Wednesday, March 18, 2015

Platile solicitate de banci de la FNGCIMM pentru credite neperformante au crescut cu 45% in 2014

Creditele neperformante au determinat bancile sa solicite plati in crestere cu 45% de la Fondului National pentru Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) in 2014. 

Fondul a acordat anul trecut garantii in valoare de 6,5 miliarde de lei, care au sustinut credite de peste 9,4 miliarde de lei, aproape 90% pentru finantarea capitalului de lucru. ”Prima Casa" a atras 26.650 de garantii, care s-au tradus in finantari de peste 4,3 miliarde lei,

"Procesul de curatare a bilanturilor operata de sistemul bancar, prin scoaterea creditelor neperformante in afara bilanturilor, a avut un impact semnificativ asupra activitatii FNGCIMM, generand in 2014 fata de 2013, o crestere cu 45% a valorii cererilor de plata solicitate de catre banci. Rata cererilor de plata calculata la soldul garantiilor a inregistrat, la sfarsitul anului 2014, o crestere cu 60% fata de rata inregistrata la sfarsitul anului 2013", se arata intr-un comunicat al Fondului.

In comunicat nu este mentionata valoarea cererilor de plata inregistrata anul trecut.
In aceste conditii, FNGCIMM si-a majorat provizioanele specifice de risc pentru garantiile platite pana la o rata de 94% la sfarsitul anului 2014, fata de 67% in anul precedent.

Anul trecut, ponderea creditelor neperformante in soldul creditelor din sistemul bancar a scazut la 13,99%, de la 23% in 2013.
FNGCIMM a acordat anul trecut garantii in valoare de 6,5 miliarde de lei, care au sustinut credite de peste 9,4 miliarde de lei, aproape 90% pentru finantarea capitalului de lucru.
Numarul total de garantii acordate in anul 2014 a fost de 35.570, din care peste 8.400 catre firme mici si mijlocii.

Garantiile pentru IMM-uri au fost accesate in proportie de 50% de intreprinderile mici, urmate de intreprinderile medii, cu 26%, microintreprinderile avand o pondere de 24%.

Piotrivit comunicatului Fondului, impactul social al acordarii de garantii catre IMM a constat in mentinerea a circa 120.000 de locuri de munca.
In ceea ce priveste programul "Prima Casa", anul trecut, Fondul a acordat 26.650 garantii, cu un volum de garantare de circa 2,2 miliarde lei, pentru finantari accesate in valoare de peste 4,3 miliarde lei, cu o valoare medie a finantarii de circa 161.500 lei.
Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale IMM-urilor in limita a maxim 80%.

BVB introduce indicele BET-XT-TR

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce, din data de 23 martie 2015, al doilea sau indice total return, BET-XT-TR, care reflecta performanta celor mai tranzactionate 25 de companii romanesti, precum si dividendele brute si alte distributii de numerar catre actionari. 

Introducerea noului indice va oferi investitorilor o imagine mai ampla a oportunitatilor disponibile pe piata de capital din Romania, potrivit unui comunicat al BVB. Conform unor calcule retroactive, realizate de BVB, noul indice ar fi avut o crestere de 52% din ianuarie 2013 pana in februarie 2015. 
 
Indicele BET-XT-TR este bazat pe compozitia indicelui BET-XT, care include cele mai tranzactionate 25 de companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti. Cu o capitalizare bursiera de aproximativ 74,63 miliarde de lei (16,78 miliarde de euro) la finalul sesiunii de tranzactionare din 13 martie 2015, companiile componente ale indicelui BET-XT-TR reprezinta peste 93% din capitalizarea bursiera a companiilor listate pe piata reglementata, se precizeaza in comunicatul BVB. 
 
Bursa de la Bucuresti a realizat un calcul retroactiv al noului indice de la inceputul anului 2013 si datele arata un castig de 52% pentru BET-XT-TR in perioada ianuarie 2013 - februarie 2015, cu 16 puncte procentuale mai mult decat BET-XT, care a crescut cu 36% în aceeasi perioada. 

”Pentru 2014, performanta indicelui BET-XT-TR a fost de 11,1%, fata de 6,3% performanta indicelui BET-XT. Pentru aceeasi perioada, primul indice total return al BVB, BET-TR, a inregistrat o crestere de 14,5% si o medie a randamentului dividendului de aproximativ 9%”, se mai arata in comunicatul Bursei. 

Indicele BET-XT-TR va fi un instrument care ii va ajuta pe investitori sa afle ca firmele din Romania pot genera profituri si ca nivelul acestor profituri este atractiv si, in acelasi timp, noul indice incurajeaza companiile sa promoveze o politica stabila de dividend. 

”Draftul noului Cod de Guvernanta Corporativa recomanda tuturor companiilor listate sa elaboreze o politica de dividende sub forma unui set de linii directoare referitoare la repartizarea profitului net, pe care sa o publice pe pagina de internet”, se subliniaza in comunicatul citat. 

Potrivit BVB, indicele BET-XT-TR este ajustat trimestrial, in a treia zi de vineri din ultima luna a fiecarui trimestru.

ANPC va controla IFN-urile care percep dobanda de 5.000% pe an la credite

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va demara, in perioada urmatoare, un control la IFN-uri pentru ca unele dintre acestea percep dobanzi de 5.000% pe an pentru creditele acordate. Presedintele institutiei, Marius Dunca, sfatuieste consumatorii sa citeasca bine contractul de credit inainte de a-l semna.

"Observ in ultima perioada o campanie din partea unor IFN-uri cu dobanda anuala de 4.000%, de 5.000%. Aceasta ce înseamna? Iau un euro si intr-un an dau 5.000 de euro inapoi. Iau 10 euro si dau 50.000 de euro. Din punctul meu de vedere,  undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem si o tematica in acest sens si sa facem un control de fond la toate IFN-urilor sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia.
Nu poti sa iei 100 de euro imprumut si sa dai jumatate de milion de euro pentru ca nu ai cum, nu este in regula", a spus Dunca. 

El a precizat ca, in ultima perioada, la ANPC au venit tot ai multe sesizari si sfatuieste consumatorii sa citeasca foarte bine contractul. ”Daca un consumator nu se pricepe si nu intelege respectivul contract si respectivele clauze sa faca o adresa la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sa vedem noi daca este in regula sau nu... Fac un apel sa nu ajungem sa ne imprumutam de la un IFN pentru a plati creditul la banca. 
Ce inseamna? Rostogolim bulgarele si din mai mic il facem mai mare", a spus Dunca.

Dolarul doboara un nou record in fata leului

Dolarul american a atins, luni, un nou maxim pe piata valutara de la Bucuresti in raport cu leul. Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 4,2107 lei/dolar, in crestere cu 0,95 bani fata de cotatia de vineri de 4,2012 lei/dolar. 

Pe plan international, dolarul a continuat sa creasca si in fata monedei europene, pana la un maxim de 1,0524 dolari/euro.

Leul s-a apreciat, insa, in fata euro, la un curs de 4,4370 lei/euro, in scadere cu 1,02 bani de la 4,4472 lei/euro in sedinta precedenta. 

Moneda nationala s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, pana la un curs de 4,1940 lei/franc, in crestere cu 2,12 bani, de la 4,1728 lei/franc, cat a fost in sedinta anterioara.