Wednesday, September 14, 2016

Saptamana de foc pe piata RCA

Problemele de pe piata RCA au escaladat, din nou, la finalul verii, iar autoritatile statului au decis sa se implice direct pentru rezolvarea situiatiei. Guvernul a anuntat ca va lua in discutie, la inceputul saptamanii, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legii RCA, iar deputatii l-au convocat la discutii pe aceasta tema pe presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Intre timp, transportatorii continua protestul demarat in urma cu o luna, care va culmina cu un miting de amploare in data de 15 septembrie, daca masurile adoptate pana atunci nu corespund cerintelor lor. Acestia reclama in mod special explozia tarifelor pe acesta piata si discriminarea companiilor mici in raport cu cele care detin flote importante.

Referitor la Ordonanta de Urgenta pe care o pregateste Guvernul pentru modificarea Legii RCA, aceasta este solicitata de transportatori de aproape un an. De data aceasta, insa, se pare ca exista un angajament ferm in acest sens. Autoritatea de Supraveghere Financiara si-a dat deja avizul pe proiect si urmeaza ca tot in aceasta saptamana, cel tarziu saptamana viitoare, actul normativ sa fie votat in plenul Parlamentului.

Ordonanta prevede si decontarea directa

De altfel, este vorba de proiectul de Lege aflat in circuitul Parlamentar care va fi adoptat de Guvern prin Ordonanta astfel incat sa poata intra in vigoare imediat. 

Potrivit proiectului, una dintre cele mai importante modificari consta in introducerea sistemului de decontare directa. Astfel, dupa ce noua lege va intra in vigoare, plata despagubirilor nu va mai fi facuta, obligatoriu, de asiguratorul soferului vinovat, ci se poate realiza direct de catre firma care a emis RCA pentru soferul care a suferit dauna. Ulterior, compania care a facut plata reperatiilor isi va recupera banii de la cea care a asigurat masina condusa de soferul vinovat.

Totodata, soferii vor avea posibilitatea sa incheie polite RCA pe perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, si vor putea achita prima in rate. In prezent, asigurarea se poate face doar pe perioade de sase luni sau un an, iar prima nu poate fi achitata in rate.

 De asemenea, contractul RCA va putea fi suspendat, la cererea asiguratului, in cazul in care se suspenda dreptul de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau daca vehiculul este imobilizat. 

In plus, pe perioada reparatiilor, soferii pagubiti vor beneficia de masina la schimb oferita de catre asigurator.

Se limiteaza despagubirile pentru vatamari corporale

Ordonanta de urgenta va include si limitarea substantiala a despagubirilor pentru vatamari corporale, care au ajuns sa reprezinte un sfert din totalul daunelor achitate.

“Despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor sau decesului acestora se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF, corespunzator categoriilor de prejudicii nepatrimoniale rezultate in urma producerii accidentului de vehicule”, arata propunerea de act normativ.

Proiectul stabileste ca fiecare punct traumatic atribuit diverselor tipuri de vatamare va valora cat doua salarii minime brute pe economie. In acelasi timp, scala IML se opreste la 200 de puncte traumatice, atribuite starii vegetative permanente.

In aceste conditii, la un salariu minim de 1.250 de lei, in vigoare in prezent, despagubirea maxima ajunge la 500.000 de lei sau putin peste 100.000 de euro.

Creditele imobiliare au avansuri diferite si in oferta aceleiasi banci

Bancile au majorat semnificativ avansul la creditele imobiliare, aruncand vina pe legea darii in plata. Ulterior, unele dintre ele au facut un pas inapoi si au lansat pe piata oferte cu avans diferit, in functie de diferite criterii. Astfel, pe piata sunt acum credite cu avans cuprins intre 15% si 40%.

Asadar, toamna incepe cu o piata ipotecara care incearca sa depaseasca impasul creat, astfel incat bancile sa isi poata desfasura principala activitate, aceea de a da credite. Si asta in conditiile in care plafonul pentru Prima Casa a fost epuizat, iar suplimentarea promisa inca nu s-a produs. 

Dupa ce au dus avansurile la 35% - 40%, bancile s-au trezit ca aproape nimeni nu si le mai permite. Si atunci au inceput sa vina cu tot felul de artificii pentru a reaprinde interesul clientilor. 
Unele au redus avansul pentru locuintele din anumite localitati (BCR si CEC Bank) sau pentru scadente mai scurte (BCR), altele percep avans mai redus pentru clientii care aduc in garantie inca un imobil pe langa cel cumparat prin credit (BRD), iar altele au introdus deja ofertele „fara dare in plata”. 

Criterii stricte pentru un avans de 15%

Cu avans de 15% se poate contracta un credit de casa de la CEC Bank, BCR, BRD, Libra Internet Bank sau credit Europe Bank.     

Insa avansul de 15% nu este valabil pentru toti clientii si indiferent unde se afla locuinta care se cumpara prin credit

Spre exemplu, BRD percepe un avans minim de 15% doar celor care „pot prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului”, adica mai au un imobil cu care garanteaza imprumutul. Pentru ceilalti clienti, care aduc un singur imobil in garantie, avansul poate fi de 25% sau de 35%, „in functie de profilul clientului si tipul imobilului”, noteaza banca pe site-ul propriu.

La BCR, avansul de 15% este valabil doar pentru locuintele din anumite localitati, si doar pentru imprumuturile pe o perioada de maxim 20 de ani. Pentru scadente mai lungi, avansul minim perceput de banca este 25%, dar pentru locuintele din aceleasi localitati. Pentru clientii care nu se incadreaza in niciuna din situatiile descrise, avansul minim se mentine la 35%.

Iar la CEC Bank, avansul de 15% este valabil doar pentru creditele de peste 250.000  de euro sau daca se aduc in garantie alte tipuri de bunuri imobile. In plus, pentru creditele destinate cumpararii de locuinte in orasele resedinta de judet, banca deruleaza o campanie promotionala pana la finalul acestui an. In cadrul campaniei, se acorda credite cu avans minim de 20% sau de 30%, insa pentru un avans mai mic, dobanzile sunt ceva mai mari.  

Cele mai ridicate avansuri ajung la 35% - 40%

Cei care isi permit un avans de 20% din valoarea locuintei pot merge si la Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank, Banca Transilvania sau Banca Feroviara. 

In cazul ultimelor doua banci, avansul a fost diferentiat pe categorii de clienti din momentul in care a fost anuntata majorarea, la jumatatea lunii mai. Astfel, la Banca Transilvania, de 20% avans beneficiaza clientii care isi cumpara prima locuinta si care solicita un credit de maxim 125.000 de euro, echivalent in lei. Pentru celelalte credite ipotecare in lei, avansul este de 25%. 

Banca acorda si credite cu avans minim de 35%, in functie de moneda si tipul garantiei, dar are in oferta si un imprumut cu 40% avans, pentru care, insa, nu solicita garantie imobiliara. 
Pe de alta parte, la Banca Feroviara, avansul de 20% este valabil doar pentru sume de pana in 350.000 lei, peste acest prag avansul urcand la 25%.

Cu cele mai ridicate avansuri la ipotecarele in lei, fara a avea oferte cu avans redus macar pe anumite categorii de clienti, au ramas Intesa Sanpaolo Bank, Marfin Bank, Alpha Bank, cu avans minim 30%, Bancpost - 33% si Raiffeisen Bank cu 35%.

MFP aloca inca 500 de milioane de lei pentru prima casa

Ministerul Finantelor Publice (MFP) isi respecta promisiunea si propune suplimentarea cu inca 500 de milioane de lei a plafonului pentru programul Prima Casa. Este pentru a doua oara in acest an cand statul decide sa suplimenteze acest plafon, desi ministrul Finantelor in functie anunta, la finalul anului trecut, injumatatirea sumei.

Ministerul sustine ca a luat aceasta decizie pentru a veni in „sprijinul potentialilor beneficiari ai Programului, cat si a celor care au incheiat antecontracte de  vanzare-cumparare prin „Prima Casa” si care, in lipsa alocarii resurselor necesare, sunt in pericol de a pierde avansurile platite, fiind in imposibilitate sa isi mai finanteze tranzactiile prin Program”. 

Statul acopera promisiunile incerte ale bancilor

Insa, la suplimentarea anterioara, tot de 500 de milioane de lei, din luna mai, Ministerul avertiza ca va lua masuri astfel incat  bancile sa nu mai accepte cereri de finantare peste plafonul alocat. Mai mult, la vremea respectiva sustinea ca „acest fapt conduce la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare". 

Nu numai ca nu au fost luate masuri, dar s-a decis suplimenatarea plafonului pentru a onora promisiunile fara acoperire ale bancilor.

Pe de alta parte, nu se vorbeste in comunicatul MFP de beneficiile bancilor de pe urma acestui program, avand in vedere ca piata ipotecarelor clasice a fost blocata peste vara in special din cauz majorarii excesive a avansurilor de catre bancile comerciale. In plus, in ultimii ani, portofoliile de credite ipotecare ale bancilor au fost formate, in mare majoritate, de credite Prima Casa.

Banii alocati romanilor din strainatate intra in plafonul general

Pe langa suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, situat in prezent la 2,19 miliarde de lei, Ministerul propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii stabiliti in strainatate in plafonul general de garantare a creditelor in cadrul programului.

In nota de fundamentare a actului normativ prin care se propune suplimentarea plafonului se precizeaza ca in ultima perioada nu au mai existat cereri de la cetatenii romani stabiliti in strainatate pentru astfel de crdite. 

"Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit in anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetatenie romana stabilite in strainatate au fost acordate pana in prezent un numar de 190 de garantii in valoare totala de 18,3 milioane de lei", se mentioneaza in documentul citat. 

Suma va fi impartita intre banci in functie de creditele acordate

Totodata, proiectul propune asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre bancile comerciale aflate in Program si armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reala a acestor finantatori de acordare a creditelor.

 "Pentru asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre finantatorii participanti in program si pentru a armoniza nivelul plafoanelor cu capacitatea reala de acordare a finantatorilor, se propune introducerea unor reglementari care sa stabileasc? posibilitatea alocarii plafonului de garantare in functie de volumele de credite garantate in cadrul programului acordate de catre finantatorii participanti la Program in perioada de referinta", se sustine in nota de fundamentare.

Pe de alta parte, Ministerul revine si la promisiunea de a elaborarea o strategie pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica. 

„Strategia este menita sa asigure transparenta si predictibilitatea solicitata atat de beneficiarii programului, cat si dezvoltatorii de locuinte si institutiile de credit”, a explicat ministrul Anca Dragu.

Potrivit MFP, de la inceputul anului si pana la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea programului in 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei. In acest moment, rata de neperformanta pe acest program este de 0,3%.