Monday, May 11, 2015

BVB isi extinde programul

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi extinde programul zilnic de tranzactionare cu 30 de minute, pana la ora 18:30, incepand din data de 21 mai 2015. Extinderea programului este valabil pentru pietele de actiuni, ETF si unitati de fond. Modificarea vizeaza aliniarea programului la cel al altor burse europene importante. 

Pentru piata Regular, pe modelul de tranzactionare de tip "tranzactionare continua”, intre orele 9:30 – 9:45, va avea loc pre-deschiderea, de la 9:45 deschiderea, iar in intervalul 9:45 – 18:15 tranzactionarea continua (deschisa). 

Intre 18:15 – 18:20 va fi pre-Inchiderea, iar la ora 18:20 Inchiderea, urmata, intre 18:20 si 18:30, de tranzactionarea la inchidere.

Pentru modelul de tranzactionare de tip „licitatie”, aplicat pentru actiuni, in intervalul orar 9:30 – 12:30 va avea loc pre-deschiderea, de la ora 12:30 deschiderea, intre 12:30 si 13:00 tranzactionarea la inchidere, pre-inchiderea intre 13,00 si 18:20, la 18:20 inchiderea, iar intre 18:20 si 18:30 tranzactionarea la inchidere.

Pentru piata Deal, in intervalul orar 9:45 – 18:30, are loc tranzactionarea continua (deschisa), urmand ca la ora 18:30 operatiunile sa fie inchise.

BVB, impreuna cu participantii la piata, Depozitarul Central si alti stakeholderi ai pietei de capital din Romania, au implementat, din 2014 si pana in prezent, o serie de update-uri la nivel de infrastructura a pietei.

Romanii nu cumpara dar ipotecheaza

Piata imobiliara din Romania continua sa scada. In primul trimestru din acest an, numarul de imobile tranzactionate pe aceasta piata a scazut, la nivel national, cu peste 7.000 fata de primul trimestru din anul trecut, sub 200.000 de operatiuni. Capitala continua sa domine aceasta piata, cu cele mai multe imobile vandute. 

In schimb, datele furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara arata ca, in aceeasi perioada, numarul ipotecilor si al privilegiilor inscrise in cartea funciara la nivel national a fost de 37.503, in crestere cu aproximativ 7.000 fata de primul trimestru din 2014. 

Revenind la tranzactii, in martie 2015 numarul acestora a crescut cu 13.700 fata de luna anterioara, la 78.962 de imobile in toata tara. De asemenea, numarul tranzactiilor incheiate in martie a crescut si fata de aceeasi luna a anului trecut cu 590. 

Potrivit datelor citate, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate, in primul trimestru din 2015, in Bucuresti – 17.471, Ilfov – 12.361 si Timis – 9.753. Judetele cu cele mai putine imobile tranzactionate in perioada ianuarie-martie 2015 sunt Valcea – 2.021, Bistrita-Nasaud – 1.894 si Covasna – 1.792.

In perioada analizata, s-au inregistrat, la nivel national, peste 1,5 milioane de operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara, in crestere cu aproximativ 55.000 comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Ce spune guvernatorul BNR despre reducerea TVA

Reducerea TVA la alimente, incepand cu 1 iunie 2015, se poate traduce 100% in scaderea preturilor,  sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Insa, pentru acest lucru, este esential sa nu existe intelegeri intre comercianti si sa existe transparenta in privinta preturilor produselor vizate de decizie.
"Transmisia modificarii TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza...(preturile nu scad - n.r)", a explicat Isarescu. 

El a spus ca BNR nu a luat in calcul o transmisie de 100% in preturi. "Cand s-a majorat cota, nu s-a dus 100% ci 60%. Sa mergem cu cifra aceasta si tot e suficient sa se duca inflatia, in vara, chiar sub 0 avand in vedere ponderea ridicata a acestor produse in cosul de consum (32% - n.r.). Cu un an agricol bun si transmisie buna exista «pericolul»  sa se duca mult mai jos, la -1%", a subliniat guvernatorul BNR. 

Seful bancii centrale a mai precizat ca, peste doi ani este de asteptat ca inflatia sa se consolideze in jurul a 2%, odata cu increderea  publicului in niveluri reduse ale inflatiei. 

BNR a redus prognozele de inflatie pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale fata de estimarea din februarie, la 0,2%, si cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor, la 1,9%.

Avertisment privind dobanzile la depozite

Bancile care au redus prea mult dobanzile la depozite trebuie sa fie mai prudente pentru ca vor avea nevoie de bani pe masura ce se reia creditare. In schimb, la credite mai este loc de reduceri de dobanzi sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"La depozite, unele banci au coborat ceva mai mult decat trebuie (cu dobanzile - n.r), dar au si ele exces de lichiditate, ar trebui sa fie prudente. Nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata, pe masura ce creste creditul ea va fi absorbita. Altele au fost mai prudente, la peste 2%, si le salutam faptul ca au o viziune pe un termen mai lung. Bancile ar trebui sa aiba o viziune, insa ele isi fac calculul ca unitati independente", a precizat Isarescu.

In ceea ce priveste dobanzile la credite, guvernatorul BNR sustine ca "mai este camp de reducere". 

Bancile au reclamat, pe buna dreptate, ca si-au pastrat si ele o marja datorita faptului ca indicatorul de referinta ROBOR la trei luni avea variatii mai mari. Acum, ele vor citi, sper corect, faptul ca acest indicator este mult mai stabil si nu vor mai avea aceasta motivatie. Bineinteles ca isi vor face politica de dobanzi, dar la va da un mai mare confort bancilor (stabilitatea ROBOR) si la nivel de operatiuni de creditare si la nivel de operatiuni de trezorerie", a mai spus seful BNR.