Monday, September 19, 2016

Armistitiu pe piata RCA

Conflictul din piata RCA s-a aplanat, dupa o saptamana plina de tensiune care a culminat cu un protest amplu al transportatorilor in Bucuresti si o Ordonanta de Urgenta impusa de ”imprejurari exceptionale”. ASF a stabilit, impreuna cu protestatarii, un tarif tinta pentru RCA la camioane si promite tarifele de referinta cat mai curand.

Pentru inceput, pretul tinta pentru autoutilitarele de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0, va fi de 7.500 de lei pe an, pret care nu include, insa, incarcari pentru profit si marja comerciala, a anuntat ASF.

Tarifele de referinta, gata in maxim 30 de zile

Pe de alta parte, Autoritatea urmeaza ca, in maxim 30 de zile de la publicarea Ordonantei RCA, aprobata de Guvern, sa finalizeze tarifele de referinta, in speta a celor maximale, pentru RCA pe categorii si clase de vehicule asigurate. Conducerea ASF primite finalizare acestor tarife chiar mai repede.

 "Noi ne apucam imediat de lucru, ne strangem datele necesare si va trebui sa lucram intr-un termen chiar mai scurt decat este prevazut in Ordonanta.  (...) O sa avem in continuare consultari cu dansii (cu transportatorii rutieri - n. r.) inclusiv pentru tarifele finale, dar va trebui sa facem consultari si cu celelalte institutii ale statului. Consiliul Concurentei, potrivit procedurii, este implicat in proces, iar in final actul normativ va fi adoptat prin HG, iar Ministerul Finantelor Publice va trebui implicat", a explicat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

El sustine ca a discutat cu transportatorii si despre termenul de referinta si despre calcularea riscurilor si stabilirea formulei de calcul a tarifelor de referinta pentru politele RCA.

In urma acestor discutii, tranportatorii au renuntat la proteste, si asteapta acum stabilirea tarifelor de referinta. Acestia au cerut, initial, ca tarifele sa fie incluse in Ordonanta de Urgenta, insa Guvernul a sustinut ca acest lucru nu este posibil, deoarece intra in zona de competenta a ASF. 

Preturile de referinta, inghetate sase luni

Actul normativ prevede, insa, inghetarea tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie auto RCA pentru o perioada de sase luni. 

Executivul a anuntat ca adoptat aceasta Ordonanta ”avand in vedere imprejurarile exceptionale manifestate prin dezechilibru major intre cerere si oferta, respectiv disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania. Astfel, Guvernul Romaniei impreuna cu Consiliului Concurentei au considerat  necesara instituirea unui mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, manifestat in prima etapa, prin stabilirea de catre ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA.

Ulterior perioadei in care tariful de prima va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinta pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a platilor de daune achitate de catre asiguratori si raportate la frecventa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

Totodata, pentru a asigura premisele unei piete functionale, ASF va realiza o analiza a efectelor acestor masuri in piata asigurarilor RCA si va intocmi un raport ce va fi inaintat Consiliului Concurentei, sustine Executivul.

In plus, Guvernul a mai precizat ca Ordonanta tine cont de directivele europene in domeniu, de experienta altor state membre in ceea ce priveste reglementarea acestei asigurari, precum si de propunerile formulate de asociatiile profesionale si patronale ale asiguratorilor si transportatorilor auto.

Consiliul IMM-urilor a lansat propriul program de guvernare

Infiintarea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, crearea unei banci comerciale de stat pentru finantarea interprinderilor mici si mijlocii si facilitati la infiintarea unei firme. Acestea sunt doar cateva din masurile cuprinse intr-un program de guvernare lansat de Consiliul National pentru IMM-uri.  

“Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri” propus de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) este structurat pe sapte capitole si contine multiple obiective. 

Printre cele mai importante obiective se numara plasarea Romaniei ca tara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei si in primele 20 de tari la nivel global (indicator masurabil in rapoartele Doing Business, locul 37 in anul 2016, si in Global Entrepreneurship Index rankings, locul 42 in 2016). 

In plus, este urmarita protejarea investitorilor romani prin sustinerea eforturilor acestora de investitii si promovarea intereselor de export ale acestora. 

Totodata, printre obiective se mai numara transferul de autoritate din partea statului spre entitati de tip parteneriat public-privat, debirocratizarea masiva a sistemului (niciun document pe care statul il detine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sanctiune administrativa fara o actiune de preventie), un sistem fiscal atractiv, programe de finantare adecvate antreprenoriatului implementate in parteneriat public-privat. 

Codul Fiscal nu trebuie modificat cel putin patru ani


De asemenea, CNIPMMR vrea sa rezolve problema referitoare la somajul in randul tinerilor, sub 25 de ani, si sa reduca procentul de la 24% in prezent, sub 3%. 

Pentru atingerea acestor obiective, Consiliul propune infiintarea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, ca structura administrativa moderna aliniata nevoilor antreprenorilor.

In plus, programul cuprinde si o serie de alte masuri care privesc implementarea programelor de finantare din fonduri europene, stimularea crearii de locuri de munca in sectorul privat, sprijinirea turismului dar si o serie de alte masuri legislative. 

La capitolul ”Acces la Finantare”, CNIPMMR cere ca, timp de patru ani, Codul Fiscal sa nu fie modificat, dar sa se aplice reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% si eliminarea impozitului pe constructiile speciale incepand de la 1 ianuarie 2017 (masuri prevazute de actualul Cod Fiscal). De asemenea, Consiliul solicita si mentinerea actualului sistem de impozitare pentru IMM-uri. 

In plus, se reia ideea infiintarii unei banci pentru IMM (banca de dezvoltare), dar si sustinerea creditarii IMM-urilor si a programelor speciale de finantare a micilor intreprinzatori, alaturi de implementarea programelor de finantare din fonduri europene.

Proceduri simple si ieftine pentru infiintarea firmei


Pentru sprijinirea si promovarea antreprenoriatului, se propune gratuitate pentru infiintarea firmei, cu un capital social de un euro, procedurile de infiintare sa dureze o zi, sa se acorde o e-semnatura gratuita, un e-sediu si un prim cont bancar gratuit (daca se alege deschiderea contului la banca pentru IMM-uri a statului). 

De asemenea, Consiliul sustine alocarea unui grant de maxim 25.000 euro pentru intreprinzatorii debutanti
care sa acopere 90% din valoarea investitiei, simplificarea procedurilor pentru viza de antreprenor, operationalizarea legii business angels si a legii privind finantarea participativa – crowdfunding.

Programul mai contine si masuri pentru sustinerea investitiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni, de minim doua milione de euro, prin acordarea unei finantari de 50% din valoarea investitiei.

In turism, CNIPMMR propune, printre altele, scutirea de impozit pe profit, taxe locale reduse in primii ani de functionare si reducerea TVA la marja agentiei de turism de la 20% la 9%.

In plus, se are in vedere constituirea Fondului de garantare in turism - pentru asigurarea turistilor in cazul insolventei agentiilor de turism.

Reglementari noi pentru creditele ipotecare

Actul normativ care transpune in legislatia romaneasca Directiva 17/2014 privind  contractele de credit ipotecar pentru persoane fizice a fost, in sfarsit, adoptat de autoritatile romane. Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta in acest scop, la sase luni de la expirarea termenului de implementare dat de Comisia Europeana statelor membre. 
Ordonanta urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 10 zile de la aparitie. 

Dupa intrarea in vigoare, cei care contracteaza credite ipotecare vor beneficia de o serie de prevederi mai favorabile decat cele existente in prezent. Insa actul normativ prevede clar ca se aplica doar contractelor incheiate dupa aparitia noilor reglementari. 

Debitorul cu probleme va putea sa isi vanda singur locuinta

Unele dintre cele mai importante aspecte tratate de noul act normativ vizeaza clientii care, pe parcursul derularii creditului, intampina probleme financiare. 

Astfel, potrivit Ordonantei, bancile vor fi obligate sa caute solutii pentru reducerea poverii financiare in cazul debitorilor cu probleme, inainte sa recurga la executarea silita. Mai mult, creditorul va transmite debitorului in scris solutiile propuse si va reduce ratele pe o perioada de pana la 12 luni, in cazul in care clientului i-au scazut veniturile, sau daca dobanda a crescut cu mai mult de doua puncte procentuale fata de momentul contractarii imprumutului.

Daca totusi se ajunge la imposibilitatea achitarii imprumutului, executarea silita nu poate fi demarata mai devreme de trei luni de la declararea scadentei anticipate a creditului. In plus, consumatorul are dreptul sa solicite creditorului sa isi vanda singur casa, iar creditorul va fi obligat sa ii acorde acest drept pentru o perioada de cel putin 6 luni. Abia dupa aceasta perioada se poate declansa executarea silita, in cazul in care clientul nu reuseste sa vanda imobilul si sa achite creditul. 

Actul normativ impune si o serie de restrictii pentru cazurile de cesionare a creantelor. 

Astfel, se interzice vanzarea contractului de credit si a accesoriilor, precum si a creantei catre o entitate care nu are sediul social, sucursala sau reprezentant in Romania. 

De asemenea, frmele de recuperare nu vor avea voie sa perceapa comisioane, dobanzi si dobanzi penalizatoare, cu exceptia dobanzilor penalizatoare legale. Nici costuri aferente activitatii de recuperare, cu exceptia costurilor aferente procedurilor de executare silita, nu vor mai putea fi percepute debitorului. 

In plus, se interzice utilizarea de tehnici care sa hartuiasca sau sa abuzeze orice persoana in legatura cu recuperarea creantelor.

Clientul poate sa solicite oricand conversia creditului


In ceea ce priveste conversia contractului, actul normativ prevede dreptul consumatorului de a-si converti contractul, oricand pe parcursul derularii acestuia, in alta moneda (cea in care este retribuit sau cea din tara de resedinta) decat cea in care a contractat creditul, la valoarea cursului de schimb al BNR din ziua solicitarii. 

De asemenea, potrivit noilor reglementari, consumatorul are dreptul sa aleaga daca evaluarea este realizata de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau este realizata de un alt evaluator. 

O alta prevedere importanta se refera la dezvoltatorii imobiliari care pot acorda credite, incepand cu 1 ianaurie 2017, doar daca sunt inregistrati la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Totodata, si activitatea de recuperare de creante va putea fi desfasurata doar de entitatile inregistrate de ANPC. 

Ordonanta adoptata de Guvern prevede si faptul ca bancile nu au voie sa introduca noi comisioane sau sa le majoreze pe cele existente pe perioada derularii contractului si nici sa creasca marjele fixe sau dobanzile fixe. Aceste prevederi, insa, sunt in vigoare si in prezent, avand in vedere ca sunt cuprinse in OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Bancpost reduce avansurile la ipotecarele in lei si euro

Bancile comerciale reduc avansurile pentru creditele ipotecare aproape in acelasi ritm in care le-au si majorat in prima parte a acestui an din cauza Legii privind darea in plata. Dupa mai multe astfel de anunturi a venit si randul Bancpost sa comunice decizia de a scadea avansurile la 25% la lei si la 35% la euro, insa in anumite conditii. 
Astfel, incepand din data de 15 septembrie, clientii care contracteaza un credit mai mic de 150.000 de euro sau echivalent lei pentru a-si cumpara o locuinta intr-un oras cu mai mult de 15.000 de locuitori, vor beneficia de avansurile reduse, se arata intr-un comunicat al bancii. 

Avansul pentru lei scade de la 33% la 25%

Bancpost a fost printre primele banci, alaturi de Raiffeisen Bank, care au anuntat majorarea avansurilor chiar inainte de adoptarea si intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata. In plus, a avut una dintre cele mai agresive abordari in acest sens, anuntand, inca din februarie acest an, un avans de 33% pentru creditele pentru locuinte in lei si de 43% pentru cele in euro. 

Acum, insa, pe fondul lipsei de clienti care sa isi permita si sa fie dispusi sa sustina avansuri de peste 30%, tot mai multe banci dau inapoi si reduc contributiile solicitate clientilor la contractarea unui imprumut ipotecar. A venit si randul Bancpost.

Banca sustine ca scazut avansul solicitat pentru creditele ipotecare, pentru a veni in sprijinul clientilor sai care isi doresc sa acceseze in continuare solutii de creditare pentru locuinte. ”Astfel, incepand cu data de 15 septembrie a.c., avansul pentru creditele ipotecare in lei este de 25%, respectiv 35% pentru cele in euro”, se arata in comunicat. 

Banca mai arata ca, desi se confrunta cu riscurile asimilate legii darii in plata, a identificat solutii pentru a reduce avansul la creditele ipotecare pentru anumite categorii de clienti in functie de profilul de risc asociat produselor de creditare. 

Tot mai multe banci anunta reduceri de avans

Astfel, randurile bancilor care reduc avansul la creditele ipotecare, dupa ce l-au crescut substantial in urma cu cateva luni, se ingroasa tot mai mult. Banca Comerciala Romana (BCR), Piraeus Bank, CEC Bank, BRD-Groupe Societe Generale si acum Bancpost ofera credite ipotecare cu avans redus fata de cele majorate anterior.

Insa in cazul CEC Bank si BCR, reducerea avansului este valabila doar in orase, in resedintele de judet in cazul CEC, si in 42 de orase cu piata imobiliara mai activa, in cazul BCR. In plus, CEC Bank ofera avans diferentiat, mai redus pentru dobanzi mai mari si invers. In schimb, la BCR avansul scade chiar la 15% pentru credite contractate pe maxim 20 de ani. 

Insa la CEC Bank este vorba, deocamdata, doar de o campanie care se deruleaza doar pana la finalul acestui an. 

La randul sau, BRD a redus avansul de la 35% la 15% la creditele ipotecare in lei de sub 250.000 euro, cu conditia ca viitorii debitori sa aduca o garantie suplimentara pe langa imobilul care face obiectul creditului, adica inca o locuita ipotecata.