Saturday, June 6, 2015

Plata cu telefonul la hipermarket

Clientii Cora vor putea achita cumparaturile la casa direct de pe smartphone, prin aplicatia mobilPay Wallet. Plata cu portofelul digital este disponibila, de la 1 iunie, intr-unul din hipermarketurile retailer-ului din Bucuresti si va fi introdusa in toate magazinele retelei.
„Platile mobile sunt intr-o crestere continua si reprezinta o nevoie naturala intr-o lume tot mai conectata, in care consumatorii cauta sa foloseasca cat mai putin cash-ul, iar telefonul mobil le este mereu la indemana. Dupa implementarea platilor in mijloace de transport in comun sau la restaurante, retailul era pasul firesc pentru mobilPay Wallet ", a declarat Antonio Eram, CEO si fondator Netopia mobilPay. 

Aplicatia mobilPay Wallet, poate fi descarcata gratuit pe toate terminalele smart care ruleaza sistemele de operare iOS si Android. Odata ce utilizatorul si-a inregistrat un card in aplicatie, plata cumparaturilor se va putea face rapid, prin scanarea unui cod QR, afisat la casa de marcat.

Datele companiei arata ca numarul tranzactiilor procesate prin intermediul mobilPay Wallet a crescut de zece ori in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea lor s-a triplat.

Tiriac iese din actionariatul UniCredit

Banca austriaca UniCredit Bank Austria cumpara pachetul de 45% din actiunile detinute de trustul controlat de omul de afaceri Ion Tiriac la UniCredit Tiriac Bank. Astfel, institutia austrica va detine peste 95% din actiunile bancile romanesti si urmeaza sa le faca o oferta si micilor actionari pentru preluarea tuturor actiunilor bancii. 
Finalizarea tranzactiei este preconizata inainte de sfarsitul lunii iunie 2015. Partile acordului au agreat sa nu dezvaluie pretul de vanzare sau alte detalii ale tranzactiei, reiese dintr-un comunicat de presa al bancii austriece. 

“In urma achizitiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienti de retail si corporate din Romania, continuam acum sa ne consolidam si sa ne extindem pozitia pe piata din Romania prin aceasta tranzactie”, a declarat Carlo Vivaldi, vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit si seful Diviziei Europa Centrala si de Est a UniCredit Bank Austria.

In prezent, banca din Romania are o retea formata din 180 de sucursale si aproximativ 3.350 de angajati.

"Romania este o piata atractiva, care se incadreaza pe o tendinta crescatoare, al carei PIB este previzionat sa creasca in 2015 cu 2,7%. Ca tara din Uniunea Europeana orientata spre exporturi, Romania ar trebui sa poata beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legaturilor economice stranse cu Germania, in vreme ce politica BCE de relaxare cantitativa generata de programul de cumparare de obligatiuni si active din zona euro ar trebui sa stimuleze fluxurile de capital si sa tina nivelul costului de finantare scazut", noteaza banca.

Institutia a functionat sub denumirea Banca Comerciala Ion Tiriac din 1991 pana la 31 august 2006, cand a fuzionat prin absorbtie cu HVB Bank Romania SA - banca absorbita, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Tiriac SA. La 1 iunie 2007 a fuzionat prin absorbtie cu UniCredit Romania SA - banca absorbita, din care a rezultat UniCredit Tiriac Bank.

Guvernul vinde actiuni Aeroporturi Bucuresti pe Bursa

Guvernul vrea sa listeze 20% - 30% din actiunile Aeroporturi Bucuresti, prin majoare de capital, iar listarea ar putea avea loc atat pe piata interna cat si pe o piata externa. Premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca listarea sa aiba loc anul acesta, decizia fiind deja luata.
"Aeroporturi Bucuresti este pe profit, se dezvolta foarte rapid si am inceput procesul pentru o listare IPO. Ideea e sa crestem capitalul, nu sa luam banii pentru buget - noi actiuni si sa lasam noul capital in companie pentru dezvoltare", a aratat Ponta.

El a precizat ca va fi urmat, mai mult sau mai putin, modelul de listare pentru Romgaz, Transgaz si Transelectrica. In opinia premierului, ar trebui sa existe o listare dubla, insa el a evitat sa spuna daca listarea pe o bursa externa ar putea avea loc la Londra, asa cum s-a intamplat cu alte companii.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, detinuta de Ministerul Transporturilor, administreaza cele doua aeroporturi ale Capitalei.

Noi restrictii pentru ASTRA

Autoritatea de Supraveghere Financiara a impus noi restrictii pentru ASTRA Asigurari, companie aflata in procedura de redresare financiara, in scopul imbunatatirii indicatorilor financiari si protectiei asiguratilor. Astfel, ASTRA trebuie sa-si reduca la jumatate volumul de prime brute subscrise in urmatoarele sase luni.
In 2014, societatea a subscris prime in valoare de 770 milioane de lei.

In plus, compania nu mai are voie sa vanda asigurari de garantii, in conditiile in care nu dispune de un program de reasigurare pentru aceasta clasa de asigurari. 

Decizia ASF a fost publicata in Monitorul Oficial din data de 28 mai 2015, si vine in completarea deciziei privind deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala la ASTRA, publicata anul trecut. 

De asemenea, pe perioada procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, administratorul special al societatii, KPMG, va fi obligat sa duca la indeplinire si sa ia toate masurile necesare restabilirii situatiei financiare a societatii, cu respectarea dispozitiilor, a termenelor si a conditiilor cuprinse in deciziile emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Societatea de asigurare poate contesta decizia ASF la Sectia de contencios administrativ si fiscal al Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 10 zile de la data comunicarii, sub sanctiunea decaderii.