Saturday, July 5, 2014

Economisire-creditare: 3 motive pentru a economisi mai mult de 5 ani

Contractele de economisire-creditare permit clientilor sa retraga sumele depuse la banca fara nicio penalizare dupa 5 ani. Conso.ro va prezinta 3 motive pentru a economisi in continuare.

Clientii bancilor pentru locuinte beneficiaza, pentru sumele economisite anual, de o prima de stat. Aceasta este egala in prezent cu 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro (echivalentul in lei).

Pentru a beneficia de prima de stat, clientii trebuie sa economiseasca in medie 5 ani la o banca pentru locuinte. Utilizarea sumelor economisite, a primelor de stat si a dobanzilor primite de la banca, se poate face numai in scop locativ.  Exista posibilitatea de a retrage banii fara a necesita documentarea utilizarii  in domeniul locativ, in conditiile unei perioade de economisire de peste 5 ani. Conso.ro iti prezinta cateva motive pentru a continua sa economisesti chiar si mai mult de 5 ani, cu ajutorul acestor produse.

   1.    Rentabilitate superioara depozitelor

Sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie atractiva pentru a economisi pe termen lung, mai ales in actualul context, cand dobanzile la depozitele bancare au scazut semnificativ.

Rata dobanzii practicata de bancile pentru locuinte este acum similara cu cea a unui depozit la termen. Suplimentar, contractele de economisire-creditare sunt sustinute de stat, printr-o prima de stat egala cu 25% din sumele depuse anual, in limita a 250 euro. Din acest motiv, contractele de economisire-creditare ajung sa fie mai profitabile decat depozitele la termen.

   2.    Fond pentru situatii neprevazute 

Fiecare persoana ar trebui sa aiba o suma economisita pentru situatii neprevazute. Fondul de urgenta trebuie sa fie usor accesibil, pentru ca banii sa poata fi retrasi oricand este nevoie.

Dupa ce trece perioada minima de 5 ani, contractele de economisire-creditare nu mai impun clientilor restrictii cu privire la retragerea banilor si nu mai exista penalizari. Astfel, sumele din aceste conturi vor putea fi utilizate oricand este nevoie, indeplinind conditiile unui fond de urgenta.

   3.    Posibilitatea de a obtine un credit cu dobanda redusa si fixa


Contractele de economisire-creditare iti permit sa obtii un credit in lei, cu dobanda redusa (intre 4,5% si 6%) in scopuri imobiliare, denumit credit locativ. Clientii sunt la adapost de riscul de rata a dobanzii si riscul valutar pentru ca imprumutul este in lei si dobanda este fixa pe toata durata contractului. Cu cat economisesti o perioada mai lunga, cu atat creste si perioada de rambursare a creditului pe care il poti obtine. Implicit, poti imprumuta si o suma mai mare. De asemenea, o perioada de economisire mai lunga, te ajuta sa indeplininesti mai usor conditiile de acordare a creditului locativ.

Pentru a beneficia integral de cele 3 avantaje prezentate mai sus, este important sa continui sa faci depuneri la banca in fiecare an, pentru a beneficia de un randament bun pentru economiile tale.

Nicio banca nu mai ofera dobanzi de 4% la depozitele pe 3 luni in lei

Toate dobanzile la depozitele in lei pe 3 luni au scazut sub nivelul de 4%. Dobanzi peste acest nivel mai pot fi incasate numai pentru scadente de peste 6 luni, insa diferentele nu sunt spectaculoase.

Castigurile deponentilor au fost retezate in principal ca urmare a relaxarii politicii monetare de catre BNR si implicit a reducerii abrupte a ratei de dobanda interbancara Robor, ceea ce a dus la un surplus de lichiditate in piata. In cazul maturitatii de 3 luni, Robor a coborat pana la un nivel de aproximativ 2,4%. 

Clientii care isi depun banii in depozite pe 3 luni primesc in prezent dobanzi de cel mult 3,85%. Cele mai mari dobanzi sunt oferite in continuare, cu cateva exceptii, de bancile mici si medii. 

Topul celor mai inalte dobanzi este condus de banci precum Carpatica si Piraeus Bank, ambele rasplatindu-si deponentii cu o dobanda de 3,85%. O dobanda usor mai mica, de 3,8% poate fi obtinuta de cei care se indreapta spre RIB.

BCR se remarca cu o dobanda fixa de 3,75%, foarte aproape de maxim. De asemenea, Volksbank si Banca Transilvania platesc o dobanda de 3,6%, respectiv de 3,25%.

Banci precum BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Bancpost au redus chiar si sub 3% nivelul dobanzilor la depozitele in lei pe 3 luni.

Clasamentul dobanzilor la depozite poate fi gasit pe Conso.ro, in sectiunea de comparatiiDepozite.

ASF cere eficientizarea activitatii pe segmentul RCA

Presedintele ASF, Misu Negritoiu i-a avertizat pe conducatorii societatilor de asigurari ca va propune majorarea contributiilor la Fondul de garantare daca nu se va eficientiza activitatea de segmentul RCA.

“Nu se poate ca acest produs sa genereze atatea probleme pe piata asigurarilor”, a declarat Negritoiu in cadrul unei intalniri avute cu directorii companiillor de asigurari.

Seful ASF a propus constituirea unor grupuri comune de lucru, in vederea identificarii si aplicarii unor solutii de redresare a pietei RCA, pentru o mai mare transparenta a primelor, a cheltuielilor de reparatii si de acoperire a pagubelor.

BNR mentine inca o data dobanda cheie la 3,5%

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5%. Ultima ajustare a dobanzii cheie a fost efectuata in februarie 2014.

Principalul motiv pentru care BNR nu a reluat scaderea dobanzii cheie este dat de faptul ca ratele dobanzilor interbancare Robor inregistreaza niveluri sub rata dobanzii de politica monetara, existand astfel o crestere a surplusului net de lichiditate pe piata monetara. In prezent, Robor se afla din nou cu mult sub dobanda cheie, chiar si pentru scadentele mai lungi.

“Se remarca astfel accelerarea dinamicii pozitive a imprumuturilor in moneda nationala, stimulata si de scaderea ratelor dobanzilor la creditele noi reflectand reducerile succesive ale ratei dobanzii de politica monetara. In acelasi timp, este de consemnat contractia de durata a creditului in valuta a carui pondere in total a coborat la nivelul de 58,6%, de la 62,4% in iunie 2013”, se arata in comunicatul de presa al Bancii Nationale.

Pe de alta parte, BNR a redus rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea celei pentru pasivele in lei la 12%. 

Aceasta miscare a fost motivata de Banca Nationala prin faptul ca evolutia descendenta a inflatiei si perspectivele acesteia permit ajustarea conduitei politicii monetare, inclusiv prin intermediul programului de aliniere treptata pe termen mediu a regimului rezervelor minime obligatorii cu standardele europene.

Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncturali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste. 

Cu toate acestea, consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa. 

Rata anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric de la 1,21% la 0,94% in mai 2014 fata de luna precedenta. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a fost de 2,1% in mai, fata de 2,5%  in aprilie.