Monday, June 23, 2014

Costul creditelor in lei a ramas blocat in ultimul an

Desi multe banci deruleaza promotii la creditele de nevoi personale in lei, DAE medie a scazut destul de putin de la inceputul anului, intrucat unele banci au mers contra curentului, scumpind imprumuturile. In medie, costul total a coborat cu aproximativ 0,2 pp, pana la 15,1%.

In ultimele 12 luni, DAE medie la creditele de nevoi personale este aproape nemodificata, dupa in prima jumatate a lui 2013, a avut loc o scadere destul de alerta a costurilor (- 1,6 pp). Motorul ieftinirii de atunci a fost declinul dobanzilor interbancare. Acestea au scazut cu aproape 1,45 pp, ceea ce a dus la ieftinirea masiva a creditelor fara a fi neaparat necesara reducerea marjelor fixe de dobanda si a altor costuri din partea bancilor. 

Pe de alta parte, in prezent Robor se afla cam la acelasi nivel la care se situa la finele anului trecut, desi in prima parte a anului inregistrase un salt de peste 2 puncte procentuale. Ulterior insa scaderea a reinceput. Astfel, daca sfarsitul anului s-a incheiat cu un Robor la 3 luni de 2,44%, in prezent acesta este 2,39%.

Prin urmare, diminuarea costurilor creditelor noi aflate in portofoliul bancilor a survenit in principal pe fondul promotiilor lansate de o serie de banci. Influenta promotiilor nu este insa atat de mare intrucat multe dintre institutiile de credit au ales sa prelungeasca promotiile lansate inca de anul trecut.

Totodata, cateva banci au decis sa revina la costuri usor mai ridicate, urcand DAE la creditele noi in lei cu cateva puncte procentuale, anualand o parte din scaderile anterioare.

Pe ansamblu, numarul creditelor cu dobanda anuala efectiva (DAE) de 10% este din ce in ce mai mare, existand chiar si o situatie in care a scazut chiar si sub acest prag. De aceasta oferta, pot beneficia doar clientii care doresc credite de peste 40.000 lei pe o perioada de maxim 2 ani.

Cum se pot corecta pensiile nesimtite?

Un anumit numar de pensionari incaseaza de la stat pensii nesimtit de mari. Masurile adoptate de Portugalia ar putea fi binevenite si la noi, pentru a corecta abuzurile din trecut.

In Romania, salariul mediu net pe economie este de 1.700 lei pe luna, insa anumite persoane beneficiaza de pensii speciale, care pot trece si de 10.000 lei pe luna. Impozitarea mai dura a acestor venituri ar putea fi o solutie pentru a restabili echitatea sociala.


In 2012, Portugalia a introdus un sistem de taxare speciala a veniturilor din pensii, cotele de impozitare fiind cuprinse intre 3,5% si 5% pentru cei cu venituri de peste 1.000 euro. Pentru sumele ce depasesc 4.600 euro pe luna, se aplica suplimentar o cota progresiva cuprinsa intre 15%-40%. 

Conform datelor publicate de guvernul portughez, doar 13% dintre pensionari ajung sa fie taxati.

Din 2015, cota de impozitare urmeaza sa fie redusa la 2% pentru pensiile mai mici de 2.000 euro. Pentru sumele ce depasesc acest prag, cota de impozitare este progresiva si ajunge la 40% pentru ce depaseste 7.100 euro.

CEC introduce microcredite pentru agricultura

CEC Bank a lansat microcreditele pentru agricultura, in baza conventiei incheiate cu Ministerul Agriculturii  si Dezvoltarii Rurale, pentru derularea sumelor puse la dispozitie din fonduri speciale de stat, in valoare de 16,6 milioane  lei.

Banca va acorda credite pentru investitii in domeniul agricol in valoare de maximum 15.000 euro, pe o perioada de maxim 120 luni. De asemenea, clientii vor putea obtine credite pentru asigurarea contributiei proprii aferente proiectelor de investitii selectare prin PNDR, in valoare de pana la 75.000 euro.

Creditele pentru sustinerea productiei agricole pot avea o valoarea maxima de 25.000 euro, pe o perioada de cel mult 2 ani.

Rata dobanzii este de 6,1%, iar comisionul de acordare este zero. Clientii mai datoreaza un comision de analiza de 0,4%, un comision de gestiune de 0,04%, aplicat lunar la sold si un comision de evaluare a garantiilor.

Facilitatile beneficiaza de garantii financiare emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural, de maxim 80% din suma imprumutata.

Studiu: Jumatate dintre cei care au economisit bani in 2013 i-au pastrat in numerar

Aproximativ 50% dintre cei care au economisit bani in 2013 i-au pastrat in numerar, 26% in depozite la termen si 19% in conturi de economii, se arata intr-un studiu solicitat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Numerarul este perceput ca fiind un instrument sigur de economisire de catre cei cu un grad scazut de informare despre banci si de catre cei care nu au incredere in banci. 

Depozitele la termen sunt considerate o metoda sigura de economisire de catre persoanele care au incredere in banci (37%), stiu ca depozitele pot fi recuperate in caz de faliment (39%) sau stiu ca FGDB garanteaza depozitele (39%). 
Aproximativ 69% dintre cei care economisesc o fac din prudenta, insa principalele motive pentru care romanii nu economisesc le reprezinta veniturile mici si cresterea cheltuielilor curente. Astfel, mai putin de un sfert dintre respondenti au pus bani deoparte in ultimul an. Suma medie economisita lunar reprezinta in jur de 20% din venitul lunar. Pe de alta parte, 40% dintre respondenti au declarat ca nu vor economisi in 2014. 

Rezultatele provin din cel mai recent studiu al FGDB in randul populatiei bancarizate din Romania. Cercetarea de piata, ale carei date au fost colectate in perioada 31 ianuarie – 2 martie 2014. Sondajul de opinie a fost realizat de Mercury Research, la nivel national, grupul tinta constand din cetateni romani, din mediul urban si rural, care detin cel putin un instrument financiar-bancar.