Wednesday, August 26, 2015

Doua posibile noi scheme de garantare dedicate IMM

Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a propus Ministerului Finantelor Publice (MFP) doua noi scheme de garantare in numele si in contul statului. Daca vor fi aprobate, acestea vor fi dedicate start-up-urilor si IMM-urilor aflate in dificultate.

FNGCIMM a initiat si a transmis MFP doua scheme de garantare in numele si in contul statului, dedicate categoriilor de IMM-uri care au cel mai dificil si mai costisitor acces la finantare in Romania. 

Cum arata garantia pentru start up-uri


Prima este o schema de minimis in vederea sustinerii accesului la finantare pentru intreprinderile nou infiintate, iar a doua o schema de ajutor de stat pentru garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si a planurilor de restructurare pentru IMM-urile aflate temporar in dificultate.

In calitate de mandatar al statului roman, FNGCIMM va putea garanta credite de dezvoltare si credite de capital de lucru pentru intreprinderile nou infiintate. In aceasta categorie vor fi considerate firmele inregistrate la Registrul Comertului cu cel mult 36 luni inainte de data solicitarii garantiei si care prezinta cel putin o situatie financiara semestriala/anuala depusa la ANAF.

Pentru creditele de investitii, valoarea garantiei va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioada de rambursare de cel mult 5 ani, iar pentru liniile de credit, valoarea garantiei va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioada de rambursare de cel mult 2 ani.

IMM-urile in dificultate vor fi ajutate timp de 4 ani

Schema de ajutor de stat privind garantarea de catre FNGCIMM a finantarii masurilor de salvare si restructurare a unor IMM-uri are ca obiectiv restabilirea viabilitatii intreprinderilor aflate temporar in dificultate, prin acordarea de ajutoare de stat sub o forma care denatureaza cel mai putin concurenta.

Durata estimata a schemei de ajutor de stat in acest caz este de 4 ani, cu scopul maximizarii eficacitatii cheltuirii banilor publici. In cadrul acestui interval de timp, perioada maxima de acordare a ajutorului pentru salvare este de 6 luni, iar perioada maxima de acordare a ajutorului pentru restructurare, respectiv a sprijinului temporar pentru restructurare este de 18 luni.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare si reversibile, fiind acordate sub forma de garantii pentru imprumuturi acordate de un finantator (banca comerciala sau IFN). Facilitatile sub forma de garantii vor putea acoperi maximum 80% din valoarea creditului.

BT: Peste 83% dintre clientii Volksbank au acceptat oferta de conversie

Banca Transilvania a anuntat rezultatele ofertei de conversie pe care a facut-o catre clientii Volksbank cu credite in franci elvetieni. Peste 83% dintre clienti au acceptat oferta, care a constat in diminuarea soldului cu valoarea comisionului de risc/administrare platit de clienti, si in oferirea unui discount suplimentar de 22,5%. 

Cifrele oficiale ale campaniei de conversie a creditelor in CHF ale clientilor Volksbank arata astfel:

• 17.619 clienti Volksbank (99,54% dintre cei vizati) s-au programat pentru a le fi prezentata oferta bancii;
• 14.712 clienti Volksbank (83,12% dintre cei vizati) au acceptat oferta;
• 95,90% dintre clientii care au acceptat oferta au ales leul ca moneda de conversie, iar 4,10% au ales euro;
• echipa mixta BT-Volksbank implicata in aceasta campanie a cuprins 530 de persoane din cele doua banci, atat din unitatile teritoriale, cat si din centrale;
• au avut peste 35.000 intalniri intre clienti si reprezentantii celor doua banci (o medie de 2 intalniri per client – avand in vedere ca acceptarea ofertei nu a fost posibila decat dupa trecerea unui interval de timp de minim 2 saptamani de la momentul prezentarii acesteia);
• peste 200 de notari au fost implicati in proiect, semnarea noilor contracte avand loc in prezenta acestora.

In prezent, la Volksbank se desfasoara un nou demers care vizeaza diminuarea datoriei aferente creditelor curente ale clientilor Volksbank persoane fizice, indiferent de moneda imprumutului, cu echivalentul sumelor achitate drept comision de risc/de administrare si/sau de rezerva minima obligatorie si nerestituite anterior.

Diminuarea datoriei de realizeaza automat, pana la data de 30.09.2015. Oficialii Bancii Transilvania afirma ca de acest demers vor beneficia aproximativ 15.000 clienti ai Volksbank.

Antreprenorii privesc cu incredere evolutia economiei

95% dintre cei 250 de antreprenori romani chestionati de Raiffeisen Bank in cadrul unor evenimente organizate in aceasta vara sunt increzatori cu privire la directia in care merge economia, iar 88% spun ca in acest an cifra de afaceri a companiei lor va creste. Nu la fel de optimisti sunt antreprenorii cand vine vorba de numarul de angajati.
52% dintre antreprenorii chestionati sunt increzatori in evolutia economiei, in vreme ce 40% sunt increzatori doar intr-o oarecare masura. 3% sunt foarte increzatori, ceea ce completeaza tabloul unui optimism, chiar daca relativ moderat, in evolutia economiei.

Optimismul se bazeaza si pe performantele propriei companii. 12% preconizeaza o crestere de peste 30% a cifrei de afaceri, 13% estimeaza un plus cuprins intre 20% si 30%, 29% cred intr-o crestere cuprinsa intre 10% si 20%, iar 20% apreciaza un plus cuprins intre 5% si 10%.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand vine vorba despre numarul de angajati. Aproape 60% dintre respondenti spun ca numarul de angajati ai propriei firme nu va creste in acest an sau va creste foarte putin. Doar 25% sustin ca numarul angajatilor va creste cu procente cuprinse intre 5% si 20%.

Peste 94% dintre antreprenorii chestionati au declarat ca apeleaza la surse clasice de finantare (51% - capital propriu si 43% la finantare bancara), piata de capital fiind accesata doar de 1%.

Raiffeisen Bank a organizat in aceasta vara evenimente de business la care au participat 250 de antreprenori din cinci mari orase ale tarii – Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov si Constanta.

Evenimentele au fost dedicate discutiilor interactive pe teme diverse, precum modalitati si oportunitati de finantare, reglementari fiscale, perceptia asupra crizei economice si a mediului antreprenorial romanesc, dar si despre reusite si dificultati in afaceri.

Pietele bursiere ale lumii scad masiv sub influenta crizei chinezesti

Pietele bursiere din intreaga lume au fost astazi puternic afectate de scaderea abrupta inregistrata de bursa din Shanghai si de restul burselor asiatice. In plus, scaderile par sa corecteze si un nivel prea ridicat al actiunilor, atins in urma unei apetente exagerate a investitorilor pentru actiuni.

Pietele bursiere din intreaga lume au scazut astazi cu procente semnificative. Startul a fost dat de bursa din Shanghai, care a inchis ziua cu o pierdere de 8,7%, declin care constituie un nou record negativ dupa cel inregistrat in 2007.

Declinul bursei chineze a afectat negativ si restul burselor din Asia. Astfel, indicele bursei din Hong Kong a scazut cu aproximativ 5%, iar cel al bursei din Tokyo cu 4,5%.

Scaderea burselor asiatice pare sa aiba ca si cauza primara temerile investitorilor in legatura cu situatia economiei chinezesti, care pare sa isi incetineasca semnificativ cresterea. In ciuda masurilor luate de autoritati, investitorii nu par deloc convinsi ca acestea vor avea efectele scontate.


Panica a cuprins si bursele din Europa si SUA


Efectul de domino a cuprins si bursele din Europa si din SUA. In cursul dupa-amiezii, bursele de la Londra, Paris si Frankfurt inregistrau un declin de peste 4%, iar trendul continua sa fie unul negativ.

Piata americana a deschis si ea in scadere puternica – indicele Dow Jones pierzand peste 5% fata de valoarea de inchidere de la finalul saptamanii precedente, in vreme ce pe piata NASDAQ scaderile au fost inca si mai pronuntate.

Indicii BET si BET plus ai Bursei de Valori de la Bucuresti au scazut si ei cu aproximativ 8% la inceputul dupa-amiezii, tendinta de scadere atenuandu-se partial spre finalul zilei de tranzactionare.

Tendinta conjucturala sau inceputul sfarsitului?

Analistii apreciaza ca actualele corectii de pe pietele bursiere internationale sunt doar partial motivate de inrautatirea situatiei economiei chinezesti. In fapt, cotatiile actiunilor atinsesera maxime istorice pe majoritatea pietelor fara legatura cu performantele companiilor sau ale economiilor din tarile respective.

A fost vorba in special de o apetenta exagerata a investitorilor pentru actiuni, in conditiile in care lichiditatea in exces existenta pe piata a lipsit de atractivitate alte active financiare cu potential investitional, cum sunt obligatiunile sau titlurile de stat.

Viitorul va arata daca acest episod este doar o corectie necesara a unui nivel excesiv al pretului actiunilor sau daca nu vesteste o noua criza financiara globala.

O saptamana cu tendinte divergente: francul creste, dolarul scade

Saptamana care se incheie astazi a fost una foarte stabila pentru leu in raport cu euro. In ciuda turbulentelor de pe piata chineza si a incertitudinilor din regiune (Turcia si Grecia), euro/leu a stationat in zona 4,42-4,43. Francul a mai pierdut din aprecierea ultimelor saptamani, in vreme ce dolarul a scazut puternic in ultimele zile.

Dupa deprecierea de vinerea trecuta, cand pe fondul informatiilor privind evolutia slaba a PIB pe trimestrul II, leul a pierdut aproape 0,4% in fata euro, in aceasta saptamana raportul de schimb intre cele doua monede s-a pastrat aproape nemodificat. Analistii ING Bank se asteapta insa la presiuni ascendente, astfel incat euro ar putea depasi nivelul de 4,44.

Nu la fel de calma a fost saptamana pentru francul elvetian. Dupa recordul negativ de saptamana trecuta – 4,0543, in aceasta saptamana francul a urcat permanent in primele 4 zile, cu 1-2 bani in fiecare zi. Maximul saptamanii a fost inregistrat joi – 4,1290. Vineri, detinatorii de credite in CHF au rasuflat putin mai usurati, pentru ca francul a scazut cu aproape doi bani, pana la 4,1098.

Si dolarul a avut o saptamana extrem de agitata. In primele trei zile ale saptamanii, dolarul a crescut cu 1-2 bani pe zi si se parea ca va recupera scaderea de saptamana trecuta. Ultimele doua zile au adus insa scaderi de aproape 1%, ceea ce a facut ca dolarul sa fie cotat vineri la BNR la un nivel de 3,9345.

Polonia: Disputa intre presedinte si banca centrala pe tema creditelor in CHF

Presedintele polonez a afirmat intr-un interviu pentru Reuters ca bancile trebuie sa isi asume responsabilitatea rezolvarii situatiei legate de creditele in CHF. Oficialii bancii centrale s-au plasat de partea bancilor, avertizand ca acestea ar putea solicita compensatii de la stat in cazul in care solutia de conversie ar fi prea radicala.
Presedintele polonez Andrzej Duda, castigatorul surpriza al alegerilor desfasurate in aceasta primavara, care si-a inceput oficial mandatul la inceputul lunii august, a afirmat ca rezolvarea situatiei creditelor in franci elvetieni nu trebuie sa fie problema contribuabililor polonezi.

Un presedinte care spune lucrurilor pe nume


„Desigur, statul poate sprijini acest proces, spre exemplu prin activitatea legislativa, dar responsabilitatea rezolvarii problemei apartine bancilor, pentru ca ele sunt cele care au beneficiat de pe urma acestor credite” a spus Duda.

„Sa ne reamintim ca bancile fac profituri uriase in Polonia”, a afirmat presedintele, care a adaugat ca „profiturile ajung in proportie semnificativa, intr-un fel sau altul, la bancile-mama din strainatate, iar polonezii nu beneficiaza de pe urma acestor profituri, la fel cum nu beneficiaza nici economia Poloniei. In acelasi timp, comisioanele bancare sunt printre cele mai ridicate din Europa.”

In opinia presedintelui Duda, creditorii au esuat in demersul de informare al clientilor in ceea ce priveste riscurile asociate creditelor in franci elvetieni. “Clientii bancilor nu trebuie sa fie experti in legea bancara, nu trebuie sa fie experti in lumea financiara”, a afirmat Duda.

Presedintele s-a aratat deschis sa promoveze propriul proiect de lege pentru rezolvarea problemei, in conditiile in care proiectul de lege aflat in prezent in dezbatere si care este propus de guvern nu ii va ajuta suficient pe debitorii cu credite in franci elvetieni.

Banca centrala avertizeaza ca bancile ar putea cere compensatii


In paralel, oficialii bancii centrale se arata preocupati mai degraba de compensatiile pe care bancile din Polonia le-ar putea cere de la stat, daca proiectul de lege care va fi adoptat va fi prea generos cu debitorii.

Actionarii bancilor poloneze ar putea solicita un arbitraj international, iar bancile ar putea ataca legea la Curtea Constitutionala, au declarant pentru Reuters surse din zona bancara.

“Luand in considerare potentialul impact al legii asupra finantelor publice, atragem atentia ca exista mai multe opinii legale conform carora exista dubii cu privire la constitutionalitatea prevederilor actului normativ. Aceasta ar putea crea un risc in ceea ce priveste solicitarea de compensatii din partea bancilor si a actionarilor acestora”, se afirma intr-o opinie a bancii centrale poloneze transmisa Parlamentului.