Wednesday, February 19, 2014

ASF: Astra Asigurari intra in redresare financiara prin administrare speciala

Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrarea speciala pentru Astra Asigurari. Toate politele emise de societate raman valabile, iar societatea este obligata sa onoreze solicitarile de despagubiri ale asiguratilor.

In sedinta din 18 februarie 2014, Consiliul ASF a analizat raportul de control privind Astra Asigurari si nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara. In urma analizelor, s-a decis ca societatea sa intre in administrare speciala, KPMG Adisory fiind mandatata sa gestioneze redresarea financiara a societatii.

ASF considera ca problemele financiare ale societatii nu antreneaza un risc sistemic in sectorul bancar, iar pericolul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat.

Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare semnificativa de capital, urmand ca administratorul sa stabileasca suma necesara. Intre timp, politele de asigurare emise de Astra raman valabile pana la expirarea lor, iar societatea de asigurari este obligata sa onoreze toate solicitarile de despagubiri care decurg din dosarele de daune.

Fosta autoritate de supraveghere – CSA – a impus anterior un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate in urma controlului demarat la societatea de asigurari in 2012. Acest plan, care prevedea masuri esalonate pe un interval de timp de 9 luni, nu a fost realizat, termenul limita fiind 31 decembrie 2013. 

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF sustine ca se impune efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, intrucat in ultimii 5 ani societatea de asigurari a fost auditata de o firma “de apartament”. Rusanu a afirmat, de asemenea, ca fostul presedinte CSA, Daniel Tudor, este cel care “a protejat Astra Asigurari” si ca, in opinia sa, va avea multe explicatii de oferit in perioada urmatoare.

Suplimentar, ASF a impus inventarierea dosarelor de dauna din evidentele societatii in vederea evaluarii daunelor reale si luarea masurilor necesare pentru calcularea rezervelor tehnice, conform cerintelor legale. 

La acest moment, Astra Asigurari detine o cota de piata importanta pe piata locala a asigurarilor, detinand un numar de aproximativ 800.000 de polite RCA si 2.150.000 polite de asigurare a locuintelor.

Salariile conducerii ASF urmeaza sa fie reduse cu 50%

In urma dezvaluirilor de presa din ultima vreme si a reactiilor care au urmat, conducerea ASF ia in considerare reducerea salariilor conducerii institutiei cu 50%.

Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a afirmat ca va propune reducerea salariilor membrilor Consiliului ASF cu 50%. In prezent, salariile nete ale membrilor Consiliului ASF (organul de conducere al ASF) ajung pana la 14.000 euro pe luna.

“In 2013 salariile din ASF au fost la jumatate fata de salariile fostei conduceri a CSA (n.r. predecesoarea ASF pe sectorul Asigurari). Iar pentru anul 2014 vom propune o reducere a salariilor cu 50%. Reducerea se va aplica initial membrilor Consiliului, iar apoi si celorlalti salariati.  Salariile fostei conduceri a CSA au fost si de 30.000 de euro. Acum propunem scaderea salariului maxim din ASF la 7.000 euro net pe luna”, a afirmat Rusanu.

In plus, Rusanu sustine ca nu vor mai fi acordate in acest an nici alte tipuri de stimulente, cum ar fi primele de vacanta si primele de sfarsit de an. Aplicarea acestor tipuri de prime a condus la inregistrarea, in cazul unora dintre conducatorii ASF, a unor venituri brute cumulate de aproximativ 70.000 euro pentru ultimele doua luni din 2013.

Raiffeisen Bank ieftineste creditele in lei

Raiffeisen Bank a lansat o campanie promotionala la creditele pentru nevoi personale in lei,  scazand dobanzile fixe cu 3,25%.

Dobanda fixa coboara astfel la niveluri cuprinse intre 9,75% si 13,75%, in functie de valoarea acordata. Dobanda variabila pe de alta parte, a ramas neschimbata, si cuprinde o marja fixa peste Robor la 6 luni intre 8,5%  si 12,5%.

Cei care opteaza pentru incasarea salariului prin banca beneficiaza de o reducere de 1 punct procentual din nivelul dobanzii.


„Creditam din ce in ce mai mult in moneda nationala, iar creditele pentru nevoi personale sunt 100% acordate in lei”, a spus Vladimir Kalinov, vicepresedinte retail la Raiffeisen Bank.

Indiferent de tipul dobanzii de creditare, clientii mai platesc un comision de analiza dosar de  200 lei, precum si un comision lunar in suma fixa de 5 lei.

BCR reduce dobanda la creditele de consum cu ipoteca

BCR a redus rata dobanzii cu 1,25 puncte procentuale la creditele de nevoi personale cu ipoteca. Rata dobanzii este fixa pe 5 ani, fiind de 5,75% pentru clientii care isi incaseaza venitul la banca.

Pentru persoanele care isi refinanteaza un imprumut obtinut in vechile conditii de creditare, perioada de rambursare poate ajunge pana la 25 ani.

Dupa primii 5 ani, rata dobanzii devine variabila si este formata dintr-o marja de 2,5 puncte procentuale peste Robor la 6 luni. Pentru clientii care nu isi incaseaza venitul la BCR, rata dobanzii este cu 0,5 puncte procentuale mai mare.

Suma imprumutata nu poate depasi 75% din valoarea imobilului, ce rezulta in urma raportului de evaluare. Valoarea minima a unui credit este de 22.000 lei.