Monday, November 28, 2016

Romanii spun ca o duc mai bine decat acum trei ani

Situatia financiara a romanilor s-a imbunatatit in ultimii trei ani si tot mai multi oameni reusesc sa puna bani deoparte, reiese dintr-un studiu comandat de Provident Financial Romania. Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si venituri suficiente pentru un trai decent.
Conform studiului, clasa de mijloc a crescut cu 16,5 puncte procentuale comparativ cu anul 2013, cand compania a efectuat un studiu similar, in timp ce ponderea romanilor care se considera saraci, neavand venituri suficiente pentru cheltuielile esentiale, a scazut de la 13,8% in 2013 la 5,6% anul acesta.

Realizatorii studiului considera ca nivelul mai bun de trai se datoreaza evolutiei economice din Romania in ultimii trei ani, dar si atentiei sporite pe care romanii o acorda cheltuielilor zilnice. 

Tot mai putini oameni raman fara bani de la o luna la alta
„Astfel, 77% dintre respondenti spun ca urmaresc atent evolutia bugetului personal, iar 13% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor. Ca urmare, comparativ cu 2013, tot mai putini romani spun ca raman fara bani de la un salariu la altul, respectiv 23,4% fata de 29,9% in 2013”, se mai arata in studiul citat. 


Potrivit analizei, femeile tind sa ramana mai des fara bani decat barbatii, iar dintre cheltuielile de necesitate scazuta pe care acestea le fac, ponderea cea mai mare o au imbracamintea si cosmeticele. La polul opus, 31,6% declara ca isi planifica si gestioneaza eficient bugetul si se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, procent in crestere de la 22% in 2013.

Totodata, din studiu mai reiese ca peste 34% dintre respondenti economisesc cu regularitate pentru viitor sau pentru diverse investitii, nivel similar celui din 2013, in timp ce ponderea celor care economisesc pentru a investi s-a dublat in ultimii trei ani pana la 32,2%. 

In acelasi timp, doar 31,5% dintre romani spun ca nu reusesc sa faca economii fata de 47,1% in 2013. 

Investitiile in case raman preferatele romanilor

Investitiile in imobiliare sunt in continuare considerate ca fiind printre cele mai avantajoase de catre 46,7% dintre respondenti, similar nivelului din 2013, urmate de investitiile in propria afacere (41,6%) si de cele in aur sau argint (36,2%, in scadere fata de 50,7% in urma cu trei ani). 

Cand vine vorba despre produsele financiare utilizate de romani, se observa o scadere a apetitului pentru carduri de credit (43,7% in 2013 si 40,8% in 2016) sau pentru creditele de nevoi personale (47% in 2013 si 40,2% in 2016).

Pe de alta parte, a crescut numarul romanilor care detin un cont bancar (69,9%) si un card de debit (57,6%), in timp ce o crestere semnificativa, de aproximativ 52%, au inregistrat produsele de asigurare de viata sau de locuinta.

Trei sferturi dintre respondenti compara produsele 

Conform studiului, aproape 75% dintre romani sustin ca se informeaza si compara ofertele disponibile pe piata atunci cand au in plan sa acceseze un nou produs financiar. 52,9% spun, insa, ca este important pentru ei sa-si dezvolte cunostintele financiare pentru a-si gestiona mai bine bugetul personal si a economisi. 

„Educatia financiara este, asadar, o prioritate si peste 60% dintre dintre respondenti apreciaza ca nivelul de educatie financiara este inca slab in Romania. Aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca sistemul de invatamant are un rol esential in cresterea nivelului de educatie financiara in Romania si 93% cred ca introducerea unei clase obligatorii de educatie financiara poate sprijini atingerea acestui obiectiv, in timp ce aproape 70% sunt de parere ca o contributie importanta in acest sens trebuie sa aiba si institutiile financiare.

Studiul a fost efectuat in perioada 4-14 noiembrie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.003 respondenti.

Dolarul incheie saptamana peste 4,26 lei

Leul incheie o saptamana dificila pe piata valutara, in special fata dolarului. Moneda americana a atins un nou maxim istoric in raport cu leul, dupa precedentul consemnat cu doar cateva sedinte in urma, si a incheiat saptamana peste 4,26 lei/dolar. Evolutia este cauzata de situatia din plan international. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de 4,2602 lei pentru un dolar, usor mai scazut decat in sedinta precedenta, de 4,2659 lei, cea mai mare valoare inregistrata vreodata, dar peste inchiderea de saptamana trecuta de 4,2523 lei/dolar care, la vremea respectiva, reprezenta, de asemenea, un record. 

Carburantii s-ar putea scumpi

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana. In consecinta, este de asteptat o scumpire a carburantilor si a marfurilor importate din Asia. 


Moneda americana este cotata indirect pe piata romaneasca prin raportare la euro. Astfel, aprecierea monedei americane se explica prin avansul inregistrat in fata celei europene. Joi, dolarul a crescut in fata euro pana la un nivel de 1,05 dolari/euro. In plus, raportat la un cos de valute, dolarul a atins, in aceeasi sedinta, cea mai mare valoare din ultimul deceniu, scriu agentiile internationale de presa. 

In acelasi timp, moneda europeana a incheiat satpamana la 4,5147 lei/euro, nivel foarte apropiat de cel de vinerea trecuta, insa pe crestere, dupa ce in cursul saptamanii se mai temperase. 

Francul elevetian ramane, de asemenea, peste 4,2 lei, iar cursul incheie saptamana la 4,2070 lei/franci, dupa ce cu o sedinta inainte daduse sperante debitorilor in franci, avand in vedere ca s-a situat sub acest prag, devenit psihologic, de 4,2 lei/franc si s-a plasat la 4,1990 lei/franc. 

Totusi, moneda elvetiana incheie saptamana in scadere fata de vinerea trecuta, cand cursul anuntat de BNR era de 4,2182 lei/franc.