Friday, March 20, 2015

Activele celor cinci SIF au crescut in februarie

Activele celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au crescut cu 3,4% in februarie fata de ianuarie, ajungand la 6,7 miliarde de lei. 
La SIF Transilvania, activul net a scazut cu 2,2%, iar la celelalte a crescut, cel mai mult la SIF Oltenia, cu 9,3%. In privinta actiunilor, acestea au crescut la toate cele cinci SIF, in februarie, cu procente cuprinse intre 1,7% la SIF Muntenia si 8,2% la SIF Banat – Crisana.

Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finalul lunii februarie a fost de 1,5 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul atins la finalul lunii anterioare. 

"Urmarind evolutia activelor nete in luna raportata, se observa ca SIF Transilvania a inregistrat o depreciere (-2,2%) in timp ce celelalte SIF au inregistrat cresteri de active nete cuprinse in intervalul 1,7% (SIF Moldova) si 9,3% la SIF Oltenia. Privind evolutia valorii unitare a activului net in luna raportata, observam ca aceasta se suprapune pe linia trasata de evolutia activelor nete la toate cele cinci SIF", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).

In cea ce priveste preturile actiunilor, se observa a toate cele cinci SIF au inregistrat aprecieri, in februarie, pornind de la 1,7% la SIF Muntenia si urcand pana la 8,2% la SIF Banat – Crisana. Cumulat, insa, de la inceputul anului, SIF Muntenia este pe minus (0,6%), in timp ce celelalte SIF sunt pe plus.

Saracia creste dar Romania are tot mai multi bogati

Romania avea, anul trecut, doi miliardari in dolari si 177 de cetateni cu averi de minimum 30 de milioane de dolari, potrivit unui studiu asupra averilor private globale realizat de compania Knight Frank.

Din studiu mai reiese faptul ca numarul romanilor miliardari in dolari va creste la trei, iar al celor cu averi de peste 30 de milioane de dolari va creste cu 120 de persoane.  In 2013, 172 de romani aveau astfel de averi.

Totodata, in 2014 in Romania au fost identificate 48 de persoane cu averi de peste 100 de milioane de dolari, fata de 47 in anul anterior. Pentru urmatorii zece ani, autorii studiului estimeaza ca numarul celor cu averi de peste 100 de milioane de dolari va creste cu 32.

In Europa, numarul persoanelor cu active de minim 30 de milioane de dolari a crescut cu 1.834 in ultimul an (de la 58.731 la 60.565) si se estimeaza o crestere cu 25% in urmatoarea decada. Cele mai multe persoane bogate din Europa se gasesc in Germania, aproape 11.680, urmata de Marea Britanie (10.547) si la mare distanta de Elvetia (4.328).
La polul opus, cei mai putini bogati din Europa sunt in Bulgaria (43 de persoane), Estonia (37) si Letonia (69), potrivit studiului mentionat.

In Polonia sunt 503 persoane cu averi de peste 30 milioane de dolari, 73 de posesori ai unor averi de peste 100 de milioane de dolari si 5 miliardari, iar in Cehia traiesc 399 de persoane cu active de peste 30 de milioane de dolari, 81 cu peste 100 de milionari de dolari si 4 miliardari.
Europa numara in prezent 393 de miliardari, dintre care 70 locuiesc in Germania, 81 in Marea Britanie si 117 in Rusia.

Guvernul propune conversia cu discount 15% din creditul rezultat in lei si garantii de stat

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, bancile urmand sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar statul va garanta in proportie de 50% creditul care ramane de plata. 

Oferta este valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.

Mai mult, este vorba doar de creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si discountul de 15% nu depasesc valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea este valabila un an, iar beneficiarii programului nu pot avea venitul net mai mare de 3.000 de lei potrivit proiectului de act normativ publicat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. Garantiile vor fi acordate de stat in limita unui plafon de un miliard de lei. 

Proiectul a fost pe agenda sedintei de Guvern, sub forma de ordonanta de urgenta dar, la cererea premierului, a fost transformat in proiect de lege, care urmeaza sa fie discutat in Parlament.

Beneficiarul programului nu trebuie sa aiba restante la plata ratelor mai mari de 60 de zile, iar in urma conversiei si aplicarii discount-ului, rata lunara trebuie sa fie mai mica decat echivalentul in lei dinaintea conversiei.

Clientii cu credite in franci cheama bancile la negocieri colective

Clientii cu credite in franci elvetieni cheama la negocieri cele sapte banci care au acordat cele mai multe astfel de finantari, solicitand reducerea ratelor lunare, fara cresterea costului final al creditului. 

Negocierile urmeza sa aiba loc la sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutie care va participa in calitate de mediator. Presedintele institutiei a solicitat bancilor sa vina cu solutii reale, pentru ca „pana acum si-au batut joc”. 

Primele runde de negocieri sunt programate la inceputul lunii aprilie, iar consumatorii vor fi reprezentati de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si de Grupul Clientilor cu Credite in CHF. Pana acum s-au inscris pe lista de negocieri peste 5.800 de clienti, iar solutiile negociate vor fi colective, dar vor tine cont de tipologia contractelor de credit. Rezultatele discutiilor se vor aplica doar clientilor care sunt inscrisi pe lista de negocieri.

Cele sapta banci invitate la negoicieri sunt Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank, OTP Bank si Credit Europe Bank. 
    
„Cateva mii de consumatori ne-au mandatat sa le reprezentam interesele in fata bancilor si sa obtinem o diminuare semnificativa a ratei lunare de plata pe intreaga perioada de creditare. Intreaga societate romaneasca va putea sa vada acum daca bancile doresc in mod sincer sa gaseasca solutii reciproc avantajoase, sau daca deschiderea aratata este o simpla manevra de imagine”, a declarat Catalin Voivozeanu, unul dintre liderii Grupului de Clienti cu Credite in CHF.

La randul sau, presedintele AURSF, Alin Iacob, a spus ca spera ca bancile sa profite de „mana intinsa de clienti”, pentru ca, in caz contrar, Asociatia isi rezerva dreptul de a-si sustine membrii in orice demers, inclusiv in instanta. 

"Ne-am simti foarte confortabil daca reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar dori sa participe la aceste negocieri, cu statut de observator. (...) Ar fi o excelenta ocazie pentru ca reprezentantii BNR sa se convinga ca din partea noastra nu exista rigiditate si inflexibilitate, ci dorinta de a gasi solutii reale de derulare in continuare a creditului, in conditiile in care bancile accepta sa isi asume o parte a poverii suportata exclusiv de consumatori", a precizat Alin Iacob. 

Clientii solicita reducerea ratei lunare, iar ca modalitati propun sunt reduceri sau eliminari de comisioane, reduceri de dobanzi, respectiv ale marjelor aplicate peste LIBOR, sau o conversie a creditelor. Si in cazul conversiei se  propun doua modalitati: la cursul zilei, cu aplicarea unui discount semnificativ, sau la un curs mai mic, negociat cu banca.

Reprezentantii clientilor sustin ca o negociere individuala este neprofitabila pentru consumatorul mediu, pentru ca multi dintre ei se tem ca propunerile bancilor ascund capcane care duc, in final, la costuri mai mari pentru client. 

La randul sau, presedintele ANPC, Marius Dunca, a declaat ca institutia pe care o reprezinta va media negocierile pentru a se convinge ca bancile vin cu solutii concrete. 

"La nivel declarativ, bancile spun ca sunt deschise, spun: consumatorii nu vin la noi, nu vin sa discute. Si iata ca i-am pus la aceeasi masa, vreau sa vad cu ce solutii concrete vin bancile, ca pana acum doar si-au batut joc", a explicat Dunca.   

Pana atunci, ANPC intocmeste, zilnic, cate un proces verbal de constatare a clauzelor abuzive in contractele de creditare, procese verbale care vor fi transmise instantei, a mai spus presedintele institutiei. El a precizat ca, de la izbucnirea crizei creditelor in franci, la ANPC au fost depuse 240 de reclamatii de la clienti cu credite majoritar ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca, din care au fost analizate circa 180 si s-a constatat existenta unor clauze abuzive.

"In fiecare zi intocmim un proces verbal pe care il inaintam instantei, plus sanctiuni contraventionale pentru fiecare banca in parte. Daca isi doresc procese, o sa stam doar in procese. Daca nu inteleg situatia clientilor, iarasi o sa stam doar in procese", a spus Dunca.

Printre abuzurile bancilor constatate de ANPC se numara modificarea marjei de dobanda, profitand de necunoasterea consumatorilor, comision de penalizare aplicat la tot creditul, nu doar pentru ratele restante, comision de risc, ilegal, comision de administrare ca procent din suma intregului credit, precum si comisioane de rambursare in avans diferite de procentele prevazute de lege (0% pentru creditele cu dobanda variabila si maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa).

Presedintele ANPC a mai spus ca institutia a trimis, deja, in instanta 23 de procese verbale pe clauze abuzive, iar altele urmeaza sa fie trimise incepand de saptamana urmatoare.