Sunday, July 26, 2015

Astra, Carpatica, Euroins si Exim au picat testele de stres

Patru din cele 13 societati de asigurari care au fost supuse testelor de stres derulate de catre ASF nu indeplinesc cerintele impuse de reglementari privind nivelul capitalurilor proprii. In plus, doar o companie ar indeplini cerinta de capital de solvabilitate in cazul unei catastrofe naturale cu cutremur si doar trei in cazul unor inundatii. 

„Evaluarea activelor si pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudential actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde de lei (aproximativ 356 milioane de euro). (...) Patru dintre cele 13 societati de asigurare participante (si anume Astra, Carpatica, Euroins si Exim) detin capitaluri proprii negative dupa ajustari”, reiese din raportul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In conformitate cu masurile de supraveghere convenite pentru acest exercitiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru doua din cele patru societati cu deficit de capital s-a stabilit cerinta de a prezenta un plan de actiune catre ASF, pana la data de 4 august 2015.
ASF mentioneaza ca aceste planuri de actiune trebuie sa stabileasca masurile pe care societatile le vor lua pana la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerintele privind marja de solvabilitate.

In urma aplicarii scenariilor de riscuri, a rezultat ca o singura companie de asigurari din cele 13 supuse testelor ar indeplini cerinta de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% in cazul unei catastrofe naturale cu cutremur.

"La nivel individual, numai ING, o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce Allianz a inregistrat o valoare pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%", mai reiese din raportul ASF. 

Scenariul de catastrofa naturala cu inundatii a relevat faptul ca trei asiguratori, respectiv Allianz, Generali si ING, au inregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%, pe cand restul companiilor nu au respectat pragul SCR. Groupama si Omniasig au inregistrat valori pozitive ale ratei, dar sub 100%, in timp ce restul de opt asiguratori au consemnat valori negative ale ratei SCR.
Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING si Omniasig) au inregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, insa celelalte noua societati nu indeplinesc cerintele de capital.

Asirom, Groupama, Uniqa si PAID au avut valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, pe cand ceilalti cinci asiguratori au fonduri proprii negative.

Autoritatea de Supraveghere Finaciara a demarat, in februarie, exercitiul de evaluare a activelor si pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezinta peste 80% din piata de profil. "Scopul exercitiului a fost acela de a consolida atat protectia consumatorului, cat si increderea in sectorul de asigurari din Romania, prin intermediul unei evaluari independente, pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014", se noteaza in raportul Autoritatii

No comments:

Post a Comment