Wednesday, April 24, 2013

Batoane de ciocolata si energizante pentru fiecare plata cu cardul

MasterCard a demarat o noua campanie prin care recompenseaza cu un baton de ciocolata sau cu un energizant pe clientii care fac plati contactless cu cardul.

Primiile sunt acordate pe loc pentru cumparaturile efectuate in magazinele Inmedio, Relay, Le Cafe Inmedio, 1 Minute, So Coffee! si Voyage Cafe.
Cardurile MasterCard cu functionalitate de plata contactless sunt emise de BRD, BCR, ING si Credit Europe Bank. 

Plata contactless permite ca tranzactia sa se efectueze prin simpla apropiere a cardului de aparat, fara sa fie necesara introducerea codului PIN pentru tranzactiile mai mici de 100 lei. Efectuarea tranzactiei este confirmata atat vizual cat si auditiv. 

Bank of Cyprus Romania ramane cu activitatea suspendata inca 2 zile

Bank of Cyprus din Romania anunta inca o prelungire a termenului de suspendare a activitatii. Acum banca promite ca joi, 25 aprilie 2013 isi va relua activitatea.

Activitatea bancii este suspendata de la 1 aprilie, deoarece banca-mama din Cipru trebuie sa isi reorganizeze activitatea, din cauza problemelor financiare.
Initial, sucursala din Bucuresti a anuntat ca operatiunile bancare din Romania vor fi suspendate pentru o saptamana. Ulterior, termenul s-a prelungit cu inca 2 saptamani, pentru a se gasi un eventual cumparator, care sa preia clientii din Romania. 

Negocierile purtate au esuat, fiind respinse ofertele inaintate de catre Banca Transilvania si Raiffeisen, conform Mediafax.  

In absenta unei vanzari, clientii cu depozite mai mari de 100.000 euro vor suferi pierderi importante, la fel ca si deponentii din Cipru. Depozitele mai mici de 100.000 sunt garantate de fondul de garantare din Cipru.  

Pana joi, clientii pot retrage bani doar de la bancomatele bancii.

Cardurile American Express isi extind aria de acceptare

Cardurile cu sigla American Express vor putea fi utilizate pentru plata cumparaturilor la inca 12.800 de POS-uri. Reteaua totala de acceptare din Romania ajunge la aproape 21.000 de puncte de plata.

Initial, cardurile puteau fi utilizate doar in reteaua de POS-uri a Bancpost, care detinea licenta exclusiva de emitere si acceptare a acestor carduri in Romania.
In urma parteneriatului incheiat cu UniCredit Tiriac Bank, reteaua de acceptare include acum si cele 12.800 de POS-uri instalate de UniCredit la comercianti. Totodata, banca cu capital italian a dobandit si dreptul de a emite carduri sub sigla American Express.

Spre deosebire de cardurile American Express, cele cu sigla Visa, MasterCard si Maestro sunt acceptate la toate POS-urile din tara. Conform datelor BNR, erau instalate peste 120.000 de POS-uri la sfarsitul lui 2012. 

Pensii private: Scrisoarea de informare este buna de aruncat la cos

Scrisoarea anuala de informare trimisa de fondurile de pensii private contine foarte putine informatii utile pentru participanti. Aceasta nu permite clientilor sa aprecieze daca administratorul a facut investitii profitabile sau le-a retinut comisioane degeaba.

O data pe an, fondurile de pensii private trebuie sa trimita fiecarui participant o scrisoare de informare, cu privire la activitatea derulata in anul anterior. Astfel, pana pe 31 mai 2013, fiecare client va primi o astfel de scrisoare.

Utilitatea ei este extrem de redusa. Singurele informatii de folos sunt urmatoarele:
  • iti vei putea satisface curiozitatea de a afla cati bani aveai la fondul de pensii la sfarsitului lui 2012;
  • poti verifica daca in fiecare luna din 2012, contributiile retinute din salariu au ajuns la fondul de pensie.

In rest, nu mai ai ce face cu scrisoarea respectiva. 
In niciun caz, nu vei putea afla din aceasta scrisoare, informatii precum:
  • randamentul fondului de pensie – pentru a stii daca banii tai au fost investiti eficient sau s-a batut pasul pe loc;
  • randamentul mediu al fondurilor de pensii - pentru a compara randamentul fondului tau cu performantele celorlalte fonduri;
  • comisioanele de administrare retinute din banii tai (exprimate in lei) – pentru a stii cat te costa administrarea pensiei private comparativ cu castigurile obtinute;
  • structura de investitii a fondului tau – ca sa stii din ce plasamente obtine fondul tau venituri.

Astfel de informatii sunt disponibile, insa nu sunt incluse in scrisorile de informare. Administratorii nu prea au niciun motiv ca sa le includa, deoarece un client informat este mai greu de controlat. Poate sa-i vina idei si sa plece la alt fond pentru a obtine un randament mai mare!

De fapt, administratorii se rezuma doar la prezentarea informatiilor obligatorii cerute de normele emise de CSSPP. Aceasta nu pare insa preocupata ca scrisorile anuale de informare sunt in stadiul de maculatura.