Monday, January 13, 2014

Cursul euro-leu urca rapid

Euro este mai scump cu 2 bani, noul nivel de referinta batand spre 4,55 lei pe euro. In numai 2 zile, euro a castigat peste 5 bani. Analistii pun cresterea pe seama declaratiilor incerte din partea BNR facute dupa ultima scadere a dobanzii-cheie.

Euro a fost fixat la un curs oficial de 4,5447 lei pentru un euro, insa cotatiile valutare interbancare au coborat sub acest nivel in jurul orei 13.30.

O cotatie oficiala mai mare nu a mai fost inregistrata de sapte luni, cand pe 7 iunie 2013, BNR a pulicat un curs de 4,5535 lei pentru un euro.


“In vreme ce punem aceasta evolutie pe seama unei reactii bruste a pietei la unele declaratii mai putin clare din partea BNR in urma deciziei de politica monetara de miercuri, credem ca miscarea nu este sustinuta de o schimbare a sentimentului investitoilor fata de activele locale, intrucat deprecierea de circa 1% de ieri a leului a avut loc pe fondul unor evolutii plate ale monedelor regionale”, explica analistii ING Bank recenta evolutie a cursului euro-leu.

O evolutie relativ similara se observa si in cazul dolarului american si francului elvetian, ambele monede plusand 4- 5 bani in ultimele sedinte de tranzactionare la cursul de referinta. Cursul oficial a ajuns la 3,3432 USD/RON, respectiv la 6,6822 CHF/RON.

Rapoartele fondurilor de pensii nu asigura mereu o informare corecta

Participantii care au curiozitatea sa citeasca rapoartele anuale ale fondurilor de pensii nu gasesc intotdeauna informatii complete. Conso.ro a identificat ca fondul de pensie cu cel mai mic randament a omis sa-si prezinte performanta.

Rapoartele anuale ale fondurilor de pensii sunt concepute pentru a oferi participantilor o imagine de ansamblu asupra activitatii de investitii. Conform legii, administratorii sunt obligati sa precizeze care au fost rezultatele aplicarii strategiei si politicii de investitii, pe fiecare componenta in parte.

Modul in care administratorii decid sa aplice aceste cerinte nu este insa reglementat. Astfel ca fiecare fond intocmeste aceste rapoarte asa cum considera de cuviinta.

Cazuri de buna practica

In anumite cazuri, rapoartele prezinta informatii utile pentru consumatori si intr-o maniera prietenoasa. Dintre fondurile obligatorii, cele mai reusite rapoarte sunt cele aferente fondurilor ING Pensii si Eureko Pensii. 

In ambele cazuri, rapoartele incep cu un cuprins al capitolelor, informatiile sunt insotite de tabele si grafice, pentru a fi mai usor de inteles, iar cantitatea de informatii nu este atat de mare, pentru a descuraja consumatorul in a citi raportul pana la capat. In plus, anumite informatii cheie sunt scoase in evidenta prin casete speciale, pentru a atrage atentia asupra lor. 

De asemenea, merita semnalat ca Eureko este singurul fond care prezinta in raportul anual si situatia detaliata de investitiilor, pe fiecare emitent.

Din pacate, in restul cazurilor, rapoartele sunt intocmite intr-o maniera mai putin prietenoasa: o cantitate excesiva de informatii, intr-un limbaj tehnic si neinsotitite in anumite cazuri de grafice; nu exista deseori un cuprins cu capitolele; forma electronica se prezinta, in anumite ocazii, sub forma unui document scanat, mai greu de citit. In alte cazuri, portofoliul de investitii este prezentat ca un bilant contabil, din care consumatorul neavizat nu are nicio sansa sa inteleaga prea mult.

Raportul Alllianz face o analiza macro excelenta, dar nu afli ce randament a avut fondul

O practica nerecomandata este cea de la fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private. Din start, raportul aferent anului 2012 este foarte greu de urmarit deoarece include simultan informatii despre 3 fonduri: AZT Viitorul Tau, AZT Moderato si AZT Vivace.

Astfel, daca te intereseaza doar fondul la care contribui, parcurgerea raportul este aproape un chin, deoarece informatiile despre cele 3 fonduri sunt intercalate.

In acest raport, cel mai mult impresioneaza analiza macroeconomica a anului. Aici administratorul face o descriere excelenta. Din pacate, insa, atunci cand trebuie sa dea explicatii cu privire la investitiile fondurilor sale, explicatiile sunt rare si nici macar randamentul nu este prezentat.

De fapt, este unul dintre cele mai seci rapoarte publicate, plin de termeni legali si informatii contabile, din care cei mai multi consumatori nu vor intelege prea mult.

Fondul cel mai slab performant a omis sa-si prezinte randamentul 


Nu este insa singurul caz cand are loc omiterea randamentului fondului. Te-ai astepta insa ca, in raportul anual al fondului, sa gasesti si care este randamentul cu care s-au investit banii tai. Daca vei parcurge raportul aferent anului 2012 al fondului BRD Pensii, nu vei gasi nici aici aceasta informatie.

In cele 25 de pagini ale raportului, administratorul nu a gasit de cuviinta sa mentioneze macar o data care este randamentul din ultimul an. Singura mentiune cu privire la randament este la inceput, cand se precizeaza ca randamentul mediu investitional al fondurilor de pensii din Romania a fost de 10% in 2012. Dar randamentul fondului BRD, nu se spune cat a fost!

Pentru cei care nu au aflat inca, randamentul fondului BRD a fost de aproximativ 7%, adica sub media pietei. De fapt, in 2012, BRD a fondul cu cel mai mic randament din Romania, pe pilonul II. 

ASF considera ca randamentul fondului nu este o informatie indispensabila 

Conso.ro a semnalat aceasta situatie catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care are printre atributii si protejarea consumatorilor in zona pensiilor private. Raspunsul ASF nu este insa pe placul consumatorilor. 

“Referitor la rezultatele politicii de investitii din rapoartele anuale de informare, mentionam ca aceste rapoarte nu sunt standardizate, astfel ca administratorii fondurilor de pensii private au posibilitatea de a stabili modalitatea proprie de prezentare a rezultatelor activitatii desfasurate”.

Astfel, desi legislatia impune ca raportul anual sa prezinte „politica de investitii [...] si rezultatele aplicarii ei, pe fiecare componenta”, includerea randamentul propriu se pare ca nu este obligatorie in Romania. 

Prin urmare, daca ai avut un randament mai mic decat competitorii, poti sa nu-i spui clientului in raportul anual care a fost randamentul cu care banii lui au fost investiti, ci randamentul cu care banii altora s-au investit.

In felul acesta, sistemul de pensii va deveni tot mai performant, iar clientii vor fi multumiti! Pana la pensionare, evident, deoarece atunci toata lumea se va confrunta cu realitatea.

Robor scade sub 3% pentru toate scadentele

Indicele Robor a scazut vineri sub 3% si pe maturitatea de 12 luni, ultima care ramasese peste acest nivel. Valorile ratelor de referinta interbancara sunt extrem de joase, cu mult sub nivelul dobanzii cheie, astfel ca este posibil ca in perioada urmatoare evolutia acestora sa stagneze.

Robor este cuprins intre 1,5% (pentru scadenta de o luna) si 2,91% (pentru scadenta de 12 luni).

BNR a anuntat la mijlocul acestei saptamani o noua reducere a dobanzii cheie, pana la un nou minim record de 3,75%. Ratele Robor se afla cu mult sub acel nivel si este foarte posibil ca decizia BNR sa nu mai exercite o influenta semnificativa asupra ratelor interbancare. Asteptarile sunt prin urmare ca Robor sa se stabilizeze in jurul acestor niveluri.

Cu toate acestea, persoanele care au luat credite in lei, cu dobanzi indexate in functie de una dintre maturitatile Robor, trebuie sa se astepte la notificari de reduceri ale costurilor cu dobanda, in functie de conditiile din contractele semnate.


Pe de alta parte, reducerea Robor se observa si in miscorarea ecartului pentru creditele noi in lei si cele in euro. Acest lucru se poate vedea cel mai bine la creditele contractate prin programul Prima casa.

Rata dobanzii se apropie de cea care era inainte la euro. Acest lucru se traduce printr-o rata de dobanda anuala la creditul in lei de 4,53%, care este cu numai 0,3 pp peste dobanda la euro daca ar mai fi fost pastrate creditele Prima casa in euro.

Dobanzile in euro sunt mentinute la minime istorice

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 0,25% si a transmis mesajul ca e gata sa intervina la nevoie.

Conducerea BCE nu si-a schimbat perspectivele asupra inflatiei din zona euro fata de ultima sedinta de politica monetara din decembrie 2013. In contiuare, scenariul de baza este ca economia va continua sa isi revina in cursul acestui an, iar perspectivele inflatiei sunt stabile.

Presedintele Mario Draghi a precizat ca institutia este hotarata sa mentina o politica monetara de acomodare, pentru a revigora economia zonei euro. Cresterea economica este inca firava, iar somajul se situeaza la un nivel prea mare, in viziunea conducerii BCE.

Din acest motiv, dobanda-cheie in zona euro se va mentine la niveluri foarte scazute in perioada urmatoare. 

Decizia este favorabila pentru clientii cu credite in euro, deoarece indicele de referinta  - Euribor – este influentat de dobanda-cheie a BCE.