Thursday, January 15, 2015

Banca Mondiala: Romania va inregistra o crestere economica de 2,9% in acest an

Banca Mondiala estimeaza ca economia romaneasca va creste cu 2,9% in acest an, dupa un avans de 2,6% in 2014, potrivit raportului Global Economic Prospects publicat de institutia financiara internationala.

BM a revizuit in scadere usoara, la 2,6%, estimarile privind cresterea economica inregistrata anul trecut de Romania, dupa ce, in octombrie 2014, institutia prognoza un avans de 2,7%.

Incetinirea economiei romanesti de la 3,5% in 2013 pana la 2,6% in 2014 va fi urmata, potrivit raportului elaborat de Banca Mondiala, de o accelerare a cresterii pana la 2,9% in acest an, urmata de un avans de 3,2% in 2016 si unul de 3,9% in 2017. 

La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca avansul in regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) a incetinit pana la 2,4% in 2014, de la 3,7% in 2013, ca urmare a unei contractii dramatice in Ucraina, slabiciunilor din Rusia si zona euro precum si incetinirii intrarilor de capital. 

In acest context, realizatorii raportului estimeaza o crestere medie de 3,5% pentru 2015-2017, dar cu divergente semnificative in randul tarilor. 

Bugetul de stat al Romaniei pentru anul 2015 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%. Referitor la anul 2014, Institutul National de Statistica a publicat miercuri datele estimate privind avansul PIB pe primele noua luni, de 3,1% comparativ cu primele noua luni din 2013.

Portofoliul PAID s-a dublat in 2014, la 1,5 milioane de polite

PAID, societatea care emite asigurarile obligatorii pentru locuinte, a incheiat anul trecut cu un portofoliu de 1,49 milioane de polite, dublu fata de 2013, dar in scadere de la un maxim de 1,57 milioane atins la inceputul lunii septembrie, potrivit datelor disponibile pe site-ul companiei.

In perioada mentionata, ponderea politelor de 20 euro (tip A) se este de 91,2%, iar diferenta revine celor care costa 10 euro (tip B). Astfel, subscrierile PAID au totalizat 28,5 milioane de euro în 2014, din care 27,2 milioane de euro din vanzarea de polite tip A.

Politele tip A acopera daunele produse de inundatii, alunecari de teren si cutremur in limita a 20.000 de euro pentru locuinte cu structura de rezistenta solida. In cazul politelor tip B, suma asigurata se ridica la 10.000 euro si se refera la locuintele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia polite PAD, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecari de teren si inundatii).

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca amenzi de pana la 500 de lei, de la autoritatile locale.

In Romania sunt peste opt milioane de locuinte, iar asigurarea PAD este obligatorie pentru fiecare, indiferent daca exista sau nu o asigurare facultativa pentru acea locuinta.

Raiffeisen Bank acorda dobanzi mai mari clientilor de casa

Raiffeisen Bank lanseaza contul de economii cu rate de dobanda mai mari pentru clientii care isi incaseaza salariul sau pensia in cont curent deschis la  banca, cu 0,2% fata de dobanzile standard, la lei, si cu 0,1%, la euro. 

Dobanzile difera si in functie de suma economisita, crescand cu cat se acumuleaza sume mai mari in cont.

"Noile conturi de economii pot fi deschise de clientii bancii si prin  serviciile Raiffeisen Online (internet banking) si Raiffeisen Smart  Mobile  (mobilebanking). Astfel, pe langa depozitele la termen cu dobanzi preferentiale, clientii Raiffeisen Bank au la dispozitie si o varianta de economisire ce le ofera acces oricand si nelimitat la economiile lor. Pot efectua depuneri si retrageri oricand, fie numerar, fie prin transfer in contul lor curent sau pot alege sa economiseasca regulat anumite sume din contul curent direct in  cel de economii”, se precizeaza intr-un comunicat al bancii. 

Potrivit comunicatului, clientii bancii folosesc din ce in ce mai  mult canalele electronice pentru tranzactiile zilnice: numarul utilizatorilor de telefoane mobile smart si tablete a crescut cu peste 100% comparativ cu datele inregistrate in septembrie 2013, iar numarul de utilizatori ai serviciilor de internet banking cu 21%.

Pericolul tranzactiilor online: un sfert dintre pagubiti nu au recuperat nici un ban

Tranzactiile online trebuie securitizate, avand in vedere ca, potrivit unui studiu de specialitate, doar putin peste jumatate dintre persoanele care au fost victimele unor atacuri cibernetice si-au recuperat integral banii pierduti, iar 27% dintrei ei sustin ca nu si-au recuperat nici un ban. 

"Desi multe institutii financiare sustin o politica de rambursare a banilor pierduti in urma unor infractiuni cibernetice, doar 59% dintre respondenti au afirmat ca si-au recapatat fondurile integral. 14% dintre victime au primit doar o compensatie partiala, iar 27% dintre utilizatori nu au recuperat niciun ban", se arata in studiul realizat de Kaspersky Lab si B2B International. 

Conform studiului, pierderile generate de aceste atacuri pot fi semnificative: in medie, suma sustrasa de infractorii cibernetici a fost de 313 dolari, iar 16% dintre respondenti au raportat o pierdere de peste 1.000 de dolari.

"Nu toti utilizatorii sunt constienti de pericolele fraudelor cibernetice: 16% dintre respondenti considera ca infractiunile cibernetice care implica furt de bani sunt rare si putin probabile si 22% dintre utilizatori considera ca ar putea fi victime ale unui atac cibernetic. Totusi, statisticile arata ca aproximativ 52% dintre utilizatori s-au confruntat cu amenintari cibernetice financiare cel putin o data pe parcursul anului 2014", se mai arata in documentul citat.