Monday, January 12, 2015

Creste numarul restantierilor la banci si IFN

Numarul de persoane fizice care au restante la banci si IFN mai mari de 30 de zile a revenit pe crestere spre finalul anului 2014, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, insa sumele totale neplatite la timp au fost mai mici in noiembrie 2014 decat in noiembrie 2013. 

Astfel, numarul restantierilor persoane fizice a crescut in noiembrie 2014 cu 3,97%, fata de aceeasi luna a anului precedent, la 712.737, insa sumele restante au scazut cu 4,4% de la 11,4 miliarde de lei la 10,9 miliarde de lei. 

Din aceasta suma, peste 4,26 miliarde de lei erau restante in lei, circa 4,91 miliarde lei reprezentau restantele in euro si restul in dolari SUA si alte valute.

Comparativ cu luna precedenta, in noiembrie 2014 a fost inregistrata o crestere de 9,27%. Potrivit datelor BNR, in octombrie 2014, numarul restantierilor se ridica la 652.268 persoane fizice, iar in noiembrie 2013 la 685.489.

ING anticipeaza ca euro va ajunge la paritate cu dolarul in doi ani

Banca olandeza ING anticipeaza ca moneda europeana va ajunge in doi ani la paritate cu dolarul american, fiind cea mai pesimista dintre institutiile care au participat la un sondaj realizat de Bloomberg.

Din sondaj reiese ca euro va atinge 1,15 dolari pe unitate pana la sfarsitul anului lui 2016.

Euro a coborat joi pana la 1,1754 dolari pe unitate, de la un maxim al anului trecut de 1,3993 dolari pe unitate, atins in luna mai.

ING anticipeaza ca masurile Bancii Centrale Europene pentru stimularea economiei zonei euro si evitarea deflatiei vor avea efecte negative asupra monedei europene, mai mari decat se asteapta alte banci.

Analistii bancii olandeze considera ca putini investitori vor fi interesati de euro, din cauza cresterii masei monetare, mai ales ca Rezerva Federala va face activele in dolari mai atractive prin majorarea dobanzilor.

Intr-una dintre cele mai exacte estimari, ING a anticipat la inceputul anului trecut ca euro se va deprecia cu 13%, la 1,2 dolari pe unitate, pana la 31 decembrie 2014, in timp ce media estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg a fost la acel moment de 1,28 dolari pe unitate.
 
Euro a incheiat anul trecut la 1,2098 dolari pe unitate.

Pe piata din Romania, euro a oscilat in aceasta saptamana in jurul valorii de 4,5 lei, insa dolarul american s-a apreciat semnificativ comparativ cu moneda nationala, de la 3,6868 lei pe dolar in ultima sedinta a anului trecut, la 3,8131 lei/dolar (cursul anuntat de BNR).

Vineri dimineata, pe piata valutara cursul leu/euro oscila in jurul valorii de 4,48, iar cursul leu/dolar in jurul valorii de 3,8.

Generatia baby boom creste cheltuielile cu pensiile cu 29%

Cheltuielile cu pensiile vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei baby boom vor iesi la pensie, reiese dintr-un studiu realizat de Allianz International Pensions, care analizeaza tranzitia catre perioada pensionarii in 18 tari, printre care si Romania. 

“In Romania, evolutia natalitatii, care inregistreaza o tendinta de scadere, va fi asociata si cu imbatranirea populatiei. Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la aproape 49 de ani in anul 2050 (proiectie realizata luand in considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani in anul 2015. In plus, conform acelorasi proiectii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populatia Romaniei va fi de 17,8 milioane de persoane in anul 2050, ajungand la 12,6 milioane in anul 2100. Prin urmare, aceasta evolutie demografica va reprezenta o provocare si pentru Romania”, se arata in studiul citat. 

Potrivit documentului, 31 decembrie 2014 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia demografica a lumii, avand in vedere ca ultimii reprezentanti ai generatiei baby boom din SUA au implinit 50 de ani.     

“La nivel global, are loc tranzitia generatiei baby boom catre pensie, tranzitie care, datorita amplorii sale, este cunoscuta si sub denumirea de tsunami-ul argintiu”, se arata in cercetarea mentionata. 

In consecinta, potrivit studiului, rata de dependenta a celor cu varsta peste 65 de ani fata de populatia activa, cu varsta intre 15 - 64 de ani, se va schimba inca o data, pe socoteala generatiei mai tinere. 

Astfel, cheltuielile cu pensiile din cele 18 tari analizate vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei ”baby boom” vor iesi la pensie, tarile anglo-saxone situandu-se la limita superioara a acestui interval din cauza perioadei prelungite de boom. Cel mai puternic efect se va resimti in Noua Zeelanda, unde este estimata o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 64%.

Mugur Isarescu vrea sa reabiliteze Electorata

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cheama bancile comerciale din Romania la discutii cu privire la acordarea unor facilitati clientilor cu credite care gafaie, avand in vedere ca initiativa din 2014 de rescadentare a imprumuturilor pentru clientii cu venituri mici, cu acordarea unor facilitati fiscale, a fost blocata de discutiile electorale. 

“Cred ca trebuie sa iesim din anumite emotii care ne-au stapanit in anul precedent si sa rediscutam cu bancile, fara incarcatura emotionalo-electorala, facilitati de usurare, cu plata clarificata, nu usurari din acelea de nu stim cine plateste diferenata, ci usurari de tipul reesalonari, intinderi de scadenta, regandiri la noile rate de dobanda. ROBOR a coborat cu cateva procente. Pentru credite pe cativa ani are impact major. Nu numai pentru creditele neperformante, ci si pentru cele care gafaie”, a explicat guvernatorul BNR. 

In opinia sa, clientii care “s-au ambalat intr-o rata lunara care le depaseste posibilitatile” ar trebui sa accepte lungirea perioadei de rambursare, chiar daca suma totala a dobanzilor s-ar putea sa fie mai mare, dar sa ajunga la o povara lunara mai mica. 
 
“Nu te obliga nimeni, te duci si negociezi cu banca, consideri ca asta este optimul tau si scoatem toate aceste discutii dintr-o disputa electorala care, cred eu, ca a blocat o initiativa buna. Ea s-a umplut de fum, nu a mai inteles nimeni despre ce este vorba”, a mai spus Isarescu. 

Seful BNR sustine in continuare ca schema de restructurare a creditelor populatie, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iulie 2014, era o optiune de discutie cu o anumita garantie a statului, dar bancile au fost sceptice. 
    
“Bancile au spus ca era prea multa birocratie, dar asta se putea discuta, ca garantia statului nu era clara... Acum sa vedem cum e cu garantiile clare. Si bancile sa se gandeasca ce este clar. Garantiile pe care le-ai luat si ai pierdut 30 de milioane de euro, adica ai credit neperformant de 30 de milioane de euro pe un teren plin de maracini, aia era o garantie clara?”, a subliniat guvernatorul BNR. 

Referitor la evolutia creditarii in acest an, Mugur Isarescu a spus ca se asteapta sa se ajunga la o cifra totala - credite in lei si valuta - pozitiva in urmatoarele luni. 

"Unde a fost mai indepartata de realitate aprecierea noastra? Eu cred ca am evaluat destul de bine revigorarea creditului in lei, dar nu ma asteptam la o scadere atat de abrupta a creditului in valuta. In plus, au mai aparut si scoaterile din bilant (a creditelor neperformante - n. r.). Cred ca in urmatoarele luni cresterea creditarii in lei, reducandu-se si ponderea creditului in valuta, va reusi sa compenseze scaderea, speram noi mai atenuata, a creditului in valuta si sa avem o cifra totala pozitiva", a mai spus seful Bancii Centrale.