Wednesday, February 26, 2014

ASF: Actionarii Astra denatureaza premisele deciziei de redresare financiara

ASF respinge acuzatiile aduse de actionarii Astra, care denatureaza premisele deciziei de deschidere a procedurii de redresare financiara.

ASF arata ca Astra nu a depus niciodata un plan de fuziune cu Axa, ci doar o cerere de aprobare a tranzactiei de achizitie.

Astra a transmis pe 3 februarie si 7 februarie 2014 hotararea Consilului de Supraveghere si Decizia de Directorat, potrivit carora urma sa fie demarat un proces de majorare a capitalului social cu 20 milioane lei. Planul cuprindea estimarea actionarilor ca in urma unei posibile fuziuni cu Axa, Astra ar beneficia de o majorare de capital cu 21 milioane euro.

Pe data de 14 februarie, ASF a comunicat societatii ca “planul financiar propus nu are o fundamentare tehnica, neexistand niciun indicator economic cuantificat care sa conduca la rezultatele prezentate in planul respectiv”. In plus, achizitia Axa Life Insurance nu rezolva necesarul de lichiditati al societatii Astra.

In urma neregulilor constatate prin controalele ASF, Astra urma sa implementeze un plan de masuri pana la 31 decembrie 2013. Conducerea Astra nu a dus la indeplinire acest plan, ceea ce a constituit un argument in plus pentru instituirea administrarii speciale, in data de 18 februarie 2014.

De asemenea, ASF subliniaza ca autoritatea a respectat toate prevederile legale care impunereau deschiderea procedurii de administrare speciala pentru Astra. In plus, ASF cere actionarilor Astra sa inceteze actiunile de defaimare a institutiei.

Presedintele ASF a fost retinut de DNA

Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunile de favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor fata de presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu.

DNA a informat ca exista date si indicii rezonabile, conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a Carpatica Asig si urmarind impunerea in consiliul ASF a unor anumite persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre guvern, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup.

Din probele administrare de DNA rezulta ca Rusanu a intocmit, in fapt, proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii de functionare a ASF, precum si pentru modificarea legii privind asigurarile si reasigurarile. 

Pentru atingerea intereselor personale, presedintele ASF  - in complicitate cu initiatorul de drept ale proiectului de lege – s-a prelevat de angajamentele legislative si institutionale pe care ASF si le-a asumat cu FMI si Comisia Europeana, pentru introducerea unor modificari legislative. Potrivit DNA, acestea au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului ASF.

“Astfel, cunoscand ca Tudor Daniel George, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului ASF, experienta profesionala in domeniul financiar de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor”, se arata in comunicatul DNA.

Totodata, Tudor este anchetat de DNA in dosarul prin care Carpatica Asig a fost favorizata de ASF. El si-a dat demisia din ASF, invocand motive de incompatibilitate, deoarece sotia sa era senatoare.

Consumatorii devin interesati de modalitatile de plata mobile

Conversatiile purtate pe retelele sociale arata a schimbare o interesului utilizatorilor fata de platile mobile, cele mai multe discutii avand ca subiect modul in care se pot efectua tranzactii.

Concluziile au rezultat in urma unui studiu realizat de MasterCard si Prime Research, care a urmarit peste 13 milioane de conversatii in social media (Twitter, Facebook, forumuri si bloguri).

Studiul arata ca 2013 a fost anul in care platile mobile au facut trecerea de la “concept” la “utilizare”. Cei care folosesc deja acest tip de plati au initiat 81% dintre conversatii in 2013.

Aceasta concluzie reprezinta o schimbare fata de 2012, cand doar 32% dintre cei care vorbeau despre plati mobile le si folosisera. Chiar daca exista inca preocupari legate de securitate, studiul demonstreaza ca atat consumatorii cat si comerciantii au trecut de la “de ce sa folosesti platile mobile?” la “ce optiune de plata mobila ar trebui folosita?”.

Atitudinea consumatorilor fata de tranzactia efectiva s-a imbunatatit (63% in 2013, de la 34% in 2012). Procentele arata totusi ca acest punct este inca un motiv de frustrare pentru utilizatori.

De remarcat, ca intrebarile cu privire la securitatea tranzactiilor duc la o evaluare negativa a platilor mobile in 66% dintre cazuri. Din acest motiv, MasterCard considera trebuie pus un accent mai mare pe viitor in zona informarii consumatorilor cu privire la securitatea acestor tranzactii.

BRD si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

BRD a primit din partea FNGCIMM un noul plafon de garantare, in valoare de 320 milioane lei, ce va permite acordarea de credite Prima Casa in valoarea de 640 milioane lei.

De la trecerea la creditarea exclusiv in moneda nationala si pana in prezent, banca a acordat in cadrul programului Prima Casa, un volum de credite de 360 milioane lei. Cele mai multe au fost contractate de clienti din Bucuresti (30%), restul de 70% fiind acordate clientilor din toate judetele tarii.

Cota de piata a bancii in programul Prima Casa in lei este de 33%, in timp ce cota calculata de la inceputul programului este de 28%.

Repartizarea pe zone geografice scoate in evidenta zona de vest a tarii (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures) cu 32% dintre credite, urmata de Bucuresti cu 30% din credite, Muntenia (exclusiv Bucuresti) cu 24% si Moldova cu 14%.

Cei mai numerosi sunt clientii cu varste sub 30 de ani (50%), iar 27% dintre beneficiari au intre 31-35 ani.