Friday, September 2, 2016

BNR devine mai transparenta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va publica minutele sedintelor de politica monetara, incepand cu cea din 30 septembrie 2016, inclusiv scorul votului, dar fara atribuirea nominala a acestora. In plus, banca centrala anunta ca a afisat, deja, pe site-ul propriu, date cu privire la salariile obtinute de conducere. 

In privinta minutelor sedintelor de politica monetara, acestea vor fi publicate in termen de 7 zile calendaristice de la data sedintei si vor contine sinteza deliberarilor privind adoptarea deciziilor de politica monetara. ”Minuta are ca scop cunoasterea de catre public a ratiunilor si datelor economice luate in considerare la fundamentarea deciziilor de politica monetara”, a explicat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu. 

In schimb, salariile sunt publicate incepand cu data de 1 septembrie si vor fi actualizate anual. 

Astfel, pentru conducerea executiva (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publica veniturile standard lunare nete formate din salariul net si indemnizatia neta primita pentru calitatea detinuta in Consiliul de Administratie (presedinte, vicepresedinte sau membru), dar si celelalte drepturi banesti, acordate anual, in cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete. De asemenea, cei patru participa si la profitul realizat de BNR, daca este cazul, dar suma primita de fiecare nu poate depasi un salariu lunar net. In plus, acestia beneficiaza si de indemnizatia de pensionare, diferentiata dupa caz, in functie de vechimea in BNR (in cuantum de maxim 12 salarii, dupa minimum 6 ani de vechime).
          
”Drepturile salariale mai sus mentionate (cu exceptia indemnizatiilor lunare de participare la CA) se acorda tuturor salariatilor bancii in baza prevederilor legale”, a mai spus Suciu. 

Insa, potrivit acestuia, conducerea executiva nu beneficiaza de bonusuri de performanta, acestea acordandu-se cu caracter exceptional doar altor angajati cu merite deosebite. 

Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adauga indemnizatia de membru al Consiliului de Administratie al bancii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primeste un salariu net de 40.430 lei si o indemnizatie de membru al CA de 18.313 lei iar viceguvernatorul Liviu Voinea incaseaza un salariu de 37.764 lei si o indemnizatie de membru al CA de 17.103 lei.

In aceste conditii, guvernatorul BNR a ajuns, in 2015, la un salariu mediu lunar net de 16.000 de euro, a precizat Dan Suciu. 

Pentru membri neexecutivi ai Consiliului de Administratie, BNR publica indemnizatiile nete lunare si alte venituri, conform legii (de exemplu, in 2015 membrii neexecutivi au primit fiecare o suma echivalenta cu indemnizatia lunara).

Directorii nu sunt numiti politic si trebuie pastrati in banca

In cazul celorlalti salariati cu functii de conducere (director, director adjunct, sef serviciu), BNR publica doar grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime si maxime.

Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca s-a luat decizia ca salariile membrilor CA sa fie publicate in suma neta, acestia fiind numiti politic, iar in cazul directorilor doar pe grila, ca un compromis intre nevoia de transparenta si cea de a se proteja de concurenta din piata. Suciu a explicat ca este vorba de profesionisti care se formeaza in timp si ”este foarte important ca acesti oameni sa fie pastrati in banca.

Astfel, in Centrala BNR, venitul lunar al unui director este de minim 7.821 lei si maxim 31.063 lei, in timp ce un director adjunct castiga intre 6.141 lei si 22.427 lei iar un sef serviciu intre 5.261 lei si 14.667 lei. La nivel teritorial, venitul net al unui director variaza intre 6.414 lei si 15.347 lei iar cel al unui sef de serviciu pleaca de la 5.261 lei si poate ajunge la 9.218 lei.

Salariatii bancii pot primi si un bonus de performanta anual, acordat in functie de rezultatele obtinute in urma evaluarii profesionale, in cuantum situat intre 25% si 100% din salariul lunar.

Noi dispute pe piata RCA

Disputele de pe piata asigurarilor RCA continua. In timp ce asiguratorii reclama faptul ca incasarile din RCA nu acopera daunele platite pe acest segment, reprezentantii service-urilor independente sustin ca problemele cu plata daunelor sunt chiar mai mari decat cele constatate in raportul ASF. 

Companiile de asigurari spun ca prima jumatate a anului 2016 a reprezentat o noua perioada de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vand polite RCA. ”In ciuda unei tendinte de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei, rata combinata a daunei a depasit pragul de 100%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de lei incasati, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Societarilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). 

Asiguratorii spun ca nu isi pot acoperi costurile din primele incasate

Conform datelor ASF, rata combinata a daunei a fost de 101,6% in primul trimestru al anului 2016 si a inregistrat o deteriorare in cel de-al doilea trimestru, ajungand la 102,3%. Principala cauza a acestei evolutii o reprezinta majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vatamari corporale. Potrivit UNSAR, asta inseamna ca asiguratorii nu pot acoperi integral, in acest moment, daunele si celelalte costuri doar din primele brute incasate.

”Subliniem ca ritmul de crestere al daunei medii in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 fata de primul trimestru al aceluiasi an a fost de dou? ori si jumatate mai mare decat ritmul de crestere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 15%”, se mai arata in comunicatul UNSAR.

Mai mult, asiguratorii se asteapta ca nivelul ratei combinate a daunei sa creasca pana la sfarsitul acestui an, din cauza faptului ca daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent. 

ASSAI: Datele din raportul ASF sunt neverificate, perimate si incomplete

De cealalta parte se afla reprezentantii service-urilor auto independente (ASSAI), care afirma ca datele cuprinse in raportul cu privire la situatia dosarelor de dauna RCA deschise in anul 2015 sunt neverificate, perimate si incomplete.


”Raportul furnizat de catre ASF contine informatii transmise de catre piata de asigurari, adica, acele informatii nu au fost verificate nici macar de catre ASF. Aceasta “analiza” efectuata de catre ASF se bazeaza pe buna-credinta si corectitudinea datelor furnizate catre piata de asigurari din Romania”, se subliniaza intr-un comunicat al ASSAI. 

Mai mult, potrivit Asociatiei, in 2016 situatia platilor tuturor dosarelor de dauna RCA este una mult mai grava decat cea prezentata de catre ASF pentru anul 2015. ”Peste 70% dintre platile efectuate in baza politelor RCA sunt realizate in afara termenului legal. (...) Plata daunei achitata integral si in termen legal, asa cum ar trebui sa fie efectuata, reprezinta sub 7% din cazuri in anul 2016”, se mentioneaza in documentul citat.

Potrivit raportului ASF, publicat recent, in 2015, aproape 50% din dosarele de dauna pe RCA au fost platite cu intarziere. 

Raportul ASF nu contine sanctiunile pentru abaterile constatate

Totusi, reprezentantii service-urilor apreciaza faptul ca ”ASF recunoaste in premiera, o stare de fapt existenta in Romania de peste 5 ani de zile. Companiile cu cota reprezentativa in piata RCA incalca legea si nu respecta termenele de plata”. 

Insa ei acuza Autoritatea ca nici in urma constatarii acestor abuzuri nu comunica sanctiunile aplicate societatilor de asigurari pentru aceste abateri.

Totodata, ASSAI sustine ca din raportul ASF lipseste ”cel mai important element care conteaza pentru un consumator de produse de asigurari: procentul dintre suma solicitata de catre pagubit (in baza documentelor justificative) si suma reala achitata de catre asigurator. De peste 3 ani, peste 85% dintre platile efectuate de catre asiguratori in baza politelor RCA reprezinta plati partiale. Asta inseamna ca asiguratorul achita cat considera si raporteaza catre ASF ca plata a fost efectuata. Pagubitul ramane astfel…pagubit”; mai spun reprezentantii Asociatiei.