Wednesday, June 11, 2014

Dobanzile la depozite au inceput sa se stabilizeze

Odata cu stabilizarea dobanzilor interbancare la niveluri de aproximativ 3%, bancile au intrerupt seria ajustarilor de dobanzi la depozite. Reducerile au devenit mult mai rare in ultimele saptamani, iar corectiile au fost de pana in 0,5 procente.

Calmarea pietei se poate observa si la nivelul dobanzii medii, care, de la inceputul anului a coborat cu 0,7 procente, in conditiile in care cu aproximativ 0,6 puncte procentuale s-a redus numai in primele 2-3 luni ale anului. In prezent, dobanda medie a scazut pana la niveluri cuprinse intre 2,9% si 3,5% pentru depozitele de pana intr-un an.

Printre bancile care au venit cu scaderi recent se numara banci precum BRD, ING Bank, Alpha Bank sau Marfin Bank, acestea limitand scaderile la 0,2-0,5%.

Pe de alta parte, sunt cateva banci care au revenit cu cresteri razlete de dobanda, in principal in cazul scadentei la 3 luni. Spre exemplu OTP Bank a crescut cu 0,4 puncte procentuale dobanda pe aceasta perioada, iar BCR a prelungit pana la finele lunii iunie, promotia prin care oferta o dobanda cu pana la 1,05 puncte procentuale peste oferta standard.

Cea mai mare dobanda pentru un depozit de 3.000 lei constituit pe o perioada la 3 luni nu mai depaseste insa in nicio situatie 4%. In continuare, cele mai mari castiguri se intalnesc la bancile de talie medie sau mica, precum TBI Bank (4%), Piraeus Bank (3,95%), Carpatica (3,85%), Banca Romaneasca (3,85%) sau RIB (3,85%).

Top 10 al celor mai mari dobanzi la depozitele de 3.000 lei pe 3 luni

Banca
Depozit
Tip dobanda
Rata de dobanda
TBI Bank
Depozitul Simplu
fixa, la scadenta
4%
Piraeus Bank
Depozitul Binevoitor
fixa, la scadenta
3,95%
Carpatica
Sibiu 20007
fixa, la scadenta
3,85%
Banca Romaneasca
Depozit la termen cu plata la scadenta
fixa, la scadenta
3,85%
RIB
Depozit la termen cu dobanda fixa
fixa, la scadenta
3,85%
BCR
Succes BCR
fixa, la scadenta
3,75%
OTP Bank
Depozit la termen
fixa, la scadenta
3,75%
Nextebank
Depozit la termen
fixa, la scadenta
3,6%
Volksbank
Depozitul Sigur
fixa, la scadenta
3,6%
Alpha Bank
Depozitul la termen
fixa, la scadenta
3,6%

Colectarea taxelor: Ministerul Finantelor pune presiune pe ANAF

Ministrul Ioana Petrescu a cerut explicatii conducerilor executive ale administratiilor judetene ale caror incasari pe luna mai s-au situat sub programul de incasari stabilit.

“In fiecare luna voi astepta la Bucuresti sa-mi dea explicatii conducerile administratiilor fiscale din judetele situate pe ultimele trei locuri la incasari si care nu si-au realizat veniturile programate. Va asigur ca nu veti face foarte multe drumuri la Bucuresti pentru ca vom gasi si alte solutii”, a afirmat ministrul de finante.

Conducerea centrala a ANAF va prezenta ministrului Finantelor Publice o sinteza a dificultatilor intampinate de structurile regionale si judetene din cadrul institutiei, pentru a fi identificate solutii de imbunatatire a colectarii.

Aprecierea leului se va tempera

Tendinta de apreciere a cursului de schimb se va tempera in perioada urmatoare, avand in vedere avansul importurilor.

Datele macroeconomice arata ca, in primul trimestru din acest an, motorul cresterii economice l-a reprezentat consumul privat, care s-a majorat cu 3,1% fata de ultimul trimestru din 2013.

Majorarea consumului a fost insotita insa de o expansiune a importurilor, arata analistii Raiffeisen Bank. In aceste conditii, comertul exterior a incetat sa mai fie un factor de crestere economica.

Aceste evolutii afecteaza negativ evolutia cursului de schimb, care ar putea suferi corectii in perioada urmatoare. Incepand din luna martie 2014, leul s-a apreciat gradual fata de euro, coborand de la 4,52 la mai putin de 4,40. Pentru luna septembrie, prognoza Raiffeisen este un curs euro/leu de 4,55.