Thursday, December 11, 2014

Bugetul de Craciun bate pasul pe loc la 1500 lei

Media cheltuielilor estimate in intervalul dintre Craciun si Revelion de oraseni, de 1.500 lei, este comparabila cu cea din 2013, impulsionarea consumului nefiind vizibila pe acest segment. 

Cum se imparte acest buget? Aproape 90% dintre respondentii sondajului efectuat de Mednet Marketing Research vor oferi cadouri cu ocazia Craciunului si a Revelionului. Suma medie pe care orasenii intentioneaza sa o cheltuiasca in acest an va fi de 470 lei, in usoara crestere fata de cea din 2013 (465 lei). 

Avem o relativa stagnare si pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, bauturi racoritoare, fructe etc.) unde suma medie alocata este de 602 lei (comparativ cu 600 lei in 2013). In cazul articolelor nealimentare specifice sarbatorilor de iarna (ornamente, cosmetice, imbracaminte, incaltaminte etc.) suma medie alocata a scazut usor de la 498 lei la 467 lei. 

In ceea ce priveste calatoriile/excursiile din perioada sarbatorilor avem o crestere a numarului orasenilor care vor pleca in concediu, dar o scadere a sumei medii alocate, de la 1.524 lei in 2013, la 1.149 lei in 2014. Pentru iesirile in oras/la restaurant persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, aproximativ aceeasi suma ca anul trecut (372 lei).

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 25 - 28 noiembrie 2014, fiind  intervievate telefonic 800 persoane.

Creste salariul minim, cresc disputele pe marginea sa

Guvernul a anuntat ca salariul minim pe economie va creste de la 900 la 975 lei din ianuarie urmand sa ajunga la 1050 din iulie 2015. Motiv de nemultumire printre angajatorii privati si de scrisori deschise din mediul academic apropiat acestora. 

Pe langa salariul minim, Executivul va majora de anul viitor si pensiile cu 5%. Prin presa a circulat recent o scrisoare deschisa semnata de mai multi profesori, analisti si manageri care afirma in esenta ca o crestere a salariului minim duce la o crestere a somajului si ca aceasta decizie afecteaza in special tinerii si muncitorii slab calificati care vor gasi cu greu un angajator care sa le plateasca un salariu de 1.000 lei. 

Are acoperire o astfel de argumentatie? Mai intai sa observam ca salariul minim nu este un concept romanesc si ca se practica si in economiile dezvoltate. E bine ca Romania foloseste mai des (de la 700 lei in 2012 salariul minim a ajuns la 900 lei in prezent si va atinge 1050 lei in 2015) aceasta parghie? 

Cel mai bun indiciu pentru oferirea unui raspuns corect la aceasta intrebare este raportul intre preturi si venituri in economiile dezvoltate si in Romania. Cum preturile s-au cam egalizat in timp ce veniturile sunt inca mult sub cele din statele dezvoltate, cresterea salariului minim (va acompania majorari si la alte venituri) este o modalitate de reducere a decalajelor. 

Sa nu uitam in plus ca peste 65% din salariati au venituri sub salariul mediu pe economie fiind deci mult mai apropiati de salariul minim. In plus, numarul celor afectati pozitiv de cresterea salariului minim ar putea fi sensibil mai mare decat victimele acestuia (tineri care isi gasesc mai greu loc de munca, precum in exemplul adus in discutie in scrisoarea deschisa).

Banca Romaneasca introduce depozitul cu conversie valutara

Banca Romaneasca a introdus un depozit ce permite conversia sumelor intre 3 monede: lei, euro si dolari. Suma minima este de 20.000 lei, respectiv 5.000 euro sau dolari.

“Practic, deponentul poate opta pentru schimbarea monedei in care a decis sa economiseasca initial si poate alege alta valuta care il avantajeaza”, declara Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.
Conversia se realizeaza la cursul de schimb standard oferit de Banca Romaneasca, iar suma convertita va fi cel putin egala cu principalul depozitului dupa conversie.
 
„Posibilitatea de capitalizare a dobanzii, atat la conversie, cat si la prelungire, asigura suplimentarea castigului rezultat, daca dobanzile acumulate sunt reinvestite”, spune Dan Grigoriu.

Rata de dobanda aplicata depozitului an noua valuta se determina in functie de numarul de zile de depozit dintre data conversiei (inclusiv) si data maturitatii depozitului intial (exclusiv).

Depozitul poate fi constituit pe o perioada de maxim 2 ani.

Banca Transilvania anunta preluarea Volksbank Romania

Contractul va fi semnat miercuri 10 decembrie 2014, dupa ce Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania aprobase cu o zi inainte achizitia a 100% din actiunile Volksbank Romania. 

Banca Transilvania si Volksbank vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, ulterior urmand integrarea Volksbank, se arata intr-un comunicat transmis Bursei. "Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor".

Volksbank Romania era detinuta de  VBI Beteiligungs (Austria) dupa vanzarea  Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank din Rusia. Grupul Volksbank mai are 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%. 

Volksbank a avut anul trecut pierderi de 103 milioane de euro in Romania, generate in special de provizioanele pentru creditele cu probleme. Banca-mama nu a trecut recent testele de stres ale BCE, deficitul de capital fiind de 865 milioane de euro.

Dupa fuziunea celor doua entitati din Romania ramane de vazut ce soarta va avea propunerea facuta de Volksbank clientilor cu credite in franci elvetieni - care urmau sa plateasca ratele la un curs semnificativ imbunatatit.