Friday, April 17, 2015

Romania, locul cinci in UE la cresterea pretului caselor

Romania a fost pe locul cinci in Uniunea Europeana la cresterea preturilor locuintelor in ultimul trimestru din 2014. In tara noastra, preturile au crescut cu 1,8% fata de trimestrul anterior, in conditiile in care in UE au stagnat iar in zona euro au scazut cu 0,1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
In randul statelor membre UE, cresteri mai mari de preturi decat in Romania s-au inregistrat doar in Malta (4,6%), Irlanda (3,8%), Slovacia (2,1%) si Marea Britanie (2%). Cele mai mari scaderi de preturi la locuinte s-au inregistrat in Letonia (minus 10,2%), Lituania (minus 4,3%) si Cipru (minus 3%).

In schimb, in ritm anual, trimestrul IV 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, preturile locuintelor din Romania au inregistrat cea mai redusa crestere din randul statelor membre UE (0,2%). Cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost consemnate in Irlanda (16,3%), Malta (11%), Suedia (10,4%), Estonia (10,1%) si Marea Britanie (10%) iar cele mai ample scaderi s-au inregistrat in Slovenia (minus 4,4%), Cipru (minus 3,3%), Letonia (minus 3,2%) si Italia (minus 2,9%).

Potrivit Eurostat, in UE preturile locuintelor au inregistrat o crestere anuala de 2,6% in trimestrul patru 2014 in timp ce in zona euro preturile locuintelor au crescut cu 1,1%.

Credite pentru investitii in produse romanesti

Banca Transilvania ofera credite cu dobanda preferentiala si comisioane cu discount intreprinderilor mici si mijlocii care investesc in produse si servicii romanesti pentru cresterea afacerii. Banca tinteste anul acesta o crestere cu 8% a creditarii IMM-urilor.

Oferta bancii, valabila pe parcursul acestui an, este destinata IMM-urilor care folosesc cel putin 70% din imprumutul de la Banca Transilvania pentru a achizitiona echipamente, utilaje, mijloace fixe etc. produse in Romania, respectiv servicii ale firmelor romanesti.

Prin initiativa "Investeste romaneste", banca vrea sa incurajeze investitiile si companiile locale, reinvestirea in Romania a profitului obtinut, cresterea numarului locurilor de munca, precum si productia de bunuri si servicii autohtone, contribuind, astfel, la cresterea economiei romanesti, se mai arata in comunicat.

Pentru astfel de finantari, banca percepe o dobanda compusa din ROBOR la 6 luni plus 2,5 puncte procentuale, un comision de acordare de 0,5% si un comision de gestiune lunara de 0,05%.

In ceea ce priveste oferta destinata antreprenorilor, planul Bancii Transilvania este de a lansa cinci produse si campanii noi sub sloganul "Totul pentru IMM si în 2015". 

In 2014, Banca Transilvania a acordat IMM-urilor credite noi in valoare de 6,8 miliarde de lei, suma care depaseste valoarea portofoliului de imprumuturi IMM al Bancii Transilvania din perioada anterioara crizei din 2008. Tot anul trecut, banca a deschis 15.000 de conturi IMM noi, iar rulajele prin banca au depasit 100 de miliarde de lei, se precizeaza in comunicatul bancii.

Reguli noi pentru controalele de la Fisc

Ministerul Finantelor Publice vrea sa impuna praguri pentru diferentele de bani constatate in casele de marcat ale agentilor economici de agentii de la Fisc, in functie de care se vor aplica amenzi. Masura este propusa pentru a se evita cazurile in care o unitate comerciala este inchisa pentru o suma derizorie. 
In plus, potrivit unui proiect de act normativ, activitatea din unitatea respectiva va fi suspendata doar incepand cu a doua abatere constatata in doi ani.

Noile prevederi permit aplicarea graduala a sanctiunilor, in functie de un prag de semnificatie. Astfel, daca diferenta constatata este de pana la 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment. 

Daca diferenta constatata este mai mare de 1%  dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei. Daca diferenta este cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 1% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.

In cazul in care diferenta este cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1%  din valoarea inregistrata in casa de marcat pana
 la ora controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei, si cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni. 

Daca diferenta este mai mare de  1.000 lei , dar este mai mica de 1% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000. 

Pentru diferente mai mari de 1.000 lei si  mai mari de 1% din valoarea inregistrata in casa de marcat, se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei, si cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.

Guvernul legifereaza bacsisul si il impoziteaza

Bacsisul primit de angajatii operatorilor economici va fi impozitat cu pana la 16%, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului. In plus, acesta va trebui marcat pe un bon fiscal distinct, potrivit unui proiect de act normativ. 

”Impozitarea propusa vizeaza: impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% in cazul microintreprinderilor); impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

In schimb, bacsisul nu va fi cuprins in sfera TVA si nici in baza de impozitare a contributiilor sociale de sanatate, se mai arata in proiectul citat. 

De asemenea, se reglementeaza expres obligatia inregistrarii contabile a bacsisului si se precizeaza modul de inregistrare. 

In plus, angajatii vor fi obligati sa isi treaca suma de bani pe care o au asupra lor la inceputul programului intr-un registru. 

Pe de alta parte, ”se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului”, se mai arata in nota de fundamentare.

Un miliard de lei restante ale firmelor in insolventa si faliment la IFN

Firmele aflate in insolventa si cele in faliment aveau la finele lunii februarie restante la creditele contractate de la Instititii Financiare Nebancare in valoare de 900 de milioane de lei. Suma reprezinta 42% din totalul sumelor restante la IFN-uri.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, sumele restante sunt in crestere cu aproximativ 120 de milioane de lei fata de luna precedenta, iar comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, acestea sunt mai mici cu 5%.

Comparativ cu nivelul atins in prima luna din acest an, sumele datorate catre IFN-uri de debitorii firme sunt mai mici cu aproximativ 100 milioane de lei. 

Firmele in insolventa si faliment aveau, la finele lunii februarie, restante de 13 miliarde de lei in contul creditelor contractate de la banci, ceea ce reprezinta peste jumatate din intarzierile la plata ale debitorilor firme.

Numarul firmelor in insolventa si faliment era, la finele perioadei analizate, de 1.870 de companii, in urcare cu 250 fata de luna trecuta. Spre comparatie, in februarie 2014 numarul acestora era de 1.750.

Bogatii incep sa isi declare veniturile

Bogatii Romaniei,care obtin venituri din strainatate, au inceput sa le declare in tara. Anul trecut, sumele declarate au crescut de sapte ori comparativ cu 2013, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Veniturile din strainatate obtinute in 2013 si declarate in 2014, la nivelul grupului de persoane fizice cu averi mari (PFAM),constituit de ANAF,au crescut de la 18,27 milioane de lei la 144,27 milioane de lei (circa 32 de milioane de euro). 

”Aceasta crestere survine in urma intensificarii campaniei de asigurare a conformarii fiscale la declararea veniturilor din strainatate, derulata de Directia Verificari Fiscale. Campania consta in emiterea de notificari catre persoanele care alcatuiesc grupul PFAM prin care le-au fost aduse la cunostinta obligatiile fiscale de declarare a acestor venituri, solicitarea de informatii privind veniturile din strainatate si efectuarea de verificari extinse”, se arata in comunicatul citat.

Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari are in vedere, intr-o prima faza, un grup de aproximativ 400 de persoane, atat din Bucuresti cat si din restul tarii.

Potrivit ANAF, in cadrul acestui program au fost declansate 30 de verificari fiscale prealabile documentare, analizandu-se informatiile solicitate (rulajele conturilor bancare, informatii de la institutii care gestioneaza registre de evidenta a imobilelor si bunurilor mobile – terenuri, cladiri, autovehicule, nave, aeronave – datele de la oficiile registrului comertului, organe fiscale teritoriale, documente justificative si financiar-contabile ale companiilor detinute de persoanele verificate, informatii de la autoritati fiscale din strainatate etc.) in vederea identificarii veniturilor obtinute de persoanele verificate si a compararii acestora cu veniturile declarate.

”Dintre cele 30 de verificari fiscale prealabile, in cazul a 11 persoane fizice pentru care s-a constatat existenta unei diferente semnificative intre veniturile estimate pe baza situatiei fiscale personale determinate cu ocazia verificarilor si veniturile declarate ale acestora, au fost emise avize de verificare fiscala, persoanele in cauza fiind solicitate sa furnizeze documente justificative (inclusiv declaratia de patrimoniu si venituri) sau clarificari relevante la sediul Directiei Verificari Fiscale. Aceste verificari se afla in curs de desfasurare”, se mai arata in comunicat.

Institutia sustine ca strategia de risc pusa in aplicare nu se rezuma doar la actiuni de control ci urmareste si cresterea conformarii fiscale a segmentului contribuabililor persoane fizice cu averi mari.

Oferta Garanti Leasing pentru firme si PFA

Garanti Leasing lanseaza Auto Rapid, un nou tip de finantare pentru companii si persoane fizice autorizate. Astfel, clientii pot accesa pana la 50.000 de euro pentru a achizitiona in leasing autovehicule, vehicule comerciale si motostivuitoare. 
Potrivit unui comunicat al companiei, pentru acest tip de finantare analiza dosarului dureaza mai putin de 2 ore, iar contractul poate fi semnat in 24 de ore.
“Lansarea acestui nou produs face parte din strategia noastra din acest an de crestere a cotei de piata pe segmentul auto, care ne asteptam sa se dezvolte intr-un ritm rapid. Totodata, ne propunem sa ajungem cu aceasta noua finantare in toate orasele unde Garanti este prezent”, a declarat Okan Yurtsever, general manager Garanti Leasing.

In 2014, Garanti Leasing a finantat vehicule, 54% din finantari, echipamente (32%) si imobiliare (14%). Compania a inregistrat la finalul anului trecut un profit net de 11,1 milioane lei.

Oferte de locuinte la tIMOn

Cei care isi cauta o casa pot alege una, in urmatoarele patru zile, de la Targului Imobiliar National tIMOn. Dezvoltatorii imobiliari si agentiile de profil vor prezenta, in perioada 16-19 aprilie, 250 de proiecte cu peste 15.000 de locuinte noi la editia de primavara a Targului. 

“Aceasta este cea mai mare oferta de locuinte reunita in cadrul unei expozitii de profil din ultimii cinci ani. La o medie de pret de 50.000 de euro pe unitate, toata oferta prezenta la tIMOn valoreaza 750 de milioane de euro. (…) La editia din aceasta primavara, un numar mare de investitii noi vor fi lansate in premiera in Romania”, a spus Vlad Vlasceanu, directorul general al tIMOn.

Editia din aceasta primavara a tIMOn, un concept one stop shop, aduce in acelasi loc ofertele a peste 100 de companii imobiliare, precum si solutiile de creditare a achizitiei de locuinte prezentate de patru banci.

In premiera, la tIMOn vor fi lansate pe piata imobiliara 11 noi proiecte rezidentiale cuprinzand apartamente si vile, majoritatea in zone centrale si semicentrale din Bucuresti, cele mai cautate in ultimii doi ani de catre dezvoltatorii rezidentiali.

Cea mai ieftina locuinta la bloc care poate fi cumparata la tIMOn este o garsoniera in Fundeni, disponibila la un pret de 17.600 de euro, fara TVA. La capitolul vile, cea mai ieftina oferta se afla in Corbeanca, respectiv 59.000 de euro plus tva (pentru care se ofera drept bonus ai un lot suplimentar de 500 metri patrati de teren).

Cel mai scump apartament costa 155.000 de euro, in timp ce pentru segmentul vilelor pretul maxim ajunge la 175.000 de euro. 

Targul este organizat in pavilionul expozitional din Piata Constitutiei din Bucuresti.