Thursday, March 19, 2015

Romanii au retras anticipat 380 de milioane de lei din politele de viata in 2014

Clientii companiilor de asigurari de viata au efectuat anul trecut rascumparari anticipate si retrageri partiale din conturile de asigurare de 377 de milioane de lei, in scadere cu 14% fata de 2013. 

Aceasta a fost cea mai vizibila scadere din ultimii sase ani a sumelor retrase anticipat. Cu toate acestea, sumele retrase anticipat raman de doua ori mai mari dacat cele din perioada de boom, 2007 –2008. 

Sumele retrase din conturi in 2014 reprezinta aproape 23% din valoare primelor brute subscrise în asigurari de viata, in acelasi an, de 1,64 miliarde de lei.

Desi a scazut, valoarea retregerilor din conturile de asigurari de viata ramane aproape de maximul de 438 de milioane de lei atins in 2013. 
Pe de alta parte, cresc indemnizatiile platite pentru evenimente asigurate si pentru contracte ajunse la maturitate. 
Platile pe acest segment au cumulat 440 de milioane de lei anul trecut, in crestere cu 34%. Este pentru prima data in ultimii sase ani, cand indemnizatiile pentru evenimente asigurate si polite ajunse la maturitate depasesc rascumpararile anticipate.
La nivel agregat, asiguratorii de viata au platit anul trecut despagubiri de 817 milioane de lei, in crestere cu 7%. 

Despagubirile pe segmentul politelor de viata au crescut constant in ultimii patru ani pe masura ce tot mai multe contracte cu componenta investitionala au ajuns la maturitate.
Primele astfel de polite au fost emise la inceputul anilor 2000, cand pe piata au intrat asiguratorii straini, si aveau o perioada de maturitate medie de 10-15 ani.

Noutati despre taxa de pod Fetesti-Cernavoda

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a inceput lucrarile pentru introducerea unui sistem electronic de plata a taxei de trecere a podului Fetesti-Cernavoda, pe autostrada Bucuresti - Constanta. 

Sistemul informatic va inlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la bariera, soferii avand posibilitatea sa opteze pentru achitarea tarifului in afara statiei, in avans sau pana la ora 24:00 a zilei urmatoare, potrivit CNADNR.

Astfel, soferii vor avea urmatoarele optiuni de achitare a tarifului: prin SMS transmis la un numar scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reteaua de parteneri autorizati ai CNADNR; prin utilizarea cardului bancar, in urma configurarii unui cont intr-un portal web si printr-o aplicatie pentru mobil puse la dispozitie de CNADNR.

"Au fost efectuate teste operationale partiale ale functionalitatii viitorului sistem electronic de colectare a tarifului de trecere a podurilor dunarene, in zona AI Fetesti de pe Autostrada A2, Bucuresti - Constanta. imi doresc ca, incepand din aceasta vara, cat si in viitor sa nu se mai creeze ambuteiaje pe A2, in dreptul statiei de taxare de la Fetesti –Cernavoda. Credem ca pana la 1 mai vom reusi implementarea intregului sistem – tehnic, economic, legislativ - necesar colectarii electronice a tarifului de trecere a podurilor de la Fetesti - Cernavoda", a declarat directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.

Faza initiala a lucrarilor a implicat introducerea sistemului de recunoastere automata a numerelor de inmatriculare, printr-o serie de camere video pozitionate in agentia de incasare atat in punctul de intrare, cat si la iesire pentru a asigura identificarea si clasificarea conform categoriei din care face parte fiecare vehicul, precum si realizarea marcajelor rutiere, aceasta etapa fiind finalizata.

CNADNR mentioneaza ca aceste camere video identifica trecerea, aplicand o marca temporara si coordonatele GPS. Daca nu se achita tariful de trecere pana la ora 24:00 a zilei urmatoare trecerii, actiunea va fi marcata drept posibila contraventie.

Firmele de leasing estimeaza o crestere a finantarilor noi

Companiile de leasing din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia finantarilor noi in prima jumatate a acestui an, 84% dintre ele estimand o crestere a acestora, cu conditia stimularii investitiilor. 

La nivel european, peste 60% dintre firme se asteapta la cresterea afacerilor, potrivit unui sondaj realizat de Leaseurope, organizatia europeana a industriei de leasing, impreun? cu Invigors EMEA, specialisti in consultanta international?, avand ca tema “Increderea in mediul de afaceri la nivel european”.
„Rezultatele ultimului studiu realizat la nivelul industriei europene de leasing cu privire la nivelul de incredere in afaceri al profesionistilor din domeniu sunt imbucuratoare si ofera o perspectiva pozitiva asupra evolutiei industriei pentru anul 2015. La nivelul pietei de leasing romanesti, acest optimism este sustinut de nevoia stimularii investitiilor, in vederea sustinerii cresterii economice, iar rolul jucat de industria de leasing in sprijinirea acestora poate deveni unul foarte important”, a declarat Felix Daniliuc, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. 

Potrivit sondajului, perspectivele pentru volumele de finantari noi in prima jumatate a anului 2015 raman pozitive, 84% din cei intervievati asteptandu-se ca acestea sa creasca, in timp ce doar 7% anticipeaza o scadere. In ceea ce priveste nivelul de credite neperformante, asteptarile (64%) sunt ca acestea sa ramana la un nivel similar cu sondajul precedent (din iunie 2014).

”De asemenea, 52% nu se asteapta la nicio schimbare in ceea ce priveste marjele de profit, desi 31% estimeaza ca marjele vor scadea in organizatiile lor, putin peste procentul inregistrat in sondajul precedent. Cu toate acestea, rezultatele pentru profitul net arata o imbunatatire usoara, 63% din respondentii sondajului prognozand ca profiturile nete pentru afacerea lor vor creste in urmatoarele sase luni, o crestere usoara fata de cea inregistrata in luna iunie a anului trecut”, mai reiese din sondajul citat. 

Jumatate din respondenti au afirmat ca organizatiile lor au ca obiectiv cresterea afacerilor, axata in special pe domenii precum finantarea direct de la furnizor, precum si pe clase de active, cum ar fi masini si echipamente tehnologice. ”A existat, de asemenea, dorinta de extindere geografica, in special in Europa, precum si pe arii noi de produse, cum ar fi servicii de scontare a facturilor si finantarea wholesale”, se mai arata in sondaj.  

La nivel european, peste 60% dintre respondentii la sondaj sunt mai optimisti cu privire la perspectivele lor de afaceri pentru prima jumatate a acestui an. Alti 27% au considerat ca acestea vor ramane neschimbate, in timp ce doar 12% cred ca perspectivele lor de afaceri se vor inrautati.

Contul mediu pe Pilonul II a ajuns la 4.479 lei in 2014

Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane de participanti care au avut contributii lunare, in perioada mai 2008 – decembrie 2014, a fost de 4.479 lei, iar contul mediu de pensie facultativa a depasit usor 3.000 de lei.

Potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a fost, in 2014, de 20,2 miliarde de lei, in crestere cu 36,65% fata de anul 2013.

In privinta pensiilor administrate privat (Pilonul II), valoarea totala a activelor nete inregistrata la 31 decembrie 2014 a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), in crestere cu 37,15% fata de anul trecut. Numarul de participanti a ajuns la  6,29 milioane, la finalul lui 2014, in crestere cu 4,2% fata de anul 2013. ”Contributia medie la nivelul participantilor cu contributii in decembrie 2014 a fost de 89,41 lei, inregistrand un ritm anual de crestere de 11%. 

Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane de participanti care au avut contributii lunare (in perioada mai 2008 – decembrie 2014) a fost de 4.479 lei (aproximativ 1.000 de euro), ceea ce inseamna un avans anual de 34%”, se precizeaza in comunicatul ASF. 

Peste 2,3 milioane de participanti au inregistrat, in 2014, sume in cont de pana in 5.000 lei, 602.000 de persoane aveau sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, iar pentru aproximativ 309.000 de persoane acestea depaseau 10.000 de lei.

Potrivit comunicatului ASF, sumele colectate de fondurile de pensii administrate privat au fost investite, in 2014, preponderent in titluri de stat, 13,02%, in crestere cu 39,28%, si actiuni, 3,66%, in crestere cu 170,69%. 

Pensiile facultative (Pilonul III) au ajuns, in decembrie 2014, la active nete de 1,04 miliarde de lei (0,2 miliarde de euro), in crestere cu 28,12% comparativ cu decembrie 2013. ”La sfarsitul anului trecut erau inregistrati 346.452 de participanti in sistemul pensiilor facultative, in crestere cu 10,56% fata de anul 2013. Valoarea medie a unui cont in Pilonul III a fost de 3.001 lei (aproximativ 670 de euro), mai mult cu 16% raportat la sfarsitul anului 2013”, se mai arata in comunicatul ASF. 

Sumele colectate au fost investite, de asemenea, in titluri de stat, 688,4 milioane de lei, in crestere cu 31,89% fata de anul anterior, si actiuni, 223,46 milioane de lei, in crestere cu 45,05%. 

”Anul trecut, ponderea pensiilor private in PIB a fost de 3,05%, comparativ cu 2,34% in 2013”, se subliniaza in comunicatul ASF.