Tuesday, September 16, 2014

Fondurile Prima Casa incep sa se epuizeze

Solicitantii de credite Prima casa ar trebui sa astepte suplimentarea fondurilor de catre guvern inainte de a semna antecontracte de vanzare-cumparare, pentru a nu intampina probleme cu aprobarea dosarului de credit.

Persoanele care intentioneaza sa isi cumpere o locuinta prin programul Prima Casa ar trebui sa evite in aceasta perioada, sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare. Fondurile alocate de guvern in acest an au fost insuficiente astfel ca unele banci si-au epuizat deja sumele alocate.
De exemplu, utilizatorii site-ului ne-au semnalat inca din august ca in unitatile CEC sunt informati ca banca nu mai are fonduri. De asemenea, reprezentantii BCR ne-au confirmat ca recent si aceasta banca a epuizat fondurile alocate pentru achizitia de locuinte de orice tip.

“Primim in continuare cereri si ne informam clientii ca este necesar sa aiba in antecontractele de vanzare-cumparare termene mai largi astfel incat sa nu riste pierderea avansului”, au precizat reprezentantii BCR.

Guvernul urmeaza sa suplimenteze fondurile 

La sfarsitul lunii august, Ministerul Finantelor Publice a pregatit un proiect de hotarare de guvern prin care sa fie suplimentate fondurile de garantii. In 2014, au fost alocate fonduri de 500 milioane lei exclusiv pentru achizitia de locuinte ANL, din care s-au alocat 315 milioane lei.

In schimb, garantiile pentru achizitia de locuinte de orice tip au fost alocate integral din 1 iulie 2014, astfel ca nu mai exista fondurile suplimentare pentru bancile care si-au epuizat tot plafonul.

Solutia propusa de Ministerul de Finante este ca fondurile alocate pentru locuinte ANL sa fie utilizate pentru achizitia de locuinte de orice tip. 

In acest sens, este nevoie ca guvernul sa aprobe aceasta hotarare, sa fie publicata in Monitorul Oficial si apoi Fondul de garantare sa aloce fondurile intre banci. 

Este dificil de estimat cat va dura aceasta procedura motiv pentru care Conso.ro recomanda consumatorilor sa evite in aceasta perioada sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, daca nu se pot incadra la un credit imobiliar standard (ce implica un avans de minim 15%).

In cazul in care autoritatile statului nu se misca suficient de repede, risca sa piarda avansul platit proprietarului. In plus, chiar si daca se adreseaza unei banci care inca mai are fonduri, nu se poate cunoaste exact cand anume se vor epuiza acestea.

Fiscul ofera codurile IBAN pentru viramentele contribuabililor

Din iulie, deciziile de impunere anuala contin elemente suplimentare precum conturile in care persoanele fizice pot trimite sumele aferente obligatiilor catre Fisc si asigurarilor de sanatate, in acest fel contribuabilii scutind un drum suplimentar la ANAF pentru achitarea lor cash.

Astfel, incepand cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuala pentru venituri realizate de persoane fizice si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de acestea contin o serie de informatii care sa le faciliteze plata obligatiilor fiscale. 

Fiecare decizie de impunere contine codul de identificare fiscala a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzatoare obligatiei de plata, codul IBAN in care trebuie efectuata plata, suma pe care contribuabilul o are de platit si o rubrica de explicatii. 

Luni, 15 septembrie, este lansata aplicatia „Spatiul privat virtual”, prin intermediul careia contribuabilii vor putea comunica online cu administratia fiscala.

La Bucuresti se traieste mai scump decat in Budapesta si Praga

Pe site-ul numbeo.com se pot face comparatii intre marile orase ale lumii in ceea ce priveste preturile si puterea de cumparare pe baza preturilor updatate periodic de utilizatori, pornind de la o valoare-reper de 100 de puncte reprezentata de orasul New York din Statele Unite.

Locuitorii Bucurestiului ar avea astfel 37,5% din puterea de cumparare a celor din New York (calculata pe baza veniturilor si ratelor la ipoteci), in schimb indexul preturilor la consumator (fara chirii) ar fi 49% raportat la cel din NY, indexul chiriilor 14%, cel al restaurantelor 42% iar cel al bacaniilor 44%. Daca se introduc si chiriile in indexul preturilor la consumator am avea 32% din valoarea consemnata in NY. 

Este interesant de facut insa o comparatie intre Bucuresti si capitalele vecine precum Budapesta sau Praga. 
Astfel, o comparatie Budapesta-Bucuresti arata ca puterea de cumparare la Budapesta este cu 25% mai mare ca la Bucuresti in schimb indexul preturilor de consum este cu doar 11,4% mai mare, iar cu chiriile incluse, respectivul index mai pastreza doar un avans de 3,8%. De asemenea, indexul preturilor din restaurante si bacanii este doar cu 2-3% peste cel din Bucuresti, ceea ce denota ca este mai ieftin sa traiesti la Budapesta ca la Bucuresti.

O comparatie Praga-Bucuresti arata o putere de cumparare cu 80% mai mare in Praga, dar un idex al preturilor de consum cu numai 9,5% mai mare ( cu 18% mai mare incluzand chiriile-indexul chiriilor este cu 50% peste Bucuresti); exista de asemenea un index al restaurantelor mai mare cu 8,5% si unul al bacaniilor superior cu 13% Bucurestiului. Verdict: e mai ieftin sa traiesti si la Praga decat in Bucuresti.

Bancile din Ungaria ar putea returna debitorilor peste 3 miliarde euro

Reprezentantii Fidesz, partidul de guvernamant din Ungaria, au introdus un proiect de lege prin care bancile vor trebui sa ofere compensatii financiare debitorilor in cazul in care au modificat unilateral clauze din contracte iar plata ratelor s-a facut la un curs dezavantajos pentru acestia.

Potrivit Bloommerg, suma pe care bancile maghiare ar putea s-o returneze se va situa de aceasta data in jurul a 1.000 miliarde forinti (3,1 miliarde euro), dupa ce in 2011 a mai existat un program de rambursare anticipata a creditelor in valuta, la un curs mai mic decat cel din piata, care a costat bancile din Ungaria peste 1,2 miliarde euro.
Legea se va aplica imprumuturilor ipotecare si pentru autoturisme din ultimii 5 ani, ale caror clauze contractuale au fost modificate in mod unilateral de catre banci, generand costuri suplimentare pentru clienti, precum si imprumuturilor in valuta ce s-au derulat la un curs de schimb dezavantajos pentru clienti. Autoritatile estimeaza scaderea ratelor la aceste credite cu valori cuprinse intre 25-30%.

Si in Romania un parlamentar UDMR a introdus un proiect de lege ce asteapta sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, prin care bancile ar urma sa accepte rambursarea anticipata sau refinantarea imprumuturilor in valuta, la cursul de schimb din momentul acordarii.

Porsche Finance si-a imbunatatit website-ul oficial

Porsche Finance Group a anuntat relansarea website-ului oficialwww.porschebank.ro. Noul portal poate fi accesat si vizualizat usor pe orice dispozitiv mobil, este mai dinamic si mai usor de utilizat.

„Prin noul design al portalului Porsche Finance Group, flexibil, prietenos si extrem de simplu de utilizat, vizitatorii pot gasi informatiile de care au nevoie rapid si facil. In plus, noua platforma ofera posibilitatea solicitarii rapide a unei oferte de finantare, printr-un formular online usor de completat, care se transmite direct dealerilor din retea”, a declarat David Gedlicka, CEO al Porsche Finance Group.
Noua versiune a platformei online are o sectiune special dedicata clientilor, care centralizeaza toate informatiile si raspunsurile necesare unei comunicari eficiente cu clientii. 

Utilizatorii au astfel acces la raspunsuri la cele mai frecvente intrebari, Situatie cont client (clientii Porsche Leasing), noul serviciu de internet banking (clientii Porsche Bank), informatii despre cursul valutar si modalitati de plata.