Monday, April 28, 2014

Creditul in lei pentru locuinte a prins avant dupa modificarea programului Prima Casa

Creditul in lei pentru achizitia de locuinte a cunoscut o crestere accelerata, dupa ce a ramas singura optiune de imprumut in cadrul programului Prima casa. Soldul imprumuturilor se apropie de echivalentul a 1 miliard euro.

Modificarea regulilor de functionare a programului Prima Casa a fortat populatia sa se imprumute in lei, atunci cand isi cumpara o locuinta. Incepand din vara lui 2013, creditul in lei a devenit singura optiune pentru persoanele care doresc sa isi achizitioneze o locuinta cu avans de numai 5%.

In august 2013 – atunci cand a intervenit schimbarea legislativa – soldul creditelor imobiliare in lei era de numai 2,17 miliarde lei. 

La sfarsitul lui martie 2014, soldul a urcat pana la 4,4 miliarde lei, avand loc o dublare a creditarii in mai putin de 1 an.

La nivel de ansamblu, creditul imobiliar in lei joaca inca un rol redus, deoarece reprezinta deocamdata numai 10% din imprumuturile cu destinatie imobiliara obtinute de persoanele fizice.

Pagubitii Harinvest se pot inscrie la masa credala pana pe 12 mai

Clientii Harinvest se pot inscrie la masa credala pentru a fi despagubiti de catre Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), pana cel tarziu 12 mai 2014. Despagubirea maxima este plafonata la 20.000 de euro. 

Tribunalului Valcea a admis pe 26 martie 2014, cererea Harinvest pentru deschiderea procedurii de insolventa si a numit administratorul judiciar. Urmare a sentintei, FCI va interveni pentru despagubirea clientilor Harinvest.

Potrivit normelor legale nationale si comunitare in vigoare, schema de compensare a investitorilor este declansata fie in baza deciziei ASF, fie in baza hotararii autoritatii judiciare, indiferent care dintre acestea intervine prima.

“Precizam ca este necesar ca toti clientii Harinvest, care se considera prejudiciati de catre societate, sa se inscrie la masa credala pana la data de 12 mai 2014. FCI va lua in considerare doar cererile de compensare a investitorilor care au depus declaratii de creanta si care au fost inregistrate in tabelul definitiv al creantelor”, subliniaza ASF intr-un comunicat de presa.

Termenul limita pentru fixarea creantelor, intocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor este 3 iunie 2014, termenul limita pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor - 19 iunie 2014, sedinta adunarii creditorilor a fost fixata de catre administratorul judiciar pentru data de 16 iunie 2014, iar noul termen de fond este 18 iunie 2014.

Toate cererile de inscriere la masa credala urmeaza sa fie depuse la grefa instantei, respectiv Tribunalul Valcea.

Profitul reinvestit este scutit de la impozitare

Guvernul a modificat Codul Fiscal, introducand scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit. Scutirea se va aplica de la 1 iulie 2014.

Potrivit ordonantei de urgenta, agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Impactul bugetar estimat pentru anul 2014 este de 137,5 milioane lei.

Pentru aplicarea acestei facilitati fiscale va fi luat in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, produse sau achizitionate dupa aceasta data. Scutirea se va aplica pana la data de 31 decembrie 2016.

Marea Britanie sanctioneaza creditorii care sustin ca DAE este irelevanta

Companiile care ofera credite rapide sustin deseori ca DAE este irelevanta in cazul lor, deoarece ofera credite pe termen foarte scurt, iar DAE exprima costul la nivel anual. Autoritatile britanice au interzis recent o reclama care incerca sa convinga publicul ca DAE nu conteaza.

Creditele rapide au costuri foarte mari, iar DAE trece lejer de 100% si poate ajunge chiar pana la 4000%. Companiile care ofera aceste imprumuturi argumenteaza insa ca acest cost nu relevant in cazul lor si pun accent pe exprimarea costurilor in sume absolute.

De exemplu, la imprumut de 300 lei pe 30 zile, clientul trebuie sa ramburseze 408 lei. Astfel, costul total este 108 lei. DAE trece in acest caz de 4100%.

Rolul DAE este sa pemita consumatorilor sa compare usor costurile creditelor si sa-i avertizeze atunci cand au de-a face cu oferte foarte scumpe. In cazul de mai sus, DAE joaca tocmai acest rol, deoarece avertizeaza instant orice consumator.

Unele companii care ofera astfel de credite incearca insa sa ne convinga ca DAE nu este importanta in cazul lor si ca ar fi mai bine daca am compara doar costul exprimat in lei.

Acelasi lucru l-a incercat si in Marea Britanie o companie de acest tip, de aceasta data, prin intermediul unui spot televizat. Rezultatul a fost interzicerea reclamei.

In reclama, doua personaje animate aveau o conversatie pe tema costului unui credit rapid, unde DAE de 5.853% era considerata “irelevanta”.

“Unii oameni cred ca vor plati mii de procente de dobanda. In mod sigur, asta nu se va intampla, ci reprezinta doar modul in care ratele de dobanda sunt calculat pe an. De exemplu, daca imprumuti 150 de lire pe 18 zile, te va costa 33,49 lire”, se preciza in spotul publicitar.

Autoritatea pentru Standarde de Publicitate a primit 31 de plangeri legate de aceasta reclama, care acuzau faptul ca spotul creeaza confuzie in randul publicului si sugereaza ca DAE este irelevanta pentru un credit pe termen scurt. In plus, reclama era catalogata ca iresponsabila, deoarece incurajeaza consumatorii sa nu tina cont de DAE.

Compania s-a aparat sustinand ca a prezentat doar exemple concrete, lansand publicul sa decida daca DAE este sau nu folositoare. Autoritatea a respins insa aceste argumente si a interzis difuzarea reclamei.