Wednesday, January 13, 2016

Cei care au firma acasa trebuie sa depuna o declaratie la Fisc

Persoanele fizice care detin un imobil cu destinatie mixta, atat pentru locuit cat si ca sediu social ca persoana fizica autorizata sau SRL, trebuie sa depuna o declaratie la Fisc pana la data de 31 martie 2016. Obligativitatea este valabila chiar daca persoana respectiva nu isi desfasoara activitatea acolo. 

”Exemplu: in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (un apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016. Asadar, nu toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!”, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) prin intermediul unui comunicat de presa. 

Modelul declaratiei a fost aprobat prin ordin comun al MFP si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice la finalul anului trecut. 

Potrivit noului Cod Fiscal, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an, pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii stabilite de un evaluator sau cea din contractul de vanzare-cumparare. De asemenea, cota se poate aplica asupra valoarii finale a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi stabilita prin calcularea cotei, prin una din metodele de mai sus, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate la cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice.

Pentru cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential cu cel determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.

Transportatorii acuza ASF ca nu respecta protocolul pe RCA

Pretul politelor RCA continua sa creasca peste nivelul maxim convenit de transportatori cu Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) la finalul anului trecut. Cele doua parti au semnat un protocol care prevede limitarea cresterii tarifelor la 50% peste valoarea din iunie 2015. In aceste context, COTAR ameninta ASF cu actiuni in instanta. 

Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) sustine ca ASF nu a facut modificarile la normele RCA cuprinse in protocolul semnat si care ar fi trebuit realizate pana la finalul anului trecut. ”Firmele de asigurare au crescut deja valoarea politelor RCA mai mult decat s-a negociat. Protocolul de intelegere prevedea si excluderea Cartii Verzi de la calculul daunalitatii, pentru transportul local de persoane”, se rata intr-un comunicat COTAR.

Protocolul prevede modificarea sistemului RCA pe termen lung 


O alta masura asupra careia semnatarii documentului au convenit este operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, in vederea asigurarii proportionalitatii intre cresterea tarifelor din noile notificari fata de evolutia daunalitatii medii inregistrate de asiguratori, precum si posibilitatea achizitionarii de polite RCA pe perioade mai scurte (1 luna).

De asemenea, protocolul vizeaza imbunatatirea bazei de date CEDAM si identificarea de solutii pentru optimizarea modului de emitere a politelor RCA  (polita pe vehicul si sofer), cresterea nivelului de transparenta si afisarea de informatii suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum si dezvoltarea unui sistem de preturi de referinta (pret mediu la nivel de piata).


Documentul contine si masuri de perspectiva pentru modificarea structurala a sistemului actual. In acest sens, s-a convenit evaluarea oportunitatii suspendarii politelor RCA pe perioada in care autovehiculul nu este utilizat de catre proprietar si analizarea cadrului legal national si european, pentru evaluarea modificarii reglementarii nationale pentru emiterea politelor RCA pe persoane fizice (pe cod numeric personal), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

Transporatorii sustin ca ASF incalca mai multe legi internationale

Reprezentantii transportatorilor sustin ca, ”in cazul in care se va dovedi ca intalnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o incercare de inducere in eroare a transportatorilor, pentru a se obtine incetarea protestelor”, pe langa actiunile viitoare de protest, vor deschide o actiune in instanta impotriva ASF, care incalca mai multe legi internationale. 

Transportatorii atrag inca o data atentia asupra faptului ca romanii nu vor putea suporta o crestere a pretului politei RCA cu pana la 400%, pentru ca asigurarile ar ajunge la valori mai mari decat ale autoturismelor, iar firmele de transport sunt amenintate cu falimentul, din cauza deciziilor politice. 

”Toate actiunile recente ale autoritatilor sunt facute in defavoarea actorilor de pe aceasta piata interna”, se mai arata in comunicatul citat.