Aceste comisioane sunt insa usor de observat, putand fi regasite sub denumirea de cost activare plan rate sau comision de activare a optiunii de rate.

Mai mult, clientii trebuie sa mai verifice din cand in cand daca banca la care au cardul de credit nu a schimbat intre timp conditiile planului de rate, introducand comisioane sau dobanda, desi anterior nu exista niciun cost pentru client.

Exista de asemenea cazuri in care bancile permit incadrarea doar a unui numar limitat de plati la comercianti in programul de rate fara dobanda. Daca se depaseste acest numar, banca aplica fie dobanda standard, fie o dobanda aferenta unui plan de rate.