Wednesday, June 22, 2016

Guvernul reduce comisioanele pentru plata online a taxelor

Guvernul mai da un impuls platilor online de taxe si impozite cu cardul bancar. Executivul lucreaza, in prezent, la un document pentru reducerea comisioanelor percepute de banci pentru aceste operatiuni. Este vorba atat de comisionul aferent platii taxei cat si despre comisionul unic platit institutiei acceptatoare pentru verificarea transferului. 

Astfel, conform documentului, comisionul perceput de furnizorii de servicii pentru plata prin card bancar a taxelor si impozitelor, prin intermediul Sistemului National Electronic de Plata (SNEP), va fi redus la maximum 1% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 20 lei. In prezent, nivelul maximal al comisionului este de 2% sau 30 de lei daca, prin aplicarea cotei de 2%, rezulta o suma mai mare de 30 de lei.

Comisionul unic nu mai poate depasi 100 de euro

In ceea ce priveste comisionul unic platibil institutiei de credit acceptatoare de plati electronice pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP va fi redus la maximum 100 de euro. In acest moment, acest comision poate ajunge la echivalentul in lei a 300 de euro.

In termen de 30 de zile de la adoptarea acestei decizii de catre guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Adminsitratiei Publice, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, vor modifica ordinul comun care stabileste comisioanele maximale care pot fi percepute de catre furnizorii de servicii pentru operatiunile de tranzactionare online cu cardul bancar, aferente incasarii taxelor si impozitelor prin intermediul SNEP.

Potrivit Legii, comisionul poate fi suportat integral de institutia publica, de catre contribuabil sau impartit intre acestia.

Sistemul National Electronic de Plata, cunoscut si sub numele de www.ghiseul.ro, este cel prin care pot fi achitate online taxele si impozitele.

In prezent, 250 de primarii accepta plata online a taxelor

Masura Guvernului ar putea impulsiona inrolarea autoritatilor locale in platforma www.ghiseul.ro in vederea acceptarii platilor de taxe si impozite online cu cardul bancar. In prezent, aproape 250 de primarii sunt inrolate in sistem, iar acestea acopera 80% din populatia urbana si bancarizata. Numarul primariilor care accepta plata taxelor prin acest sistem a crescut cu peste 30% fata de finalul anului trecut, insa in sistem se remarca un mare absent: Fiscul.

Ministrul Finantelor Publice si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) promit ca, din toamna, acest lucru va fi posibil.

In acelasi timp, apetitul romanilor pentru plata online a taxelor si impozitelor locale a crescut semnificativ in 2016, avand in vedere ca, in luna martie a acestui an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online. Acest aspect a condus la depasirea pragului de 100.000 de utilizatori activi in luna martie 2016. 

De asemenea, sistemul permite plata amenzilor de circulatie fara niciun drum la administratiile locale, datorita optiunii de incarcare a copiei procesului verbal direct in sistem si transmiterii automate catre primaria beneficiara, precum si plata online a taxelor si impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din Bucuresti).

Lansat in 2011, ghiseul.ro este un proiect derulat in parteneriat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale.

Casa ramane principala investitie pentru romani in viitor

O treime (35%) dintre participantii la un studiul realizat de Provident Financial Romania sustin ca vor sa investeasca, in urmatorii zece ani, in cumpararea unei case, in timp ce un sfert (24%) au declarat ca isi vor renova locuinta existenta. Doar 18% dintre respondenti intentioneaza sa si cumpere o masina si 17% planuiesc o vacanta exotica. 

Cumpararea unei case este cosiderata de romani si cea mai importanta investitie realizata in ultimii zece ani. Un sfert dintre participantii la studiu (24,8%) sustin acest lucru, in timp ce 20,9% apreciaza ca masina a fost cea mai importanta investitie. Un procent asemanator dintre participanti (20,6%) au cumparat electrocasnice/ TV/ calculator in ultimii zece ani, 14% au investit in educatia copiilor sau au calatorit (12,3%).

Unul din cinci romani a luat intre doua si patru credite in ultimii 10 ani

Studiul analizeaza si comportamentul financiar din ultimii zece ani al respondentilor. Din aceasta reiese ca 31,9% dintre participanti au luat un credit in perioada analizata, iar 19% au contractat intre doua si patru credite. 

”La aceeasi intrebare, 26,2% din respondenti au afirmat ca au cheltuit doar venitul lunar, fara sa se imprumute, iar 18,2% au afirmat ca au economisit”, reiese din studiul citat.

In cazul sumei imprumutate si a destinatiei banilor, 30,7% din respondenti au luat un imprumut personal, mai mare de 10 mii de lei. Astfel, consumul a fost preferat de romani in fata achizitiei de locuinte, avand in vedere ca doar 18,7% din respondenti au afirmat ca au luat un credit imobiliar in ultimii 10 ani. 

In schimb, unul din cinci participanti la sondaj (20,6%) declara ca nu a luat niciun credit, in timp ce un procent similar, de 20,1% a raspuns ca a contractat un credit mai mic de 10 mii de lei sau un card de credit (20% din respondenti). 

Tot pentru urmatorii 10 ani, cel mai important plan al romanilor este sa asigure succesul in viata al copilului/ copiilor (26,7% din raspunsuri), sa isi intemeieze o familie (20,9%), sa avanseze in cariera (15,9%) sau sa isi deschida propria afacere (14,3%). 

Si asta dupa ce, in cei zece ani de pana acum, intemeierea unei familii este considerata ca fiind cea mai importanta realizare a romanilor (35,3%). In acelasi timp, 15,7% din respondenti au afirmat ca cea mai importanta realizare a fost achizitionarea unei case/apartament, iar peste 14% au afirmat ca cea mai importanta realizare a fost investitia in dezvoltarea personala.

O treime dintre romani regreta ca nu au plecat definitiv din Romania


Unul din zece respondenti a afirmat ca vrea sa plece din Romania definitiv in urmatorii zece ani. Procentul este imbucurator daca il comparam cu cel al romanilor care regreta ca nu au parasit definitiv tara in ultimul deceniu, respectiv unul din trei (30,5%). 

Acesta este si cel mai mare regret al romanilor din ultimii zece ani. El este urmat de regretul de a nu fi petrecut mai mult timp cu familia (23,6%), in timp ce un procent aproape egal, de 23,3%, regreta ca nu si-a deschis propria afacere sau ca a pierdut mai multe ocazii de a avansa in cariera (23% din raspunsuri).
   
Pentru urmatorii 10 ani, cel mai important plan al romanilor este sa asigure succesul in viata al copilului/ copiilor (26,7% din raspunsuri), sa isi intemeieze o familie (20,9%), sa avanseze in cariera (15,9%) sau sa isi deschida propria afacere (14,3%). 

Esantionul studiului a fost compus din 1.396 de respondenti cu varsta cuprinsa intre 25-50 ani.