Thursday, November 20, 2014

Romania, in topul sumelor nete primite de la UE in 2013

In economie au intrat fonduri nete de 4 miliarde euro anul trecut, Romania fiind depasita in acest top doar de Polonia, Grecia, Ungaria si Portugalia.

Romania a beneficiat de fonduri de 5,5 miliarde euro in timp ce contributiile la bugetul UE au fost de 1,47 miliarde euro, potrivit The Telegraph, citat de Mediafax. 
Polonia a avut un sold pozitiv de 12 miliarde euro, urmata de Grecia cu 5,3 miliarde euro, Ungaria cu aproape 5 miliarde si Portugalia (4,3 miliarde euro). 

Germania a avut cea mai mare contributie neta la bugetul UE, de 16 miliarde euro, urmata de Mare Britanie cu 11 miliarde.

Banca Transilvania atrage fonduri suplimentare pentru creditarea IMM-urilor

Banca Transilvania a obtinut o noua finantare de 15 milioane euro de la BERD in vederea creditarii IMM-urilor care investesc in proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila.

Imprumuturile de eficienta energetica beneficiaza de asistenta tehnica si de stimulente financiare asigurate prin finantari nerambursabile de la UE.
„Pe masura ce economia isi revine, este timpul ca IMM-urile sa se concentreze pe modul in care pot deveni mai competitive, sa reduca consumul de energie si costurile aferente”, a afirmat prim-vicepresedintele BERD, Phil Bennett.

Aceasta facilitate este a doua de acest tip acordata Bancii Transilvania. Un imprumut anterior, de 10 milioane euro, acordat la sfarsitul lui 2012, a fost utilizat integral. 

Cu ajutorul acestor fonduri, 34 de IMM-uri au investit in imbunatatirea eficientei energetice. S-a obtinut o reducere a consumului de energie care depaseste echivalentul consumului pe timp de 1 an al tuturor gospodariilor din Bucuresti.

Plata taxelor cu cardul ar putea fi posibila din martie 2015

Reprezentantii MasterCard sustin ca plata taxelor prin intermediul cardului bancar ar putea fi posibila din luna martie a anului viitor.

MasterCard a anuntat ca a primit acceptul Ministerului Finantelor Publice pentru inceperea procedurilor de licentiere a Trezoreriei Statului ca acceptator al platilor electronice cu carduri MasterCard si Maestro.

Procedurile de licentiere si implementare pot dura, conform declaratiilor Ministerului Finantelor Publice, intre 6 si 12 luni. 
MasterCard isi propune ca termen de finalizare a procedurilor de licentiere si implementare a solutiei de plata online luna martie a anului viitor, termen de plata pentru multe dintre obligatiile fiscale ale contribuabililor.

„Cu aceasta formula, in care Trezoreria Statului este acceptator, iar contribuabilul poate vizualiza si plati tot ce datoreaza statului intr-un singur loc, vom dispune de varianta cea mai simpla, mai sigura, mai confortabila si mai directa de a ne plati taxele”, afirma Cosmin Vladimirescu, general manager pentru Romania in cadrul MasterCard.

Conso.ro a semnalat anterior ca decizia ca Trezoreria Statului sa devina acceptator de carduri este una neuzuala pe plan international, iar implementarea s-ar putea dovedi dificila pentru un administrator atat de ineficient cum este statul.

Incep consultarile pentru noul document cu informatii cheie pentru investitori

Autoritatile de supraveghere europene au lansat o prima consultare cu privire la documentul cu informatii cheie, care va ajuta pe viitor consumatorii sa analizeze ofertele asigurari cu componenta de investitii.

In aprile 2014, Parlamentul si Consiliul UE au ajuns la un acord politic cu privire la regulamentul pentru pachetele complexe cu componente de asigurari si investitii (PRIIPs). Este de asteptat ca regulamentul sa fie publicat in Jurnalul Oficial la sfarsitul lunii noiembrie sau in decembrie 2014, el urmand sa intre in vigoare probabil din decembrie 2016.

Acest regulament obliga institutiile financiare sa furnizeze consumatorilor un document cu informatii cheie, care sa prezinte intr-o maniera usor de inteles de catre consumatori riscurile si castigurile acestor produse, precum si costurile asociate.
Cele 3 autoritati europene – EBA, ESMA si EIOPA – au inceput deja consultarile publice pentru a identifica cele mai solutii de prezentare a riscurilor, randamentelor si costurilor acestor produse. 

Este important de semnalat ca pentru a furniza consumatorilor informatii cat mai bune, Comisia Europeana a contractat un furnizor care va efectua teste de comportament, pentru a verifica diversele variante propuse.

In cazul testelor, se vor prezenta consumatorilor diverse variante grafice si tehnice de reprezentare a indicatorilor financiari, pentru a gasi cele mai bune solutii de comunicare a raportului risc-randament, a costurilor si a diverselor optiuni de investitii.

Rezultatele obtinute in urma testelor vor fi luate in calcul in elaborarea continutului final al documentului cu informatii cheie (KID). 

Acest document va fi prezentat clientilor pe viitor atunci cand cumpara asigurari cu componenta de investitii (cum ar fi polite unit-linked sau asigurari de viata cu plata unei sume la maturitate) sau la vanzarea de depozite structurate. 

Din 2019, acest document va deveni obligatoriu si pentru fondurile mutuale si va inlocui documentul cu informatii cheie destinat investitorilor (KIID), care este oferit in prezent micilor investitori.

Guvernul a aprobat normele programului Prima Masina

Guvernul a aprobat normele de aplicare ale programului Prima Masina, prin care statul va garanta imprumuturile auto la achizitia unui autoturism nou. Plafonul de garantii pentru 2014 este de 50 milioane lei.

Potrivit normelor de aplicare, se pot inscrie in acest program persoanele cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc urmatoarele conditii:
  • faca dovada cu declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou
  • depuna copia facturii proforma emise de vanzator din care reiese ca autoturismul care se achizitioneaza este nou, indeplineste normele de poluare Euro 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea de autoturisme si pretul de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.
  • sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie
  • sa asigure autoturismul printr-o polita Casco, ce poate avea o fransiza de maxim 100 euro, echivalent in lei, pentru daune partiale de avarii si furt. Asigurarea trebuie reinnoita pe toata durata creditului.
  • Creditele vor fi garantate in proportie de 50% de catre stat. Bancile au dreptul sa perceapa o marja de dobanda de maxim 3 puncte procentuale peste Robor la 6 luni. Aceasta marja include toate costurile percepute de finantator.

    Suplimentar, clientii vor mai avea de achitat primele de asigurare (Casco si RCA), costul formalitatilor de publicitate (inregistrarea in arhiva electronica a garantiei) si prima de garantare.

    Prima de garantare cuprinde un comision de risc datorat catre Ministerul Finantelor Publice (de maxim 1% pe an) si un comision de administrare a garantiei, perceput de FNGCIMM, al carui nivel se va negocia anual intre FNGCIMM si ministerul de finante.

    Normele de aplicare permit vanzarea autoturismului, cu conditia achitarii integrale a soldului ramas al creditului. Este posibila si preluarea contractului de credit si a autoturismului prin novatie de catre o alta persoana, daca indeplineste conditiile de eligibilitate pentru inscrierea in program.