Tuesday, May 2, 2017

Expira plafonul pentru tarifele RCA - ce urmeaza?

Perioada de plafonare a tarifelor RCA urmeaza sa expire in curand si inca nu se stie ce se va intampla dupa aceasta perioada. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei si modul in care vor fi calculate tarifele de referinta pe aceasta piata. Acestea sunt, insa, in stadiu de proiect. 

Potrivit documentului, asiguratorii autorizati sa practice RCA trebuie sa transmita ASF datele solicitate de aceasta.


Autoritatea va calcula tarifele de referinta RCA pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri; motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de marfuri; remorci si semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.

Care sunt riscurile luate in calcul?

Structura tarifului va fi construita prin segmentarea pe riscuri similare, luandu-se in considerare urmatoarele criterii de risc: tipul asiguratului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica; caracteristicile tehnice ale vehiculului, respectiv capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri; alti factori considerati relevanti astfel incat sa se respecte principiile de omogenitate, credibilitate si semnificatie statistica.

In proiect se mentioneaza faptul ca ASF calculeaza tarifele de referinta pentru fiecare categorie de vehicule si luand in considerare criteriile de risc amintite, pe perioade de un an, pentru limitele de despagubire prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA.

Pentru determinarea unui tarif de prima pentru asigurarea unui eveniment incert, se efectueaza estimari ale probabilitatilor asociate cu aparitia si/sau severitatea unui eveniment, estimari care se bazeaza pe istoricul evenimentelor intamplate si pe proiectiile tendintelor.

Astfel, se determina separat: frecventa istorica a daunelor; dauna medie istorica; impactul tendintelor in dauna medie istorica si frecventa istorica a daunelor; impactul daunelor intamplate si neavizate; incarcarea de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate relevanta statistic.

Ce date se iau in calcul la tariful de referinta?

“In scopul determinarii tarifelor de referinta RCA, se utilizeaza datele agregate la nivelul pietei RCA pe o perioada de referinta 
de 5 ani”, se mentioneaza in nota de fundamantare a proiectului. 

Totodata, pentru determinarea tarifului de referinta, cheltuielile de administrare si de achizitie, inclusiv taxe RCA si alte cheltuieli vor fi exprimate ca procent egal cu 25% din prima bruta.

Concret, pentru determinarea tarifelor de referinta RCA, ASF parcurge urmatoarele etape: colectarea datelor de la asiguratori si verificarea acestora; analiza primara individuala pentru fiecare asigurator; agregarea datelor furnizate de catre asiguratori; analiza primara la nivel de piata; construirea modelului de risc; estimarea primei de risc; calculul tarifelor de referinta; analiza de impact.
Proiectul Normei este supus consultarii publice pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 26 aprilie 2017.

Perioada de plafonare a tarifelor expira in data de 17 mai 2017.