Friday, February 26, 2016

Semne de furtuna pe pietele financiare

Pietele financiare ale lumii se uita, din nou, cu ingrijorare catre China. Bursa din Shanghai inregistrat o cadere abrupta, intr-o singura sedinta de tranzactionare, dupa ce autoritatile au luat mai multe masuri, de la inceputul anului pana in prezent, pentru a preveni astfel de evolutii. 
Principalul indice al bursei chineze, Shanghai Composite Index, a pierdut, in sedinta de joi, 6,41% din valoare si a ajuns la 2.741,25 puncte. 

Analistii financiari spun ca pietele sunt afectate de ingrijorarile cu privire la incetinirea economiei chineze, situatia din unele banci si pretul petrolului. In plus, o serie de economisti spun ca, in prezent, sentimentul de panica este auto-intretinut, iar pietele nu mai sunt atente la realitatile economice.

De la inceputul anului, autoritatile din China au facut tot posibilul sa stopeze declinul burselor, alimentat de datele dezamagitoare venite dinspre economie.

Saptamana trecuta, a fost destituit seful Comisiei de reglementare a pietelor financiare (CSRC), in incercarea de a limita volatilitatea de pe pietele bursiere. Xiao Gang a fost criticat pentru modul in care a gestionat declinul semnificativ al pietelor chineze din vara anului trecut, cand bursele din Shanghai si Shenzhen au pierdut 40% din valoare.

In plus, mecanismul "circuit breaker", introdus in ianuarie pentru a preveni volatilitatea pietelor, a fost dezactivat dupa patru zile de utilizare, deoarece autoritatile au considerat ca a accentuat declinul burselor.

Mecanismul era bazat pe indicele CSI300, care include actiunile unor mari companii petroliere si banci de stat, cotate la cele doua burse chineze. In momentul in care acest indice scade cu mai mult de 5%, tranzactiile ar trebui suspendate timp de 15 minute.

Bursele europene inca rezista

Bursele europene inca nu au reactionat la caderile din China, insa analistii sustin ca o reactie este de asteptat daca declinul de pe pursa asiatica nu este stopat. 

Nici bursa de la Bucuresti nu da semne de scadere, insa este bine cunoscut faptul ca piata financiara romaneasca nu este suficient de profunda pentru a fi conectata la evolutiile internationale, astfel incat posibilele influente ale unor scaderi in pietele internationale se resimt in Romania mult mai tarziu. 

FMI face apel la masuri de simulare a cresterii economice

La randul sau, Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca economia mondiala este extrem de vulnerabila la socuri negative si a cerut tarilor din G20 sa puna la punct programe de stimulare coordonate, pentru a evita oprirea economiei mondiale, transmite Reuters.

Intr-un raport pregatit in avanpremiera reuniunii ministrilor de Finante si guvernatorilor Bancilor Centrale din G20, care va avea loc la finalul acestei saptamani chiar la Shanghai, FMI sustine ca ritmul de crestere al economiei mondiale ar putea fi pus in pericol de turbulentele de pe pietele financiare, scaderea pretului petrolului si conflictele geopolitice. 

”O revizuire a perspectivelor economiei mondiale este posibila”, avertizeaza FMI, la doar sase saptamani dupa ce a revizuit in scadere prognozele de crestere ale economiei mondiale cu 0,2 puncte procentuale fata de cat estima in luna octombrie 2015. Potrivit noilor prognoze, economia mondiala va urca cu 3,4% in acest an si cu 3,6% anul viitor. 

In acest context, institutia financiara internationala a apreciat ca cele mai mari 20 de economii ale lumii trebuie sa continue strategiile de crestere pe care le-au prezentat deja, insa, in acelasi timp, ar trebui sa puna la punct masuri suplimentare care sa poata fi implementate rapid in cazul in care cresterea continua sa incetineasca. 

FMI: Spatiul fiscal disponibil trebuie valorificat pentru cresterea investitiilor

„Tarile G20 trebuie sa faca planuri cu privire la modul in care pot sustine in mod coordonat cererea prin utilizarea spatiului fiscal disponibil pentru a creste investitiile publice”, se arata in raportul FMI. 

In plus, institutia cere economiilor avansate sa se bazeze mai putin pe politica monetara si mai mult pe politica fiscala pentru a sprijini cresterea economica. 

In cazul economiilor emergente, FMI sustine ca acestea ar trebui sa adopte  cursuri de schimb valutar flexibile si sa utilizeze interventiile pe piata valutara doar ca masuri temporare.

G20, grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente, este format din state care genereaza 85% din activitatea economica a lumii si aproape doua treimi din populatia planetei.

Isarescu: Darea in plata creeaza confuzie in societate

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a exprimat, joi, in termeni extrem de duri cu privire la Legea care prevede darea in plata si la sustinatorii acesteia. Faptul ca legea este promovata ca fiind una economica este „o gogomanie”, iar cel care o promoveaza astfel este „un tanar doctor, categoric ajuns doctor dintr-o eroare”, sustine Isarescu. 
In opinia sa, dezbaterile pe marginea acestei legi creeaza confuzie, iar bancile sunt, in egala masura, vinovate pentru ca nu explica suficient de clar principiile activitatii bancare. 

"Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala si, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de oameni care intra sub incidenta ei, devine pe rand o lege a dreptatii (ceea ce inseamna ca avem legi strambe, nu?), apoi o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant! In engleza haiduc inseamna „in afara legii”. Deci o lege in afara legii. Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege ar fi devenit o lege economica. Pai in 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, independente de vointa oamenilor, ca legea gravitatiei, si nu faceai distinctia dintre o lege juridica, adoptata de Parlament, si una economica. Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare", a mai spus Mugur Isarescu. 

Bancile nu explica suficient principiile activitatii bancare

Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale sustine ca nici bancile nu si-au facut treaba si nu au explicat suficient de clar cum functioneaza o banca. 

„Alt lucru mi se pare si mai grav si cred ca bancile si ARB au o mare parte de vina: s-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura este ca revenirea la "troc", si, dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, apoi cei cu frigiderul folosit un an...facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale...eu exagerez bineinteles, dar (...) cand o miscare sociala se declanseaza si nu este explicata din timp, cu greu poate fi oprita”, a mai spus Isarescu.

Legea reprezinta o derogare de la intreaga legislatie in vigoare


Guvernatorul BNR a relatat si o discutie cu un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), dupa ce proiectul Legii privind darea in plata a fost trimis institutiei europene spre informare. 

„Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:"Mai Mugure, ce-i cu legea asta?" Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. "Dar voi nu aveti Cod Civil, Cod Comercial? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil", imi spune. Da, zic, e o derogare. "Dar voi legi bancare nu aveti?", sunt iar intrebat. Ba da, zic, avem. "Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!" E o derogare, zic. "Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreodata in vreo banca?", sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. "Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi”. Cam asta e e citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare!”, a mai spus Isarescu.