Monday, June 22, 2015

Retrageri masive din bancile grecesti

Retragerile din depozitele bancilor elene au crescut la doua miliarde de euro in ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat dupa colapsul discutiilor cu creditorii, informeaza Reuters. Din aceasta cauza, bancile din Grecia ar putea ramane inchise luni, avertizeaza oficiali ai Bancii Centrale Europene. 

Suma retrasa in doar trei zile reprezinta 1,5% din depozitele in valoare de 133,6 miliarde de euro care figurau in conturile bancilor grecesti la finele lunii aprilie.

Un purtator de cuvant de la banca centrala a Greciei a refuzat sa comenteze aceste cifre, precizand ca institutia va da publicitatii datele pe luna mai in 26 iunie. 

Ministrii de Finante din zona euro s-au intalnit joi la Bruxelles, insa sperantele referitoare la ajungerea la un acord au fost spulberate dupa ce oficialii greci au anuntat ca exclud varianta discutarii de noi propuneri la reuniunea Eurogrupului. 

Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni si luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene. Acestea au mentionat ca membrii Eurogrupului se pot reuni in orice moment daca Atena va semnala disponibilitate pentru concesii.

Popularia Greciei a inceput sa-si scoata, treptat, banii din banci inca din luna octombrie a anului trecut, insa in ultimele zile retragerile s-au accelerat dupa ce discutiile dintre Grecia si creditorii sai in privinta continuarii sustinerii financiare a tarii au cunoscut duminica un nou esec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plata. Accelerarea retragerilor din ultimele zile a fost provocata si de speculatiile privind introducerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, desi autoritatile de la Atena au dezmintit un astfel de scenariu.

Grecia trebuie sa ramburseze, la 30 iunie, 1,5 miliarde de euro catre FMI si risca sa nu poata onora aceasta scadenta fara un acord cu creditorii pe marginea unei serii de reforme. 

Potrivit datelor bancii centrale a Greciei, in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015, retragerile de depozite din bancile grecesti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Cu toate acestea, banca centrala a precizat ca, spre deosebire de situatia din 2012, in prezent grecii pastreaza acasa majoritatea banilor retrasi din banci in loc sa îi trimita peste hotare.

Controverse pe solutionarea alternativa a litigiilor

Termenul limita de transpunere in legislatia romaneasca a Directivei Europene privind solutionarea alternativa a litigiilor se apropie vertiginos, iar partile implicate inca nu au ajuns la consens privind entitatea care se va ocupa de acest aspect. Bancile vor un Consiliu format din toti actorii implicati, iar ANPC a infiintat o structura proprie. 

Directiva 11/2013 trebuie transpusa pana pe 9 iulie 2015. In caz contrar, Romania risca infrigementul.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a lansat inca de anul trecut un proiect de lege care presupune infiintarea unei structuri interne care sa se ocupe de solutionarea alternativa a litigiilor.

Insa bancile sustin ca ar aparea un conflict de interese in urma infiintarii unei astfel de entitati, avand in vedere ca ANPC verifica si sanctioneaza bancile.

In aceste conditii, institutiile de credit, sustinute de BNR, infiintarea unui Consiliu independent format dintr-un reprezentant al mediatorilor, unul al patronatelor bancare, unul al BNR, unul al ANPC, precum si un reprezentant al asociatiilor de consumatori si al societatii civile.

"Trebuie spus ca directiva a fost in dezbatere inca de acum trei ani si are termen 9 iulie 2015. Deci in mai putin de trei saptamani trebuie sa intre in vigoare printr-o ordonanta de Guvern. In acest moment este destul de complicat sa mai facem ceva”, a declarat Paul Anghel, director general in cadrul ANPC, in cadrul unei conferinte pe teme bancare.

In opinia sa, infiintarea Consiliului solicitat de banci ar fi necesitat o serie de pasi care trebuiau facuti pana in prezent. 

Pe de alta parte, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, spune ca bancile sunt foarte interesate in a rezolva amiabil diferendele cu clientii, insa nu prin intermediul unui organism aflat în structura ANPC. 

Reprezentantii bancilor sunt de parere ca este necesara stabilirea unei institutii independente pentru solutionarea litigiilor pe cale amiabila, in care sa fie prezenta atat ANPC, cat si reprezentanti ai asociatiilor de consumatori si ai BNR.

Facilitati fiscale pentru asigurarile de sanatate

Asigurarile private de sanatate ar putea beneficia, de anul viitor, de o deductibilitate in limita a  400 de euro atat la angajator cat si la angajat. In prezent, asigurarile private de sanatate sunt deductibile la angajator in limita a 250 de euro pe an pentru un angajat.

Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor a aprobat, in cadrul dezbaterilor pe marginea Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala, majorarea deductibilitatii pentru asigurarile private de sanatate de la 250 de euro pentru un angajat, la angajator, la 400 de euro pe an. Aceeasi suma va fi deductibila si pentru angajat.

"De cel putin trei saptamani discutam in comisie Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala. Am finalizat aproape toate amendamentele si am crescut suma de la 1.300 de euro care era deductibili pentru asigurari de sanatate si pensii facultative si am aprobat 1.600 de euro. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurarile de sanatate atat pentru angajator, cat si pentru angajat si 400 de euro pentru pensiile private, la fel pentru angajat si angajator", a declarat deputatul Aurelia Cristea, membru al Comisiei de Buget-Finante in cadrul Conferintei Asiguratorilor din Romania (UNSAR).
Deductibilitatea pentru pensii facultative este valabila si in prezent.

Potrivit Aureliei Cristea, asigurarile de viata nu au fost inca incluse, din cauza faptului ca nu sunt bine definite categoriile care pot intra sub incidenta deductibilitatii.

In prezent, asigurarile private de sanatate sunt deductibile in limita a 250 de euro pe an pentru fiecare angajator care ofera salariatilor un pachet de asigurare de sanatate. Daca la asigurarea privata de sanatate participa si angajatul cu o contributie, facilitatea fiscala va fi aplicata si acestuia, in aceeasi limita de 400 de euro pe an.

Propunerea urmeaza sa fie supusa dezbaterilor si aprobarii in plenul Camerei Deputatilor.

Semiesec in plasarea titlurilor de stat pentru populatie

Oferta de titluri de stat pentru populatie derulata de Ministerul Finantelor Publice nu a avut efectul scontat. Potrivit intermediarilor din piata, doar jumatate din titluri au fost subscrise de investitori. Printre principalele aspecte reclamate se numara valoarea nominala prea mare, respectiv 1000 de lei si perioada prea scurta, doi ani. 
Termenul pentru depunerea cererilor pentru cumpararea de titlurilor a expirat vineri la ora 13.00, insa Ministerul Finantelor va anunta luni rezultatele. 

Insa, potrivit prospectului de emisiune, in cazul in care oferta este subscrisa in proportie mai mica decat valoarea scoasa la vanzare, dobanda aferenta titlurilor va fi cea maxima din intervalul anuntat de emitent, respectiv 2,15% pe an.  

Seful Trezoreriei, Stefan Nanu, a declarat recent ca, in functie de succesul acestei emisiuni, va fi stabilita o strategie in privinta urmatoarelor emisiuni.

Statul intentiona sa atraga, prin acest program, 100 de milioane de lei si era dispus sa majoreze suma in caz de suprasubscriere. Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenta este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD si Raiffeisen Bank. 

Titlurile vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti, iar prima zi de tranzactionare va fi 26 iunie.

Aceasta este prima emisiune de titluri de stat pentru populatie derulata de Ministerul Finantelor Publice in ultimii 10 ani.