Friday, March 27, 2015

Reducerea promisa a CAS se amana cu un an

Guvernul amana cu un an, in noul proiect de Cod Fiscal, reducerea CAS, masura urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018, nu la 1 ianuarie 2017 cum era prevazut in proiectul initial. Proiectele celor doua Coduri au fost aprobate de Guvern si trimise la Parlament spre dezbatere si aprobare.

Cotele de contributii de asigurari sociale la angajat vor scadea de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2018.

Documentul mentine celelalte prevederi, si anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016. In schimb se introduce obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate veniturile realizate de persoanele fizice, dar se majoreaza suma neimpozabila lunara avuta in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii incepand cu 1 ianuarie 2016.



Prevederile referitoare la celelalte taxe si impozite, anuntate in luna februarie, raman neschimbate in proiectul de Cod Fiscal aprobat de Guvern. Astfel, taxa pe stalp urmeaza sa dispara de anul viitor, ca si impozitul pe dividende. Accizele scad, iar cota unica se reduce de la 16% la 14% insa din 1 ianuarie 2018. 

Nu este clar ce se intampla cu taxa pe valoarea adaugata. Proiectul prevede reducerea cotei standard de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 18% de la 1 ianuarie 2018. Pentru produsele alimentare de baza, TVA urmeaza sa scada, tot de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 9%. Cu toate acestea oficialii promit reducerea TVA, fie cota standard, fie la produsele alimentare, chiar din aceasta vara.

Petrom da dividende de 3 ori mai mici decat anul trecut

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listata la bursa de la Bucuresti, a propus alocarea unui dividend brut de 1,12 bani/actiune din profitul net de anul trecut, de 2,7 ori mai mic decat anul trecut. Cuantumul total al dividendelor se va ridica, astfel, la 634 de milioane de lei, potrivit raportului transmis la BVB.

Dividendele ce urmeaza a fi distribuite actionarilor reprezinta 30% din profitul de 2,1 miliarde de lei raportat de companie in 2014. Anul trecut, compania a alocat 35% din profitul pe 2013 sub forma de dividende catre actionari. Si profitul a fost mai mult decat dublu, de 4,8 miliarde de lei.



Astfel, dividendul brut pe actiune propus pentru 2014 este de 2,7 ori mai mic decat cel din 2013. Vor primi dividende toti acionarii inregistrati la data de 21 mai 2015 (data ex-dividend este 20 mai), iar plata dividendelor va incepe pe 26 mai. 

Cele mai mari sume din dividende vor merge catre grupul austriac OMV, care controleaza pachetul majoritar de 51% din actiunile Petrom, Ministerul Energiei, care detine 20,64% din actiuni, si Fondul Proprietatea, care mai detine circa 19% din companie.

Guvernul introduce penalitatea de nedeclarare a taxelor si impozitelor

Persoanele fizice si firmele care nu isi declara impozitele datorate statului, ce depasesc cuantumul de 50 lei, vor fi obligate sa achite o "penalitate de nedeclarare" de 0,06% pe zi. Aceasta penalitate va fi dublata daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele judiciare.
Potrivit proiectului Codului de Procedura Fiscala, penalitatea de 0,06% pe zi se va percepe pentru nedeclararea sau declararea incorecta a impozitelor si taxelor. Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi scutite de achitarea dobanzii aferente datoriilor.



Daca datoria va fi stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus cu 50%. Penalitatea nu va fi aplicata pentru sume de plata mai mici de 50 de lei. 

In schimb, dobanda in cazul platii cu intarziere a obligatiilor fiscale administrate de ANAF va fi redusa la 0,02% pe zi de intarziere, fata de 0,03% in prezent. Acest nivel zilnic corespunde unui nivel anual de 7,3%, la care se adauga si nivelul de 7,3% al penalitatilor de intarziere, rezultand un nivel total al accesoriilor de 14,6% pe an.

ROBOR la 3 luni a urcat cu peste 0,1% intr-o singura zi

Dobanzile pe piata bancara au crescut semnificativ joi, astfel ca ROBOR la 3 luni, indicatorul de referinta pentru majoritatea creditelor in lei, a revenit la 1,4%, direct de la 1,29% in sedinta anterioara. Pe scadentele mai scurte, dobanzile au crecut chiar mai mult de la o zi la alta. 

Media dobazilor la depozitele plasate pe o luna a crescut de la 0,84% miercuri la 1,41% joi, iar pe scadente mai mici dobanzile s-au dublat. 

ROBOR over night a crescut de la 0,7% la 2,02%, iar ROBOR la o saptamana de la 0,84% la 1,97%. 

Si pe scadentele mai lungi dobanzile au crescut, insa mai putin, ajungand la o medie de 1,63% pe scadente de 6 luni si la 1,67% pe un an. 

Cresterea dobanzilor pe piata monetara vine dupa o perioada de scadere constanta. Pentru ROBOR la 3 luni, Banca Nationala a Romaniei a calculat o valoare de 1,4% la inceputul lunii martie, indicatorul scazand ulterior sub nivelul de 1,3%. La finalul anului trecut, ROBOR la 3 luni era de 1,7%, iar in urma cu un an, 2,97%.