Tuesday, April 23, 2013

Luna aprilie a adus o apreciere semnificativa pentru leu

Leul si-a continuat tendinta de apreciere si in cursul zilei de luni, ajungand la nivelul de 4,3552 in raport cu euro. In ultimele saptamani, aprecierea cumulata a fost de 1,6%.

Cursul euro-leu a inceput sa scada in mod consecvent din 4 aprilie 2013, cand cotatia oficial era de 4,4281. In sedintele valutare din ultimele 2 saptamani, moneda nationala a castigat peste 7 bani fata de euro.
Minimul acestei an pentru cursul EUR/RON este de 3,3351, fiind stabilit la mijlocul lunii ianuarie. Daca tendinta actuala se va mentine, este posibil ca acest minim sa fie atins.

Prognozele bancilor pentru restul anului arata ca ne aflam intr-un moment favorabil pentru moneda nationala. Analistii Raiffeisen estimeaza ca la mijlocul anului, euro ar putea reveni la 4,45 lei, iar in septembrie 2013, s-ar putea atinge chiar pragul de 4,50.

Cati bani voi incasa din pensia privata?

Intrebare: de exemplu maine ies la pensie (este doar un exemplu am 43 de ani mai este timp) iar activul meu personal este 946.31 ce suma va insemna pensia primita de la ING?nu stiu ce anume se socoteste sau cum.stiu doar ca se aduna lunar,anual o suma dar in final nu stiu ce voi primi.multumesc anticipat .

Raspuns: Modul de calcul al pensiilor private nu este inca stabilit, deoarece nu exista legislatia necesara. Daca suma acumulata este insa prea mica, cel mai probabil, banii vor putea fi retrasi toti odata.

Metodologia de calcul pentru pensiile private nu este cunoscuta, deoarece legislatia intarzie sa apara. Tot ce s-a publicat pana acum a fost un proiect de lege, care prevede diverse modalitati de plata a pensiilor private:

-    pensii lunare, daca suma acumulata la fondul de pensie este suficient de mare;
-    o singura plata in momentul iesirii la pensie, daca suma acumulata la fondul de pensie este prea mica.

In mod normal, ar trebui autorizate societati de plata a pensiilor private, care vor oferi diverse anuitati (pensii lunare), intr-un sistem competitional. Indiferent de fondul la care ai acumulat bani, poti utiliza activul personal pentru a cumpara pensie privata de la oricare furnizor autorizat.

Cartelul cardurilor cu cip este investigat de Comisia Europeana

Comisia Europeana deschis o investigatie in randul producatorilor de carduri cu cip, care sunt suspectati ca s-au asociat intr-un cartel, incalcand in acest mod legislatia antitrust. Investigatia a fost motivata de mentinerea unui nivel ridicat al preturilor.

Comisia Europeana are motive sa suspecteze ca o serie de producatori de cipuri s-au inteles sa mentina preturile ridicate in spatiul UE. Cipurile sunt utilizate in diverse aplicatii, precum cardurile bancare, cartele SIM, pasapoarte si carti de identitate sau servicii PayTV, astfel ca preturile acestora afecteaza milioane de consumatori.

Initial, Comisia a incercat sa ajunga la o intelegere cu producatorii, insa discutiile au esuat din cauza lipsei oricarui progres. Astfel, au fost demarate procedurile normale antitrust.
“Intelegerile au avantajul ca reprezinta o procedura mai rapida si eficienta de a ajunge la un acord comun cu privire la existenta si caracteristicile cartelului. Daca acest lucru nu este posibil, Comisia nu va ezita sa recurga la procedura normala si sa urmareasca aplicarea legii”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia.

Daca in urma acestei proceduri, Comisia va avea dovezi suficiente cu privire la existenta unui cartel, ea va putea emite o decizie de interzicere a practicilor constatate si va obliga producatorii sa plateasca o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri anuala.

Problemele contractelor bancare trebuie solutionate unitar la nivel colectiv

Modificarile aduse legii privind clauzele abuzive reprezinta alegerea corecta pe termen lung pentru a rezolva unitar modul in care aceeasi problema este solutionata in cazul mai multor clienti. Deciziile individuale din instante sunt contradictorii si genereaza risipa de bani, atat pentru banca cat si pentru clienti.

Cadrul juridic pentru solutionarea problemelor dintre banci (sau comercianti, in general) si clienti trebuie imbunatatit pentru a permite transarea definitiva a unei dispute. 

In cadrul contractelor standardizate – asa cum se practica la nivelul bancilor – este clar ca daca drepturile unui singur client au fost incalcate prin nerespectarea clauzelor contractuale sau prin inserarea unor clauze abuzive, toti clientii care au semnat acel contract se afla in aceeasi situatie.
De aceea, este logic ca atunci cand se ia o decizie, aceasta sa fie aplicata tuturor clientilor, atat celor care au reclamat banca, cat si celor care nu au facut sesizari in acest sens.

Modificarile propuse pentru completarea Legii clauzelor abuzive rezolva tocmai aceasta problema, insa acestea sunt in mod nejustificat intarziate de la aplicare, deoarece sunt necesare dezbateri publice. 

Nu exista insa nicio comisie parlamentara sau institutie publica autorizata pentru conducerea acestor dezbateri, asa cum se procedeaza in toate tarile dezvoltate. Acolo, comisia abilitata publica toate punctele de vedere primite (de la institutii de stat, asociatii profesionale si de consumatori, etc) si intocmeste la final un raport cu recomandari.

La noi, singurul raport care s-a solicitat este din partea BNR, pentru a evalua impactul financiar asupra industriei bancare. Astfel, din start s-a plecat intr-o directie gresita. Important este sa aflam care este solutia corecta pentru solutionarea in mod unitar a incalcarii legii prin contractele bancare, nu cat ne costa sa respectam legea. 

Daca legea s-a incalcat, nu are niciun rost sa discutam de neaplicarea ei, pentru ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie” (art. 1, alin 5, Constitutia Romaniei).