Wednesday, April 8, 2015

CEC Bank: Promotie la creditele de nevoi personale in lei cu dobanda fixa

CEC Bank deruleaza o campanie promotionala la creditele de nevoi personale in lei, prin care clientii bancii pot beneficia de finantare cu o rata fixa a dobanzii de 6,5% pe intreaga perioada de creditare, potrivit unui comunicat al bancii. In plus, banca suporta costurile cu asigurarea de viata si somaj. 
Campania se deruleaza in perioada 6 aprilie – 30 iunie 2015. Durata maxima de finantare este de 5 ani, iar suma imprumutata poate ajunge la 54.000 de lei. Banca acorda si o perioada de gratie de maximum 360 de zile calendaristice.

Potrivit unui exemplu de calcul al bancii, pentru un credit de 54.000 de lei, pe 5 ani, cu o dobanda de 6,5% fixa, DAE este 10,79%. Comisionul de administrare este de 0,3%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului si comision de analiza dosar de 250 lei. Rata lunara va fi de 1.354,50 lei, iar valoarea totala platibila de 67.862,23 lei.

Potrivit comunicatului, CEC Bank are, in prezent, 3 milioane de clienti persoane fizice si 150.000 de clienti companii. Banca dispune de peste 1.000 de unitati.

ASSAI acuza Ambasada Austriei de imixtiune in procesul legislativ

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) acuza ambasada Austriei in Romania ca intervine in ajutorul companiilor austriece de asigurari de pe piata romaneasca si se opune unui proiect de lege care le ameninta hegemonia. Este vorba de proiectul de Lege privind infiintarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania

„Este absolut surprinzatoare implicarea fatisa a Ambasadei Austriei pe tema acestui proiect de lege (de infiintare a Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania – CEETAR – n.r). Intr-un document remis Comisiei pentru Transporturi, Ambasada si-a exprimat ingrijorarea cu privire la adoptarea acestui proiect de lege, anuntand faptul ca “ne putem astepta ca firmele de asigurari austriece sa se retraga de pe piata asigurarilor auto”, dat fiind ca “asigurarile pentru autovehicule vor deveni o afacere total neprofitabila si neatractiva””, se precizeaza intr-un comunicat al ASSAI. 

Reprezentantii Asociatiei atrag atentia asupra faptului ca piata romaneasca de asigurari este dominata in proportie de peste 40% de catre firme austriece, iar implicarea ambasadei Austriei in procesul de legiferare poate fi considerata drept o imixtiune grava a unei institutii, pe deasupra diplomatice, fapt care incalca tratatele de drept internationale.

Luand toate acestea in considerare, ASSAI lanseaza cateva intrebari in spatiul public: De ce Ambasada Austriei se opune principiului independentei expertilor tehnici care efectueaza constatarile de dauna in Romania, in conditiile in care acest principiu este respectat si adoptat in Austria? De ce ASF s-a transformat, la randu-i, intr-o institutie de lobby pentru asiguratori, in defavoarea celor 5 milioane de asigurati pe care are obligatia sa ii protejeze? Daca piata romaneasca de asigurari este corecta si transparenta, cum se sustine, de ce toti actualii jucatori ai acestei piete se opun in unanimitate ca daunele sa fie constatate de catre experti independenti?, subliniaza Asociatia Service-urilor Independente. 
In plus, reprezentantii ASSAI se intreaba de ce se opun inclusiv expertii tehnici judiciari infiintarii CEETAR si de ce  autoritatile romane nu iau pozitie fata de implicarea devoalata a Ambasadei unei tari vecine in procesul de legiferare romanesc. „Cand se dezbat anumite proiecte de lege in Parlamentul austriac, oare Ambasada Romaniei are si ea un reprezentant? In conditiile in care industria petroliera si cea a lemnului, piata bancara si cea de asigurari, etc sunt controlate de companii cu actionariat austriac, interesele economiei romanesti si pe cele ale cetatenilor romani cine le mai protejeaza?”, se mai intreaba, retoric, reprezentanti ASSAI. 

Asociatia reaminteste ca proiectul de lege privind constituirea CEETAR, parte componenta importanta a reformei sistemului de asigurari privat si care, potrivit Asociatiei, ar aduce schimbari importante pentru protectia celor peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din Romania, se afla in plina dezbatere la Comisia de Transporturi din camera Deputatilor.

Declaratia de venit pe 2014 se poate depune online

Persoanele fizice isi pot declara veniturile pentru anul 2014 si online, pana pe data de 25 mai 2015. Formularul 200 prin care contribuabilii care obtin venituri din alte surse decat contractul de munca se poate depune la ANAF prin intermediul Spatiului Privat Virtual, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. 

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei, vor completa in mod corespunzator, cate o anexa, in functie de numarul de surse sau categorii de venituri realizate, capitolele II „Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit”, in formularul – „Anexa nr... la Declaratia privind veniturile realizate din Romania”, care se anexeaza la declaratia privind veniturile realizate, informeaza ANAF.
    
Unde gasim formularul 200


Contribuabilii care au acces la un computer conectat la internet pot accesa site-ul www.anaf.mfinante.gov.ro "Spatiul privat virtual" pagina „Inregistrare utilizatori” completand informatiile solicitate. Sunt necesare doar datele de identificare, numarul de telefon, adresa e-mail si numarul uneia dintre decizile de impunere emise de ANAF incepand cu anul 2013.

Cei care nu au acces la un computer conectat la internet pot depune formularul impreuna cu anexele completate (daca este cazul), ca si pana acum, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Declaratia 200 trebuie completata si depusa pana la data de 25 mai, inclusiv, de catre persoanele fizice care au realizat, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura in Romania, provenind din activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor (chirii) cu titlu de activitate independenta (peste 5 contracte), cedarea folosintei bunurilor (chirii), activitati agricole care nu sunt impuse pe baza normelor de venit, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, silvicultura, piscicultura.

AURSF: Propunerile privind proiectul de lege pentru cei cu credite in valuta

Conversia creditelor din valuta in lei cu garantia statului ar trebui sa vizeze si imprumuturile de consum cu ipoteca, nu doar pe cele ipotecare. In plus, discount-ul acordat ar trebui sa fie de 25%, nu de 15% cum propune Guvernul.

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a facut un set de propuneri de modificare a Programului de protecie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociat expunerii la credite in valuta, propus de Guvern, astfel incat sa acopere un numar cat mai mare de persoane afectate de deprecierea leului in raport cu moneda creditului detinut. 

Proiectul de lege presupune acordarea unui discount de 15% din suma in lei rezultata in urma conversiei si vizeaza doar creditele ipotecare. Oferta este valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent. 

Insa beneficiarii trebuie sa se incadreze cu venitul intr-un plafon de 3.000 de lei net pe luna si sa nu aiba restante la plata ratelor mai mari de 60 de zile. AURSF propune eliminarea acestei conditii, sau majorarea perioadei, avand in vedere faptul ca proiectul de lege a fost elaborat la mai mult de 60 de zile de la explozia cursului de schimb al francului elvetian. In plus, proiectul de Lege nu a fost inca avizat de Guvern, iar circuitul parlamentar este dificil de estimat. 

Mai mult, in proiect este vorba doar de creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si aplicarea discountului de 15%, nu depaseste 300.000 de lei. In plus, rata lunara rezultata trebuie sa fie mai mica decat echivalentul in lei dinaintea conversiei. Asociatia propune majorarea sumei totale la 600.000 de lei, iar rata lunara rezultata in urma conversiei si discountului sa fie mai mica cu cel putin 20% fata de echivalentul in lei al ratei anterioare. 

Potrivit proiectului, costul noului credit va fi format din ROBOR la 6 luni plus o marja care nu poate depasi marja din creditul initial. Marja va include toate comisioanele si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii, se mai arata in proiect. Aici, AURSF propune ca marja aplicata peste indicele ROBOR sa fie stabilita astfel incat DAE rezultata pentru noul credit sa nu depaseasca DAE aferenta vechiului credit. 

Statul urmeaza sa acorde garantii in proportie de 50% din creditele rezultate in urma conversiei, insa suma totala este plafonata la un miliard de lei. Asociatia propune majorarea acestui plafon la trei miliarde de lei.  

AURSF contesta si faptul ca prevederile programului nu acopera situatiile in care portofoliile de credite acordate in valuta, garantate cu ipoteca, au fost externalizate/vandute de catre institutiile financiare catre alte entitati, din afara tarii. Asociatia sustine ca si aceste cazuri ar trebui acoperite de programul guvernamental, in special atunci cand externalizarea s-a facut catre entitati care sunt parte ale aceluiasi grup financiar. In caz contrar, acesti debitori ar fi grav discriminati, mai ales ca nu au fost consultati in momentul in care creditele lor au fost externalizate.