Tuesday, September 8, 2015

Oferta BCR pentru clientii cu credite garantate in euro

Banca Comerciala Romana (BCR) ofera tuturor clientilor cu credite in euro, ipotecare, imobiliare sau garantate cu ipoteca, o dobanda redusa fata de cea din contract. In prezent, dobanda va fi la nivelul pietei, respectiv 4,95% pe an. In primii cinci ani aceasta poate ramane fixa, iar apoi va fi calculata in functie de EURIBOR la trei luni plus 3%. 

Potrivit unui comunicat al bancii, pentru creditele de consum cu ipoteca dobanda va fi mai mare cu un punct procentual decat cea pentru creditele ipotecare sau imobiliare. 

Oferta este adresata toturor celor au un credit imobiliar, ipotecar sau de consum cu ipoteca in derulare. 

Banca vine si cu un exemplu de calcul cu privire la nivelul ratei lunare pe care urmeaza sa o plateasca un client care accepta oferta bancii. Pentru un credite de 51.250 de euro, contractat in noiembrie 2007, pe 30 de ani, clientul mai are de platit 269 de rate. Rata actuala a dobanzii este de 10,1% pe an, iar rata lunara este de 403 euro. Dupa acceptarea noii oferte, cu dobanda de 4,95% pe an, rata va fi de 264,5 euro pe luna. 


Astfel, BCR promite o reducere de peste 20% a ratei lunare de plata in urma schimbarii dobanzii. In plus, banca sustine ca nu va percepe comisioane pentru aceasta operatiune, iar asigurarea de viata este gratuita pe intreaga durata a creditului.

”Am lucrat in permanenta la imbunatatirea cunostintelor de educatie financiara a clientilor nostri, si am incununat aceste eforturi cu lansarea unui Ghid de Creditare Responsabila, pe care l-am facut in parteneriat cu Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare si pe care l-am distribuit astazi in cateva sute de mii de exemplare" a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail&Private Banking, BCR.

Potrivit oficialului bancii, oferta este valabila pentru clientii care si-au platit ratele la timp. "Le oferim, proactiv, celor care au aratat buna-credinta si interesul pentru un parteneriat pe termen lung cu banca, platindu-si ratele la timp, posibilitatea de a beneficia de rate reduse cu pana la 30% cu o singura vizita la banca, fara o analiza suplimentara a veniturilor sau a garantiilor", a precizat Dana Demetrian. 

Pe de alta parte, pentru scurtarea timpului de aprobare, banca anunta ca a contractat notari publici, care vor fi disponibili in unitatile bancii pentru a facilita semnare tuturor documentelor necesare modificarii contractelor de credit.

Alerta ASF pentru pagubitii ASTRA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) atrage atentia pagubitilor societatii ASTRA cu privire la aparitia unor falsi inspectori de asigurari. Acestia profita de situatia creata de falimentul companiei si incearca sa ii insele pe cei care au de incasat despagubiri. ASF a publicat pe site o alerta pentru evitarea unor astfel de cazuri.

Astfel, persoanele care au un accident auto si care, pentru constatarea daunei, ar fi trebuit sa se adreseze societatii ASTRA, acum trebuie sa contacteze Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). ASF avertizeaza persoanele respective ca nicio alta constatare de dauna nu este valabila, pana la informarea consumatorilor in alt fel de catre FGA. 

”In cazul in care aveti un accident, trebuie sa completati o cerere-tip intitulata ”Cererea de deschidere a dosarului de dauna” si sa contactati FGA. Reprezentantii Fondului va vor comunica detaliile programarii pentru constatari”, se arata in alerta ASF.


Mai mult, Autoritatea subliniaza faptul ca aceste constatari, pentru posesorii, beneficiarii sau pagubitii ASTRA sunt gratuite pentru consumatori. ”FGA acopera costul constatarilor care se fac de catre FGA sau de catre firme mandate de FGA. Orice alte promisiuni, cu privire la intocmirea de dosare care ar fi acceptate de catre FGA, sunt false daca firma nu are mandat expres din partea FGA”, se mentioneaza in documentul ASF. 

Autoritatea mai atrage atentia consumatorilor sa nu se lase inselati de acesti falsi intermediari. ”Recomandam ca orice caz de acest gen sa fie adus in atentia Politiei sau a ASF”, se subliniaza in alerta citata.

Euro, in scadere fata de leu si dolar

Leul a incheiat saptamana in apreciere fata de euro, insa in scadere in fata monedei americane, care si-a revenit ca urmare a calmarii tensiunilor pe pietele internationale. Si indicatorii privind dobanzile au scazut pe finalul saptamanii, dupa ce inregistrasera valori apropiate de maximele anului. 

Astfel, in ultima sedinta a saptamanii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,4286 lei, in scadere de la 4,4302 lei la finalul saptamanii trecute. Totusi, in prima faza euro a crescut pana la 4,4413 lei/euro in sedinta de miercuri, insa imediat euro a scazut, atat fata de leu cat si fata de celelalte monede, pe fondul declaratiilor venite joi din partea oficialilor Bancii Centrale Europene. 

In fata francului elvetian, moneda nationala pare ca a stagnat, daca analizam doar valorile de inchidere de saptamana, insa fluctuatiile de la o zi la alta au fost mai importante decat in cazul celorlalte valute. Moneda elvetiana a incheiat saptamana la un curs de 4,0815 lei, usor peste inchiderea de vinerea trecuta insa, luni cursul crescuse peste 4,1 lei pentru ca joi sa scada la 4,0693 lei. 

Dobanzile au revenit, si ele, pe scadere la finalul saptamanii, dupa ce indicii monetari care arata evolutia acestora au crescut constant in ultimele trei saptamani. Spre exemplu ROBOR la 3 luni, indicatorul in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei acordate de banci, a crescut, in prima parte a saptamanii, la 1,51%, cea mai mare valoare inregistrata de la sfarsitul lunii ianuarie 2015 pana in prezent. 

Moneda europeana s-a depreciat pe fondul deciziilor BCE


Pietele financiare internationale au fost influentate, saptamana aceasta, de deciziile si declaratiile venite de la Banca Centrala Europeana (BCE). Presedintele institutiei, care a anuntat mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, a declarat ca BCE este pregatita sa suplimenteze masurile de stimulare daca economia zonei euro va avea nevoie. Imediat, euro s-a depreciat in fata dolarului american cu 0,9%, la 1,1117 dolari pe unitate. 

In plus, BCE a redus estimarea referitoare la inflatia din acest an la numai 0,1%, de la nivelul de 0,3% prognozat în iunie. Pentru 2016, banca se asteapta la accelerarea inflatiei la 1,1%, care este totusi sub estimarea anterioara, de 1,5%. In 2017, reprezentantii BCE anticipeaza o inflatie de 1,7%, apropiata de asteptarea initiala de 1,8%. Banca prognozeaza pentru acest an o crestere economica de 1,4%, care se va accelera la 1,8% în 2016.

Saptamana viitoare, pietele financiare vor  fi in asteptarea deciziei Rezervei Federale Americane (Fed) in privinta dobanzii de referinta, in sensul majorarii sau mentinerii actualului nivel.

Birchall promite reluarea discutiilor pe tema conversiei creditelor

Discutiile privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei revin, saptamana viitoare, in Parlament, a anuntat deputatul PSD, Ana Birchall. In acest moment sunt in diverse stadii de discutie doua proiecte privind conversia creditelor din valuta in lei, insa niciunul nu are termene concrete de finalizare. 

”Am reusit sa reluam o tema extrem de importanta pentru romani si anume creditele in franci elvetieni. Saptamana viitoare, solicitarea mea in calitate de raportor al Comisiei (de Buget Finante din Camera Deputatilor - n.r.) pe aceasta tema, va fi luata in discutie si, sper eu, solutionata favorabil, pentru ca atat eu, cat si colegii mei din PSD si din alianta chiar ne preocupam sa incercam sa rezolvam problema oamenilor care sunt necajiti din cauza acestor credite”, a declarat deputatul social-democrat.

Ea a initiat anul trecut, in septembrie, un proiect de lege care prevedea conversia in lei a creditelor acordate in valute de catre banci clientilor persoane fizice. 

In discutie la Ministerul Finantelor mai este un alt proiect, anuntat in martie anul acesta de fostul ministru Darius Valcov, si reluat de actualul ministru, Eugen Teodorovici, la solicitarea reprezentantilor clientilor cu credite in franci elvetieni.  


Proiectul prevedea conversia creditului in lei, din orice alta valuta, la cursul actual si aplicarea unui discount de 15%. Legea continea, insa multe limitari. De aceea, reprezentantii clientilor cu credite in franci au depus la Minister o serie de amendamente care urmeaza sa fie analizate. Printre acestea se numara majorarea discountului la 25%, eliminarea plafonului privitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea (de 300.000 de lei in proiectul initial), eliminarea plafonului de venit al debitorului sub care se aplica legea (3.000 de lei in proiect), includerea creditelor cesionate de banci catre companii din afara tarii, dar si a creditelor de nevoi personale cu ipoteca acordate pentru spatiul locativ.

Ministrul Finantelor a anuntat ca este de acord sa se elimine din proiect limitele de venit si de suma pentru cei care opteaza pentru conversie. In schimb, ministrul Finantelor sustine ca decizia privind discountul acordat trebuie agreat cu bancile. El a precizat ca legea nu va fi obligatorie pentru institutiile de credit, asa ca, in afara faptului ca statul preia 50% din garantarea creditului, banca trebuie sa fie stimulata si printr-un discount convenabil  sa intre in program.

Croatia rezista presiunilor bancilor in cazul creditelor in franci

Autoritatile din Croatia, care au anuntat ca intentioneaza sa ofere posibilitatea conversiei pentru toti detinatorii de credite in franci elvetieni, intampina opozitie puternica din partea bancilor straine prezente pe piata croata. Cinci institutii de credit ameninta cu actiuni in justitie, scrie Bloomberg. 

Cele cinci institutii de credit sunt: Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG si Hypo Group Alpe Adria AG. 

Cu toate acestea, Guvernul croat anunta ca va continua planul privind conversia, chiar si dupa ce respectivele banci au acuzat ca acesta incalca legislatia Uniunii Europene si tratatele bilaterale de investitii. 

In joc este un pachet de credite in franci elvetieni in valoare de 3,4 miliarde de dolari si un numar de 55.000 de croati care au astfel de imprumuturi si intampina dificultati la plata, din cauza aprecierii puternice a francului din ultimii ani, in special de la inceputul lui 2015. 


Strategia statului croat, care va fi detaliata saptamana viitoare, va costa bancile in jur de 6 miliarde de kuna (892 de millioane de dolari), insa o parte din aceste sume vor fi recuperate din reduceri de taxe”, a declarat vicepremierul croat, Branko Grcic, citat de Bloomberg. 

„Nu este inteligent sa dai in judecata guvernul din tara in care ai business. Sper ca ei vor sa continue sa faca afaceri in Croatia si pentru asta, pentru prima data, ei vor asculta vocea clientilor”, a spus si ministrul Finantelor, Boris Lalovac.

Pe de alta parte, bancile se declara ingrijorate de declaratiile Guvernului croat. „O conversie fortata, fara a lua in considerare situatia veniturilor sau capacitatea de rambursare a clientului, este o interferenta severa in contractele existente”, se arata in comunicatul bancilor straine.

ASF: Mari probleme cu plata despagubirilor catre asigurati

Mai mult de jumatate din petitiile solutionate de Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor (ASF) in prima jumatate a acestui an in domeniul asigurarilor au fost in favoarea clientilor, reiese din datele publicate de ASF. Institutia a primit, in perioada mentionata, peste 8.000 de petitii.

Dintre acestea, mai mult de 5.000 au fost solutionare, iar aproape 60% au dat dreptate clientului. In plus, peste 70% din petitiile finalizate in favoarea petentilor au cuprins inclusiv plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise. 

Neplata despagubirilor, cel mai reclamat aspect in asigurari

Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata sau plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 4.328 de cazuri (84,86% din totalul petitiilor solutionate). Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale sau a normelor RCA.

Pe clase de asigurari, cele mai multe reclamatii au vizat asigurarile generale, in special RCA si Cartea Verde, care totusi au scazut fata de 2014. Asigurarile obligatorii auto au generat 3.687 de petitii, reprezentand 72,29% din totalul perioadei analizate, in scadere cu 10,34% fata de aceeasi perioada a anului 2014.

Astra si Euroins raman in topul reclamatiilor

Din analiza petitiilor primite pentru primele zece societati de asigurare dupa numarul acestora reiese faptul ca patru asiguraratori au inregistrat scaderi ale numarului de petitii in semestrul I din 2015, si anume: Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurari (-46,74%), Astra (-27,13%) si Omniasig VIG (-10,21%). Cu toate acestea, Astra si Euroins raman companiile cu cele mai multe reclamatii primite. Acestea doua, impreuna cu City Insurance au inregistrat, cumulat, un procent de 53,10% din numarul total de petitii adresate ASF, si anume: Astra (21,49%), Euroins (17,75%) si City Insurance SA (13,86%).

Celelalte societati de asigurare au inregistrat cresteri ale petitiilor in perioada analizata, cele mai importante fiind constatate la Asirom VIG (81,17%), Carpatica Asig (74,37%) si City Insurance (46,99%). Cele trei companii insumeaza 34,27% din totalul petitiilor unice inregistrate in semestrul I din 2015.

„In cazul companiilor la care au fost constatate cresteri semnificative ale petitiilor, si anume: Asirom VIG, Carpatica Asig si City Insurance, reprezentantii societatilor au fost chemati pentru clarificari si s-au propus masuri specifice activitatii de supraveghere si control“, precizeaza ASF. 

Asirom VIG, in vizorul ASF 

„Analiza numarului de petitii inregistrate in mod unic la ASF pentru primele zece societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii in semestrul I din 2015, efectuata in raport cu numarul contractelor in derulare si numarul daunelor avizate, evidentiaza faptul ca Asirom VIG SA inregistreaza cea mai mare pondere a numarului de petitii in raport cu indicatorii analizati, desi are o cota totala de piata de 7,11%, care reprezinta putin mai mult de jumatate din cota totala de piata inregistrata de Allianz-Tiriac Asigurari SA (12,20%)”, se subliniaza in comunicatul Autoritatii de Supraveghere. 


Astfel, din raportarea petitiilor inregistrate in mod unic la ASF, transmise de asigurati/pagubiti, la numarul contractelor in derulare cele mai mari procente revin Asirom VIG (0,085%), City Insurance SA (0,081%) si Uniqa SA (0,072%). In plus, la raportarea petitiilor inregistrate in mod unic la ASF la numarul daunelor avizate conduce tot Asirom VIG cu  4,1%, urmata de City Insurance (3,15%) si Astra (3,01%).

ASF sustine ca a eradicat o serie de practici incorecte pe RCA

Autoritatea din domeniu subliniaza faptul ca, in urma analizarii petitiilor aferente sectorului asigurarilor-reasigurarilor, a fost identificat o serie de deficiente si practici incorecte, care au fost remediate in totalitate. 

Printre acestea se numara nerespectarea termenului legal de plata a despagubirilor pe RCA, stabilirea valoarii de piata a vehiculelor fara respectarea prevederilor Normei RCA, prin folosirea ofertelor de pe piata (olx.ro, autovit.ro, tocmai.ro etc.), acestea nefiind sisteme profesioniste de evaluare care sa permita evaluarea obiectiva si transparenta a vehiculelor, sau nerespectarea de catre asiguratori a prevederilor Normei RCA privind informarea pagubitilor cu privire la motivele diminuarii valorii despagubirilor solicitate.

De asemenea, au fost eliminate practicile privind neaplicarea normelor RCA in vigoare la data emiterii politelor,  in cazul  daunelor totale, incarcarea eronata a informatiilor in baza de date CEDAM, practicile incorecte privind vanzarea on-line a politelor RCA, emiterea unor polite RCA false, sau modul defectios de stabilire a valorii reale a vehiculelor la data producerii evenimentelor rutiere, in cazul politelor Casco.

In plus au fost remediate unele practici incorecte ale unitatiloilor de specialitate (unitati service). „Pentru toate aceste practici incorecte ale unitatilor de specialitate ASF a informat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor in vederea analizarii acestora.

„Traficul” de aderenti la fondurile de pensii continua

In domeniul pensiilor private, ASF a primit, in primul semestru al anului, 769 de petitii, in crestere cu peste 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dintre acestea, 727 au reprezentat solicitari de informatii privind apartenenta la fondul de pensii private si alte informatii despre sistem, iar 42 au necesitat instrumentare in vederea rezolvarii aspectelor semnalate.

Principalele aspecte reclamate s-au referit la activitatea agentilor de marketing, respectiv aderarea in fals a unor persoane la sistemul de pensii private, utilizarea in fals a unor date personale a unor persoane eligibile sau neeligibile la sistem, incheierea actelor individuale de aderare la un fond de pensii private, fara informarea corespunzatoare a clientului, 

„Pentru toate petitiile care s-au dovedit a fi intemeiate, ASF a dispus masuri de remediere”, se mentioneaza in comunicat. 

Pe piata de capital s-au primit spre solutionare 344 de petitii, in scadere cu 8,75% fata de aceeasi perioada a anului 2014, cele mai multe pentru emitenti. 

Cele mai multe petitii (50,58%) s-au referit la nerespectarea drepturilor actionarilor.

O singura reclamatie de furt de actiuni s-a dovedit intemeiata

Un alt aspect reclamat a fost furtul de actiuni insa, in urma analizarii aspectelor semnalate, au existat suspiciuni intemeiate intr-un singur caz pentru care a fost intocmita sesizare penala catre Inspectoratul General al Politiei Romane IGP, subliniaua ASF. 

In restul cazurilor, in care petentii sustineau ca le-au fost furate actiunile, s-a dovedit faptul ca societatile emitente fie s-au divizate, au fuzionat sau au fost radiate si nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital.