Wednesday, December 2, 2015

Bancile in febra Black Friday

Febra Black Friday a cuprins si bancile comerciale care activeaza pe piata din Romania. Acestea anunta, alaturi de marii comercianti, reduceri pentru anumite produse si servicii in aceasta perioada. Majoritatea ofertelor sunt valabile, insa, pentru produselor disponibile online. 

Raiffeisen Bank anunta ca ofera, in perioada 27.11 – 03.12.2015, reduceri pentru anumite produse, insa acestea sunt valabile exclusiv online. 

Astfel, creditul de nevoi personale, Flexicredit (in prezent cu o dobanda fixa de la 10,25% pe an) va avea o reducere de 3,35 puncte procentuale, iar dobanda unui credit va fi, in perioada mentionata, de la 6,9% pe an.

Cardul de cumparaturi va oferi 20% bani inapoi pe card, din valoarea totala a sumelor utilizate prin card in lunile decembrie 2015 si ianuarie 2016, in limita a 200 lei. De asemenea, cardul de salariu poate fi obtinut cu zero comisioane. Si studentocard-ul este scutit de comisioane de emitere si administrare si este oferit cu o baterie externa pentru telefon, cadou.

Banca Transilvania lanseaza Bank Friday, editia 2015, care are loc vineri, 27 noiembrie, intre orele 8 si 20. In cadrul campaniei, banca acorda reduceri la o serie de produse si servicii dedicate persoanelor fizice si IMM-urilor, precum credite, depozite pentru copii, carduri, Internet Banking si Mobile Banking, asigurari etc. 

„In total, de Bank Friday vor fi aproape 6.000 de reduceri. Premiera acestei editii este ca vor putea fi achizitionate online, de pe siteul bancii noastre, inclusiv abonamente la Electric Castle si Untold 2016, la un pret mai mic fata de cel al urmatoarelor serii de vanzari ale organizatorilor festivalurilor respective”, sustin reprezentantii bancii prin intermediul unui comunicat. 

Oferta de Black Friday acopera o gama larga de produse bancare 

In plus, de Bank Friday, de la Banca Transilvania se pot cumpara credite de nevoi personale cu dobada variabila (practic BT),  credite imobiliare-ipotecare cu dobanda variabila, cu asigurare Groupama inclusa, credite pentru IMM-uri, produse pentru copii, carduri de cumparaturi, carduri calatorii, etc.

La randul sau, BRD Groupe Societe Generale ofera reduceri de peste 25% la dobanda creditului de nevoi personale Expresso in cadrul unei promotii de Black Friday. Oferta este valabila, insa doar pentru cei care incaseaza venitul intr-un cont al bancii. 

Promotia, care se va desfasura exclusiv online, ofera reduceri la o gama larga de servicii si produse achizitionate de vineri, 27 noiembrie, pana duminica, 29 noiembrie.

Astfal, banca anunta ca va reduce cu pana la 100% comisioanele sau dobanzile la produsele din gama MyBRD (internet si mobile banking), credite imobiliare si de nevoi personale, carduri de credit si debit si va bonifica suplimentar depozitele in lei constituite in perioada respectiva.

Piata RASDAQ dispare dupa 20 de ani

O fila din istoria recenta a pietei de capital din Romania se incheie dupa aproape 20 de ani. Infiintata in 1996, RASDAQ a aparut ca piata complementara a Bursei de Valori Bucuresti, dar a tras cortina in urma cu o luna. Autoritatile au decis, in urma cu doi ani, inchiderea acesteia si transferul societatilor listate pe piata principala. 

Insa bilantul nu este pe masura asteptarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta spera ca toate cele 1.152 de companii tranzactionate la momentul respectiv pe RASDAQ sa se mute pe BVB. 

Doar 311 societati de pe RASDAQ au ramas in ringul bursier


Potrivit datelor furnizate de ASF, doar 311 societati au ramas la tranzactionare in regim bursier, pe piata principala sau in sistem alternativ, iar 562 de emitenti au fost retrasi de la tranzactionare.

Dintre companiile ramase la tranzactionare, cinci s-au transferat pe piata reglementata administrata de BVB, respectiv Albalact Alba Iulia, cu o capitalizare bursiera de 200,4 milioane de lei, IAR Brasov - capitalizare bursiera 132,15 milioane de lei, Prebet Aiud -  capitalizare bursiera 10,25 milioane de lei, Mecanica Fina SA Bucuresti - capitalizare bursiera 25,9 si Romcab Tg. Mures -  capitalizare bursiera 89,17 milioane de lei.

Alte 271 de societati sunt pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de  BVB, cu o capitalizare bursiera cumulata de 4,34 milioane de lei, care reunesc 36.781 de salariati si au 824.767 de actionari. De asemenea, 35 de societati se tranzactioneaza pe sistemul alternativ administrat de Sibex, cu o capitalizare bursiera de 258,27 milioane de lei. 

Activitatea pietei RASDAQ si a pietei valorilor mobiliare necotate a incetat de drept la 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii care prevede desfiintarea pietei, respectiv la 27.10.2015. 

ASF: Actionarii nemultumiti sa se adreseze justitiei

Potrivit ASF, la finalul celor 12 luni, 562 de societati au disparut de pe piata bursiera. Pentru actiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere pana la momentul incetarii de drept a activitatii pietei RASDAQ, respectivele societati au platit, conform informatiilor transmise la ASF, 123 milioane de lei pentru un numar de 4.419 actionari. 

”Dupa incetarea activitatii pietei RASDAQ, actionarii care se considera prejudiciati prin nefinalizarea procedurii de retragere se pot adresa, pentru satisfacerea drepturilor lor, instantelor de judecata competente. Aceste persoane pot invoca in favoarea lor inclusiv actele individuale sanctionatorii emise de ASF in care autoritatea a constat incalcarea prevederilor legale”, se mai arata in comunicatul ASF.