Wednesday, February 8, 2017

Cum ar arata Europa fara cash?

Comisia Europeana analizeaza posibilitatea restrictionarii platilor in numerar sau chiar interzicerea acestora in Uniunea Europeana. Institutia a publicat un studiu care contine atat avantajele cat si dezavantajele unei astfel de decizii, insa sustine ca scopul final, respectiv combaterea finantarii terorismului, scuza mijloacele utilizate. 

Totodata, se intentioneaza si restrictionarea tranzactiilor care asigura anonimatul celor care participa la ele, cum ar fi cele in moneda virtuala Bitcoin. Institutia sustine ca, in acest caz, are in vedere incurajarea dezvoltarii unor tehnologii similare, care insa sa nu mai ascunda identitatile participantilor la tranzactii.

Pe de alta parte, CE recunoaste ca restrictionarea utilizarii cash-ului ar putea fi asimilata cu incalcarea dreptului fundamental al cetatenilor la intimitate si la viata privata. 

Planul presupune costuri suplimentare pentru cetateni

La capitolul dezavantaje, Comisia mai noteaza si faptul ca, in cazul restrictionarii platilor cash, cetatenii UE ar putea fi obligati sa recurga la variante mai costisitoare de gestionare a banilor, avand in vedere ca nu au totdeauna acces la alternative la fel de ieftine si de simple precum numerarul. 

Documentul reaminteste ca numerarul este cea mai accesibila modalitate de plata, fiind inca utilizat pe scara larga si privit de o buna parte a populatiei ca reprezentand o chestiune de libertate individuala.

Totusi, executivul european remarca faptul ca masurile similare adoptate, punctual, de anumite state europene nu au fost contestate cu succes. Acestea nu sunt, insa, omogene, si lasa infractorilor posibilitatea sa profite de nivelul mai redus al restrictiilor din unele jurisdictii, comparativ cu altele. 

Cum ar putea arata legislatia in domeniu?

Studiul ar urma sa stea la baza unei reglementari, programata pentru anul viitor, care sa sustina combaterea finantarii terorismului si a spalarii de bani rezultati din activitati infractionale.

O varianta de lucru pentru viitoarea legislatie in domeniu este instituirea unei obligatii unitare europene de declarare a tranzactiilor in cash unei autoritati competente. Aceasta, insa, ar impune o povara administrativa si birocratica insemnata atat asupra cetatenilor si companiilor, cat si asupra institutiilor care ar trebui sa monitorizeze, proceseze si investigheze declaratiile, se mai arata in raportul CE. 

In cazul in care se opteaza pentru restrictionare, nu eliminare totala, se analizeaza care ar fi pragul de la care s-ar institui restrictia, daca acesta ar urma sa fie unic la nivelul UE sau ar trebui sa tina cont de puterea de cumparare medie, de accesul la sisteme alternative de plati si de practicile curente de tranzactionare din fiecare stat membru. 

Romania a luat, deja, de ceva vreme decizia de a limita platile in numerar, scopul fiind, insa, diferit de cel urmarit in UE, respectiv combaterea evaziunii fiscale. 

Astfel, in tara noastra, operatiunile in numerar intre firme si persoane fizice sunt plafonate la 10.000 lei. In acelasi timp, platile si incasarile in numerar intre persoane juridice sunt limitate la un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana.

Primele reactii la planul CE

Reactiile la acest plan nu au intarziat sa apara. Un economist finlandez este de parere ca restrictionarea platilor in cash ar limita puterea de decizie a deponentilor cu privire la propriile economii si ar da bancilor centrale dreptul sa impuna inclusiv dobanzi negative la depozite. 

Mai mult, economistul citat sustine ca economisirile ar putea fi confiscate pentru salvarea bancilor sau a  economiei, in eventualitatea unei crize.

Romania are doi bancheri de un milion de euro

Romania a revenit in elita bancara europeana cu doi bancheri remunerati cu peste un milion de euro anual. Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat raportul anual cu castigurile in mediul bancar european, din care reiese ca doi bancheri din tara noastra au incasat, in 2015, sume care depasesc suma mentionata. 
In 2014, Romania iesise din top, desi cu un an in urma, in 2013, anul considerat de economisti cel mai dramatic pentru mediul economic din tara noastra de dupa criza financiara,  in topul EBA tara noastra figura cu doi bancheri remunerati cu mai mult de un milion de euro intr-un singur an. 

Cat au castigat cei doi in 2015?

Conform ultimului raport, cel mai bine platit bancher din Romania a incasat in 2015 aproximativ 1,17 milioane de euro: peste 970 .000 de euro suma fixa si aproape 200 de milioane de euro din bonusuri. 

Al doilea, care activeaza intr-o banca de investitii, a castigat, in acelasi an, putin peste un milion de euro: mai putin de 500 de milioane de euro din salariu si inca pe atat, chiar putin peste, din bonusuri. 

Este de remarcat faptul ca anul 2015 a fost, de asemenea, un an tensionat pe piata bancara din Romania, in special in relatia dintre banci si consumatori, pe fondul problemelor generate debitorilor in franci elvetieni de aprecierea fulminanta a monedei evetiene in fata leului. 

Anul 2015 a fost, de asemenea, legea in care a fost initiata legea privind darea in plata, tot mai multi clienti reclamand faptul ca nu mai pot face fata platilor, iar bancile refuza sa negocieze conditii decente de restructurare a datoriilor. 

Si in UE sunt tot mai multi bancheri care castiga milioane anual

La nivel european, numarul de bancheri si manageri de fonduri cu castiguri de peste un milion de euro anual a crescut, in perioada analizata, la 5.124,  cu 33% mai multi decat in 2014. 

Din acestia, insa, aproximativ 80% (4.133 de persoane) aveau sediul in Marea Britanie. O posibila explicatie este ca bancherii platiti in lire sterline au fost avantajati in raport cu colegii lor de pe continent, in conditiile in care lira sterlina s-a apreciat cu 5,4% in raport cu moneda euro in 2015.

"In majoritatea tarilor, numarul bancherilor foarte bine platiti a crescut usor, cu exceptia Ungariei, Finlandei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei si Poloniei, unde acest numar a scazut usor", se arata in raportul EBA.

Bonusurile revin pe val

Ponderea ocupata de remuneratia variabila in recompensele acordate bancherilor a crescut in 2015, in pofida unei limite legale conform careia bonusurile nu pot fi mai mari cu 100% fata de salariul fix, dar pot ajunge la 200% cu aprobarea actionarilor. 

In aceste conditii,  ponderea remuneratiei variabile in salariul fix a ajuns la 147% in 2015, de la 127% cu un an in urma. Insa in sectorul de asset management, raportul a ajuns la 468%.

Datele se refera la bancherii care castiga peste un milion de euro, insa raportul EBA remarca faptul ca sunt tari in care acestia castiga mult mai mult.

Spre exemplu, in Marea Britanie, sase bancheri au fost recompensati cu peste 20 milioane de euro in 2015.