Monday, September 23, 2013

Euroins poate sa vanda din nou asigurari RCA

Consiliul ASF a decis incetarea interzicerii temporare a practicarii asigurarii RCA de catre Euroins, astfel ca societatea poate relua activitatea de emitere de noi polite RCA.

Decizia a fost luata dupa ce Euroins a prezentat modul in care a corectat pana acum aspectele care au determinat interdictia si un plan de masuri care vizeaza corectarea sustenabila a aspectelor sesizate in actiunile de control.
Implementarea planului de masuri va fi monitorizata la sediul societatii Euroins de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 zile.

Planul de masuri include:
-    revizuirea dosarelor de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31 august 2013, in termen de 2 luni
-    revizuirea procedurii de solutionare a petitiilor, in termen de 1 luna;
-    realizarea unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA. In acest scop, Euroins va raporta lunar catre ASF situatia dosarelor de dauna.

Clientii BCR pot inlocui tokenul cu o aplicatie pe mobil

Clientii BCR se pot autentifica pe plaforma de internet banking cu ajutorul unei aplicatii ce poate fi instalata pe telefonul mobil. Ei pot renunta in acest fel la tokenul fizic.

Ca si dispozitivul fizic de securitate, aplicatia eTokenBCR genereaza atat coduri de autentificare cat si coduri de semnare a tranzactiilor.
Cu ajutorul acestei aplicatii, utilizatorii pot uita de grija detinerii unui dispozitiv fizic, care trebuie purtat permanent, pentru a putea face tranzactii in orice moment. “In plus, aplicatia eTokenBCR nu necesita acces la internet in utilizare, ulterior instalarii si activarii”, afirma Bogdan Marin, director pentru managementul canalelor retail din BCR.

Pentru a utiliza noua aplicatie, clientii trebuie sa merga in unitati pentru a preda vechiul token si a activa noul serviciu. Aplicatia poate fi activata pe un singur telefon, fiind compatibila cu sistemele de operare Android si iOS.

Bancile autohtone sunt inca puternic dependente de finantarile externe

Bancile romanesti continua sa bazeze intr-o masura insemnata pe finantarile obtinute de la bancile-mama, in ciuda eforturile depuse in ultimii ani de a atrage resurse de pe plan local.

Conform unui raport Erste Research, acesta dependenta puternica este semnalata de raportul dintre creditele si depozitele in valuta, care se situeaza la aproape 190%. In decembrie 2011, acest raport urcase la peste 225%, ceea ce arata ca bancile au reusit sa isi imbunatatesca putin situatia in ultimii ani.
Situatia este favorabila pentru cei care doresc sa economiseasca in valuta, deoarece concurenta dintre banci este mai puternica pe acest segment. De exemplu, pentru un depozit in euro pe 3 luni, ratele dobanzilor trec de 3% la cateva banci, in conditiile in care dobanzile interbancare la euro sunt de numai 0,2%.

Cum bancile nu-si vor echilibra prea curand raportul dintre creditele si depozitele in valuta, acest lucru va mentine dobanzile la depozitele in moneda straina la valori mai mari decat in mod normal.