Wednesday, September 24, 2014

Unde pot cere lamuriri despre situatia de la Biroul de Credit?

Intrebare: Buna ziua. Doresc sa stiu unde sau la cine ma pot prezenta cu situatia de la biroul de credite restante pentru lamuriri. Vreau sa platesc restantele, dar nu stiu cum si nu stiu unde.Pe situatia primita de la biroul de credite restante imi apar doar creditele, nu si firma care le-a preluat (firma de recuperare).
Va multumesc

Raspuns: La Biroul de Credit, pot raporta informatii despre creditele restante doar bancile si institutiile financiare nebancare participante. Prin urmare, in cazul in care un credit este vandut catre un recuperator de creante, acesta nu poate raporta persoana respectiva la Biroul de Credit, deoarece nu are acces la aceasta baza de date.

In aceste conditii, persoanele care vor sa ceara lamuriri despre informatiile cu care figureaza in baza de date trebuie sa se adreseze bancii care i-a raportat. Conform legii, atat Biroul de Credit cat si banca ce a raportat restanta sunt obligate sa completeze, sa modifice sau sa stearga informatiile din baza de date, in cazul in care acestea sunt inexacte sau incomplete.

Informatii despre firma de recuperare ce a preluat creditul restant pot fi obtinute tot de la banca, de unde s-a obtinut initial creditul.

Plata restantelor nu conduce automat la stergerea informatiilor de la Biroul de Credit. Aceste informatii se vor pastra mai departe in baza de date, timp de 4 ani de la momentul inregistrarii lor.

Fiscul, agent de promovare pentru electorata

Contribuabilii din Arges au primit scrisori de la Fisc prin care li se aduce la cunostiinta ca pot beneficia de scutiri la plata impozitelor daca participa la schema de reducere a ratelor bancare prin lungirea cu doi an a scadentei imprumuturilor.

Potrivit Ziarului Financiar, care a intrat in posesia unei asemenea scrisori, reprezentantii Fiscului explica in scrisoare ca Guvernul a luat decizia implementarii electoratei „avand in vedere diminuarea veniturilor persoanelor fizice cu venituri sub media pe economie”.
Situatia este cel putin ciudata, Fiscul - organ de colectare cu restante in planul de incasari trasat de autoritati - grabindu-se sa informeze contribuabilii ca isi pot reduce impozitele desi electorata, emisa prin ordonanta de urgenta la inceputul verii, nu are inca normele de aplicare.

Doar o banca bate titlurile de stat

Un singur depozit la termen cu scadenta pana la 3 ani, de la TBI Bank, ofera un randament peste dobanzile titlurilor de stat, desi teoria spune ca profitul investitorului ar trebui sa fie proportional cu riscul asumat iar titlurile de stat exceleaza la capitolul siguranta.

Ministerul Finantelor vinde in prezent obligatiuni pe zece ani la dobanzi de 4,36%, in crestere fata de un randament mediu de 4,28% lei in august si 4,23% in iulie, evolutie in tandem cu mersul Robor pe piata interbancara, in urcare cu aproximativ jumatate de procent in septembrie. 

Doar putine banci mai sunt dispuse sa plateasca insa dobanzi peste 4%. Potrivit comparatoarelor Conso, pentru o suma de 10.000 lei, cat valoarea unui titlu de stat, la 12 luni gasim cel mai atractiv depozit la TBI Bank (4,4% - depozitul Estival, banca avand in oferta si depozitul Simplu-dobanda 4,2%) si Piraeus (4,05% - depozitul Binevoitor). 

Si la 36 de luni, randamentele sunt comparabile-ProCredit Bank are depozitul Clasic (4,35%) si depozitul Mobil (4,1%) iar urmatoarea oferta (Raiffeisen Bank) coboara direct la 3,85%. 

La 2 ani, doar o banca sare stacheta de 4% (ProCredit Bank-depozitul Clasic - 4,2%).

Bursa are primul indice de dividende

Indicele BET-Total Return va monitoriza actiunile celor mai lichide zece companii listate ca si cum investitorii ar alege sa replaseze banii din dividende in actiunile companiilor platitoare.

Este vorba de dividendele platite de Fondul Proprietatea, Petrom,Electrica, Transgaz, Transelectrica, BVB, BRD, Nuclearelectrica, Banca Transilvania, Romgaz iar indicele se doreste a fi un reper pentru investitorii care reinvestesc periodic dividendele incasate. 
Performantele sale vor fi imposibil de egalat insa in practica, chiar daca cineva ar replica fidel structura noului BET-Total Return, dintr-un motiv simplu: indicele nu tine cont de costurile reinvestirii dividendelor (comisioanele brokerilor).