Friday, September 26, 2014

Programul Prima casa continua cu fondurile destinate locuintelor ANL

Guvernul Romaniei a aprobat la inceputul acestei saptamani hotararea prin care  sumele neutilizate din plafonul total de 500 milioane lei destinat initial achizitionarii locuintelor construite de ANL sa poate fi utilizate ca plafon general de garantare pentru achizitionarea tuturor tipurilor de locuinte.

Bancile vor putea utiliza aceste sume in scopul cumpararii oricaror tipuri de locuinte imediat dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

Decizia a fost luata dupa ce mai multe banci au solicitat suplimentarea plafonului in conditiile in care multe dintre acestea si-au epuizat sumele alocate in prima jumatate a anului.

Plafonul destinat finantarii locuintelor ANL s-a ridicat la 500 milioane de lei, din care au fost utilizate de catre banci doar 314,5 milioane lei.
Analizele facute pe baza actualului nivel al cererii si estimarile bancilor, indica faptul ca bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include si plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014, se arata intr-un comunicat de presa al FNGCIMM.

In acest sens, in perioada imediat urmatoare, se preconizeaza ca numarul de solicitari depuse de beneficiarii programului Prima Casa va atinge un varf, generat de realocarea sumelor destinate initial pentru locuintele ANL.

„In acest sens, au fost luate toate masurile organizatorice pentru mobilizarea structurilor operationale implicate in aprobarea garantiilor. Ii asiguram pe clientii nostri ca nu vor fi probleme in procesarea solicitarilor pe care le vom primi in aceasta perioada pentru a ne incadra in continuare in termenul de maxim patru zile lucratoare de acordare a garantiilor, de la data depunerii dosarelor complete si  corect intocmite”, a declarat Silvia Ciornei, presedinte-director general FNGCIMM.

In 2014, FNGCIMM a acordat in cadrul programului Prima Casa circa 17.400 de garantii pentru finantari accesate de circa 2,8 miliarde lei, valoarea medie pentru acest an fiind de 160.000 lei.

Inflatia va ..ieftini accizele la carburanti

Daca euro va ramane mai ieftin la inceputul lui octombrie raportat la valoarea din urma cu un an, accizele se vor calcula pornind de la cursul de schimb din 1 octombrie 2013 - 4,44 lei/euro - actualizat cu rata anuala a inflatiei anuntata in octombrie (probabil sub 1,5%), iar soferii vor avea preturi mai mici la pompa. 

O schema asemanatoare a functionat anul trecut, observa ziarul Adevarul, cand cursul stabilit la inceputul lunii octombrie 2013 a fost sub cel din urma cu un an (4,52 lei/euro in octombrie 2012). Prin modificarea Codului Fiscal, contribuabilii s-au vazut insa nevoiti ca in loc de o acciza mai mica, provenita din cursul de schimb in scadere, sa plateasca una mai mare, generata prin noul algoritm de calcul (cursul de schimb din anul anterior actualizat cu inflatia, cresterea anuala a preturilor in septembrie 2013 fiind de 4,7%). Prin urmare, in final accizele s-au calculat la un curs de peste 4,7 lei. 
Cum la nivelul lunii august rata anuala a inflatiei era de 1,2%, este foarte probabil ca aceasta sa nu depaseasca in septembrie 1,5% (Statistica va anunta respectiva valoare la inceputul lunii octobrie). Or, 4,44 lei/euro indexat cu o inflatie de 1,5% ar da 4,5 lei/euro cursul de schimb la care se vor calcula accizele in 2015, deci incasari mai mici la bugetul de stat (in acest an, reamintim, accizele s-au calculat la 4,7 lei/euro).

Ramane de vazut daca nu vom asista la osculatii mai mari pe curs in ultimele zile de tranzactionare pana la anuntarea oficiala a valorii la 1 octobrie, astfel incat acesta sa sara totusi peste 4,44 lei/euro.

Cum pedaleaza probabilitatile impotriva asigurarii bicicletei?

Grawe are o polita de asigurare impotriva furtului bicicletei care costa 10% din valoarea bicicletei pe an. Cum probabilitatea de a vi se fura bicicleta este semnificativ sub 1%, cine face o afacere mai buna, asiguratorul sau biciclistul?

La nivelul marilor orase unul din 5-6 locuitori poseda o bicicleta, conform aprecierilor unor organizatii ce incurajeaza ciclismul urban. Numarul furturilor nu depaseste insa 1.000 pe an in niciunul dintre acestea (400 furturi in Cluj in 2013, exista aprecieri care plaseaza Bucurestiul la 600-700 furturi pe an, cu 40-50 de reclamatii la Politie lunar).
Ei bine, daca raportam numarul de furturi la numarul posesorilor de biciclete, ajungem cu greu la 1%, incluzand aici si „bonusul de nedeclarare”. 

De exemplu, la nivelul Bucurestiului, din cele peste 400.000 de biciclete (1 din 5 locuitori ar putea avea una), numarul furturilor declarate ar fi de aproximativ 600 pe an. Ca sa fie macar 1% furate, ar trebui ca 3.400 de proprietari sa nu considere ca merita deranjul de a ajunge la Politie pentru o reclamatie.

Merita sa platesti o asiguare de 10% din pretul bicicletei daca probabilitatea de furt este mult sub 1%, mai ales daca nu ai investit in vehicolul cu doua roti o suma considerabila? Ca sa nu mai vorbim ca in cazul in care bicicleta nu a fost asigurata si de proprietar cu un sistem anti-furt (ce procent din bicicletele furate anual aveau asa ceva?), compania de asigurari nu va da nici un ban.

Companiile vor baga in buzunar aproximativ 100 lei/angajat din noiembrie

Reducerea cotei de CAS cu 5% incepand de luna viitoare va lasa mai multi bani la dispozitia angajatorului. Acesta va economisi 45 lei la fiecare salariu minim platit (900 lei brut per angajat) si 125 lei pentru salariile medii pe economie.

Cum majoritatea salariatilor incaseaza sub salariul mediu pe economie (2.378 lei, brut), putem aproxima acest bunus din partea autoritatilor la 100 lei/angajat.
Cu alte cuvinte aproximativ 450 milioane lei proaspeti vor intra lunar la nivelul intregii economii (sunt 4,3 milioane salariati) din noiembrie, o infuzie de capital binevenita. 

Ramane de vazut daca acesti bani vor merge in cresterea marjei de profit a companiilor pe termen scurt (dividende) sau pe termen lung (investitii).