Saturday, February 7, 2015

ANPC vrea lege pentru cei cu credite in franci dar si solutii concrete de la banci

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor propune adoptarea unui act normatic care sa impuna impartirea riscurilor intre clientii cu credite in franci elvetieni si bancile partenere, dar asteapta si solutii concrete de la banci care sa acopere o parte din costurile clientilor generate de aprecierea francului si care sa vizeze intreaga perioada de creditare. 

"Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. Insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave", a declarat presedintele institutiei, Marius Dunca prin intermediu unui comunicat de presa. 

El a precizat ca se doreste, astfel, evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. 

"Intotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora – faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului", a adaugat presedintele ANPC. 

In acest context, reprezentantii institutiei solicita bancilor sa transmita informatii cu privire la soclutiile concrete oferite clientilor aflati in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare din cauza aprecierii francului din ultima perioad?. 

"Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF. Cresterea valorii CHF are efecte imediate, efecte care aduc beneficii institutiilor financiar bancare si prejudicii consumatorilor, astfel ca dorim gasirea de solutii imediate din partea institutiilor de creditare", a mai spus Dunca.

Isarescu: BNR nu are nici un merit in aprecierea leului

BNR nu are nici un merit in aprecierea leului in fata francului elvetian din ultimele 10 zile, evolutia fiind determinata de miscarile din piata internationala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El arata ca francul s-a depreciat fata de euro, de la 0,99 franci/euro la 105 - 106 franci/euro.

Mai mult, Isarescu a spus ca francul ar putea sa se deprecieze in continuare in raport cu celelalte valute, daca se adevereste scenariul conform caruia Banca Centrala a Elvetiei tinteste un coridor de 105 - 110 franci/euro.

"Daca s-au simtit ajutati (debitorii in franci – n.r.), ne bucuram", a spus Isarescu, precizand, insa, ca nivelul leului este dat de tranzactiile pe care le fac mii sau sute de mii de clienti zilnic prin intermediul celor 40 de banci. Guvernatorul bancii centrale a explicat ca sunt posibile si interventii ale BNR in piata, avand in vedere ca regimul cursului de schimb practicat in Romania este de flotare controlata, insa doar cand sunt vizate obiective macroeconomice. 

"Aprecierea leului fata de franc, sau deprecierea francului fata de leu din ultimele 10 zile este determinata cu precadere de ceea ce se intampla pe piata internationala si acolo nu avem niciun merit. Noi avem cel mult abilitatea sa ne vedem lungul nasului si sa nu ne bagam unde nu ne fierbe oala", a explicat guvernatorul BNR.

El a facut referire si la informatiile aparute in spatiul public, potrivit carora Banca Centrala a Elvetiei nu va mai apara o anumita valoare in ceea ce priveste raportul franc/euro, ci un curs intre 105 si 110 franci/euro, ceea ce ar insemna ca mai este loc pentru o apreciere a leului fata de franc "fara ca BNR sa faca ceva".

"Deci, este posibil sa se mai aprecieze leul fara de franc daca aceasta apreciere si coridorul de care se vorbeste se va adeveri ca fiind real. Mai mult, se vorbeste ca ceea ce a deranjat cel mai mult Banca Elvetiei nu a fost raportul 1,2 franci/euro, ci faptul ca raportul dintre franc si dolar s-a depreciat foarte mult, iar marea parte a capitalurilor sunt in dolari americani si acolo este problema. Sa vedem ce o sa iasa din jocul acesta in trei", a explicat guvernatorul BNR.

Si Credit Europe actualizeaza dobanda la creditele in franci

Credit Europe Bank reduce, incepand de joi, dobanzile la toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, prin actualizarea anticipata a indicelui LIBOR valabil miercuri, 4 februarie, masura fiind aplicata pana la urmatorul termen de revizuire prevazut in fiecare contract, se arata intr-un comunicat al bancii.

Astfel, rata dobanzii se va reduce pentru toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, inclusiv pentru cele aflate in perioada de restructurare, prin actualizarea indicelui LIBOR (luat in calcul la stabilirea dobanzii pentru creditele in franci elvetieni, alaturi de marja bancii) valabil la 4 februarie, care este cotat la -0,869% pentru termenul de trei luni si la -0,76% pentru sase luni.

"Vom analiza, de asemenea, solutii suplimentare pentru clientii nostri, impreuna cu acestia, in functie de evaluarea individuala a acestora", se mai spune in comunicat.

Credit Europe Bank este a opta institutie de credit care anunta masuri de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul pentru clientii cu credite in franci elvetieni.

Piraeus Bank reduce cu 0,8 puncte dobanzile la creditele in franci

Piraeus Bank Romania a redus dobanzile pentru creditele in franci elvetieni cu 0,8 puncte procentuale  fata de finalul anului trecut, prin actualizarea, in avans, a indicelui de referinta Libor la 3 luni incepand din data de 3 februarie 2015.

"Aceasta masura, coroborata cu actiunile precedente initiate de Piraeus Bank Romania, au ca scop mentinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014", se arata intr-un comunicat al bancii. 
Piraeus Bank Romania a inceput anuntat din 22 ianuarie ca ofera clientilor care detin credite in franci elvetieni solutii individuale, care impreuna cu avantajele fiscale asigurate de reglementarile in vigoare sa conduca la un nivel mai redus, apropiat celui din decembrie 2014, al ratelor lunare aferente creditelor CHF.