Wednesday, October 4, 2017

Comisioanele bancare, analizate de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a luat in vizor comisioanele practicate de banci la produsele adresate persoanelor fizice si IMM-urilor. Presedintele institutiei este de parere ca acestea sunt mai mari in Romania decat in alte tari si vrea sa analizeze cauzele acestei situatii. 

Institutia are in vedere comisioanele practicate de banci pentru conturile curente, credite si carduri. 

“Ne uitam la comisioane – sa vedem de ce e mai scump decat in alte tari”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului, citat de Profit.ro. 

In acest sens, Consiliul Concurentei a demarat o investigatie sectoriala, pe care intentioneaza sa o finalizeze in iunie 2018. 

Presedintele institutiei sustine ca este putin probabil ca nivelul comisioanelor sa fie rezultatul concentrarii de piata. 

“Nu credem ca e prea concentrat sistemul bancar. Nu credem ca explicatia costurilor este din concentrare”, spune Chiritoiu, intrebat daca fuziunile din ultima perioada din sistemul bancar au impact asupra concurentei si daca cresterea concentrarii ar putea pune probleme. 

Consiliul Concurentei a mai realizat o astfel de ancheta in 2013. La vremea respectiva, institutia a concluzionat ca romanii platesc cele mai mari comisioane interbancare din Europa, pentru platile cu cardul, de 1-1,2%. Ulterior, in 2016, comisioanele au fost plafonate, prin lege, la 0,3% pentru cardurile de credit si la 0,2% la debit.