Sunday, June 19, 2016

ANAF simplifica procedura pentru codul de TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta noi modificari la Declaratia 088, de inregistrare in scop de TVA, intens reclamata de mediu de afaceri. Astfel, incepand cu luna iulie, se reduce numarul de intrebari si se elimina obligatia de a anexa sapte tipuri de documente. 
Potrivit unui comunicat al ANAF, la formularul 088 nu mai trebuie anexat, incepand de luna viitoare, actul privind sediul social, actul privind sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, contractul de munca, adeverinta de venit, extrasul de cont si diploma de studii.

In aclasi timp, „incadrarea veniturilor administratorilor in categorii generice fara precizarea sumelor si facilitarea declararii situatiilor de insolventa accentueaza caracterul simplificat al noii Declaratii 088”, se mentioneaza in comunicat. 

Astfel, daca in prezent formularul contine de 20 întrebari si este necesara anexarea a 11 tipuri de documente in total, incepand cu 1 iulie 2016 Declaratia 088 va avea 13 intrebari, fiind necesara anexarea a doar patru tipuri de documente in total.

Potrivit ANAF, un aspect important este ca informatiile rezultate din Declaratia 088 sunt analizate doar agregat, in ansamblul lor, printr-un algoritm informatic automatizat, iar evaluarea izolata a unui singur criteriu, precum nivelul studiilor, este irelevanta pentru atribuirea codului de TVA.

Proiectul de modificare a Declaratiei 088 a fot publicat de ANAF in data de 11 mai si, din consultarile cu reprezentantii mediului de afaceri, au reiesit o serie de modificari necesare. 

„In prezent, se analizeaza modalitatea tehnica a reducerii numarului declaratiilor prin preluarea informatiilor din D088 si in alte declaratii si formulare obligatorii”, se mentioneaza in comunicaul ANAF.

MFP a publicat proiectul de OUG pentru scutirea de impozit la darea in plata

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat proiectul de Ordonanta de Urgenta prin care propune propune scutirea de la plata impozitului pe transferul de proprietate pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plata. Ordonanta modifica, in acest sens, Codul Fiscal. 

Potrivit MFP, facilitatea va fi valabila o singura data, la prima dare in plata, chiar daca imprumutul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

„Beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea în plata. Pentru orice dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare”, precizeaza Ministerul.

Cei executati silit, care au platit impozitul, il pot recupera


Persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Legea privind darea in plata pentru a li se sterge datoriile ramase la banca vor fi scutiti si de achitarea impozitului pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

„Cei care au achitat impozitul, sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, se mai arata in comunicatul MFP. 

In plus, proiectul prevede infiintarea la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a Registrului national notarial de evidenta a actelor de dare in plata in care se inscriu actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, promovarea acestei Ordonante este determinata in principal de necesitatea protejarii si din punct de vedere fiscal a persoanelor fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, potrivit prevederilor Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Ministerul explica necesitatea adoptarii de urgenta a actuui normativ 


„Intrucat cele mentionate mai sus vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare, ce nu sufera amanare, se impune adoptarea de masuri imediate pentru reglementarea unor masuri in vederea neimpozitarii in situatia transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al persoanelor fizice, prin prima dare in plata efectuata in conditiile Legii nr.77/2016”, se mai arata in nota de fundamentare.

Conform Ministerului, necesitatea acestui act normativ a aparut ca urmare a faptului ca nici Legea privind darea in plata si nici Codul Fiscal nu cuprind exceptii privind plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile aferente darii in plata  sau care se afla in executare silita, indiferent de stadiul ori forma executarii silite.

AURSF apreciaza faptul ca proiectul de OUG nu contine criterii pentru beneficiarii facilitatii


Scutirea de impozit pentru darea in plata a fost solicitata de Asociatia Uilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) imediat dupa intrarea in vigoare a Legii, cand s-a pus pentru prima data problema impozitarii transferului de prorietate in acest caz. 

In aceste conditii, AURSF saluta decizia MFP de a propune acest proiect de OUG prin care beneficiarii Legii Darii in plata sunt exceptati de la plata impozitului in cazul in care apeleaza la aceasta forma de stingere a datoriei catre banca.

Potrivit unui comunicat de presa, reprezentantii  Asociatiei constata cu satisfactie ca in propunerea MFP nu exista niciun fel de criterii care sa fie aplicate beneficiarilor legii, pozitie pe care AURSF a sustinut-o  permanent - din momentul in care, pe 17.05.2016, a solicitat conducerii MFP sa elaboreze un proiect de OUG in acest sens si pana in prezent. 

„Suntem, de asemenea, satisfacuti sa observam ca forma finala a proiectului de OUG respecta principalele concluzii ale intalnirii dintre echipele de experti ale MFP si AURSF care a avut loc in data de 1 iunie a.c. la sediul MFP si anume aministierea celor ale caror locuinte au fost vandute inainte de intrarea in vigoare a legii si aplicarea exceptarii pentru o singura dare in plata”, sustine presedintele Asociatiei, Alin Iacob.