Wednesday, December 10, 2014

Fara marfa proaspata locala, bursa incearca actiuni blue-chip externe

Tradeville ofera investitorilor locali contracte pe diferenta de curs (CFD-uri) pentru actiunile unor companii de marca din Germania - Commerzbank, Continental, Lufthansa si Deutsche Post - acestea urmand sa fie disponibile prin sistemul ATS al BVB.

Compania de brokeraj va functiona ca market maker (va asigura lichiditatea, avand cotatii atat la cumparare cat si la vanzare) pentru aceste produse. 
Este inca o dovada a esecului bursei in a oferi alternative de plasament investitorilor locali, in ultima vreme doar statul fiind activ in segmentul IPO-urilor (s-au listat Electrica, Nuclearelectrica iar Transgaz si Transelectrica au derulat oferte publice secundare). 

Singurul IPO privat din ultimii 7 ani - Adeplast - a reprezentat un esec la inceputul anului, inchizandu-se fara procentul minim de subscriere.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte sarbatoreste 10 ani de activitate cu multe premii!

Raiffeisen Banca pentru Locuinte isi premiaza clientii care incheie un contract de economisire-creditare pana pe 19 decembrie 2014 si le ofera reduceri semnificative de comisioane.

Cu ocazia aniversarii a 10 ani de activitate pe piata autohtona, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a lansat o oferta promotionala la deschiderea contractelor de economisire-creditare.

Poti profita si tu de aceasta oferta, daca semnezi un contract pana la 19 decembrie 2014 si participi automat la o tombola. Saptamanal, banca acorda cate 10 premii, fiecare in valoare de 1.000 lei. In plus, la finalul campaniei, va avea loc o tombola finala, marele premiu fiind de 10.000 lei.

Totodata, beneficiezi de o reducere cu 25% a comisionului de deschidere.

“In 10 ani de activitate RBL, aproape 400.000 de romani au beneficiat de avantajele produsului de economisire-creditare in calitate de clienti ai bancii. Misiunea noastra, inceputa acum 10 ani, este aceea de a contribui la imbunatatirea conditiilor de locuit ale romanilor intr-un mod sustenabil”, a declarat Aurelia Cionga, Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte. 

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera produse de economisire-creditare destinate imbunatatirii situatiei locative.
 
Clientii, care incheie un contract de economisire-creditare si economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5 %. In fiecare an, clientii primesc la depunerile efectuate in anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.

Daca vrei sa afli mai multe detalii legate de aceasta promotie, completeaza datele de contact si consultantii nostri iti vor oferi toate informatiile de care ai nevoie.

Contul de economii pentru copii poate fi completat cu asigurari de sanatate

Banca Transilvania ofera clientilor care au deschis conturi de eocnomii pentru copii posibilitatea de a achizitiona si o asigurare de sanatate pentru junior.

Asigurarea este emisa de Metropolitan Life si ofera protectie in cazul diagnosticarii cu o boala grava sau in caz de invaliditate. De asemenea, asigurarea acopera evenimente nedorite precum fracturi, arsuri, spitalizare si interventie chirurgicala.
Parintii pot opta intre 2 pachete, prima lunara de plata fiind de 48 lei, respective 134 lei si poate fi achitata direct din contul de economii.

In plus, banca deruleaza o campanile pana la 31 decembrie 2014, prin care 2% din valoarea cumparaturilor cu cardurile de debit ale Bancii Transilvania se intorc in contul de economii pentru copii. Promotia se refera la cumparaturile din hypermarketuri si supermarketuri, magazine de imbracaminte si farmacii.

SIF Banat si Muntenia au o problema comuna ca si administratia

Procurorii DIICOT au efectuat luni 31 de perchezitii in Ilfov, Arad si in Bucuresti, actiunea vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate suspectate de delapidare din patrimoniul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Cele doua SIF-uri si-a dat banii pe aceeasi mana.

SIF Banat-Crisana este cel mai subevaluat SIF (activ net unitar de 2,9 lei la un pret de piata al actiunii de 1,3 lei) iar SIF Muntenia, dupa preluarea de catre SIF Banat-Crisana a societatii sale de administrare (Muntenia Invest) este gestionata tot de conducerea societatii din Arad. 
Dragos Balteanu, presedintele SIF Banat se pare ca are o problema iar ancheta DIICOT ar putea produce ceva mutatii la varful celor doua SIF-uri si implicit, in politica lor de dividende (in ultima vreme banii n-au mai mers spre actionari cu au fost “reinvestiti”).

“In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2012 -2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop obtinerea de sume de bani prin delapidare, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societati nerezidente (offshore), controlate tot de catre membrii grupului, in vederea reciclarii, tocmai pentru a ascunde adevarata natura a provenientei acestora", se arata in comunicatul  DIICOT.

In acest scop acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii grupului  infractional organizat s-au implicat si in operatiuni de manipularea pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12.09.2013, 13.09.2013 si 16.09.2013 in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. 

Mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat-Crisana pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale. 

Beneficiarii acestor operatiuni au fost chiar liderii grupului, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF-ului, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004. La sediul D.I.I.C.O.T  vor fi aduse in vederea audierii 25 de  persoane, urmand a fi dispuse masurile legale in cauza.

Asistent financiar, varianta pe smartphone

BCR a lansat aplicatia Asistentul Financiar pentru telefoanele mobile de tip smartphone si tablete cu sisteme de operare iOS si Android. Acesta permite planificarea si administrarea de bugete personale si detine un set de functionalitati utilizate pentru analiza acestor informatii.

Din 5 decembrie, aplicatia poate fi descarcata din Appstore sau din Google Play.
Clientii au posibilitatea de a-si identifica cheltuielile viitoare si de a face estimari, de a-si compara profilul cu altele similare din aceeasi categorie, de a fi notificati cu privire la tintele de cheltuieli pe care si le-au previzionat si de a-si vizualiza evolutia portofoliului financiar in timp.

La 6 luni de la lansarea Asistentul Financiar BCR in versiunea desktop, 30% din totalul clientilor activi de Internet Banking au ales sa folosesca aplicatia.

Angajatorii vor incepe 2015 un pic mai optimisti

Potrivit unui raport Manpower, previziunea privind angajarile in primul trimestru din anul viitor este in crestere cu 3% raportat la primul trimestru din 2014, cei mai optimisti manageri fiind in industria prelucratoare.

Per total, 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa modifice structura de personal in urmatoarele luni. 
Cele mai optimiste intentii le au companiile din industria prelucratoare (+17% fata de 2014) iar cei mai pesimisti sunt angajatorii din agricultura, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul constructii (-3%).

Cea mai semnificativa schimbare de optica fata de trimestrul anterior este in sectorul de energie electrica, apa si gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat cea pentru trimestrul patru din acest an.

Cat de rau stam la ocuparea fortei de munca?

Din 20 milioane locuritori, muncesc cu forme legale mai putin de 5 milioane (23%), un procent redus in comparatie cu Ungaria sau Cehia care au un grad de ocupare aproximativ dublu. Daca tinem insa cont de ponderea populatiei autosuficiente din zona rurala si de piata neagra, optica se poate schimba.

Ar trebui sa ne ingrijoram ca doar in cateva locuri din tara (Bucuresti, Timis, Sibiu sau Brasov) rata de ocupare a populatiei depaseste 30% iar in judete precum Giurgiu, Botosani sau Vaslui doar una din zece persoane are un loc de munca, conform unei analize a Ziarului Financiar?

Procentul pare ingrijorator raportat la statele de prin vecini, vezi mai ales Ungaria si Cehia, dar asta nu tine cont de specificul romanesc. Populatia din rural atinge aproape 50 de procente in Romania iar asta nu se intampla in Cehia de pilda, unde populatia este foarte urbanizata. 

Taranii din Romania sunt “autosuficienti”, gospodariile lor de subzistenta le asigura strictul necesar, poate intr-o proportie mai mare decat o fac gospodariile cu salariu minim pe economie din zona urbana (din acest motiv nici nu se inghesuie taranii sa intre in campul muncii pe salarii de 1000 lei). 

Daca am prelua si aceste persoane din agricultura de subzistenta in statisticile privind ocuparea am ajunge probabil la valorile de 30% consemnate in cazul Bucurestiului. Iar daca mai punem si piata neagra, bine reprezentata in Romania (exista estimari ce o plaseaza la 30% din PIB), gradul de ocupare poate urca spre 40%, cat in Ungaria.

Cateva investitii “castigatoare” ale baronului SIF Bilteanu, proaspat arestat

Procurorii au emis cinci ordonante de retinere dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital. Iata si alte cateva afaceri suspecte ale conducerii SIF Banat.

Dragos Bilteanu este fost director general la Romenergo, firma ce detine 5% din SIF Banat. SIF-ul a fost implicat de altfel in cateva tranzactii suspecte cu Romenergo. Mai intai, a cumparat cu 20 milioane lei compania Azuga Turism ce apartinuse Romenergo. Azuga Turism avea telegondola din Azuga si un hotel cu 27 de camere. Apoi, a acordat Romenergo un imprumut mascat sub forma achizitiei de obligatiuni (in valoare de 27 milioane lei), in conditiile in care actionarii SIF nu s-au mai ales cu dividende in ultimii ani, profitul fiind “reinvestit”. O alta afacere ciudata a SIF-ului condus de Bilteanu: transferarea intr-un vehicol din Cipru a portofoliului imobiliar al societatii de investitii. 


Ieri anchetatorii i-au retinut pe Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (si presedintele Romenergo), Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani - membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Legatura dintre SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia este administrarea comuna. Muntenia Invest, firma ce administreaza averea SIF-ului a fost achizitionata initial de Banat-Crisana impreuna cu SIF Moldova, ulterior SIF Moldova retragandu-se.

Guvernul a agreat cu FMI un deficit bugetar de 1,8% in 2015

Guvernul a ajuns la un acord cu echipa FMI si a Comisiei Europene in ceea ce priveste deficitul bugetar pe 2015. Acesta va fi limitat la 1,8% din PIB.

In cadrul negocierilor, specialistii FMI au cerut initial ca deficitul sa scada sub 1% din PIB. 

Pentru a acomoda o absorbtie mai rapida a fondurilor europene, s-a agreat un deficit mai mare, care este insa consistent cu obiectivul pe termen mediu, ce prevede un deficit structural de 1% din PIB, informeaza FMI.

Discutiile vor fi reluate insa in luna ianuarie 2015,  cand se va face o evaluare completa a programului.

Premierul Victor Ponta a spus la finalul negocierilor ca nu se va mari nicio taxa sau impozit in 2015. El a precizat ca taxa pe stalp va fi redusa de la 1,5% la 1%, iar salariul minim se va majora la 975 lei de la 1 ianuarie si apoi la 1.050 lei din iulie.

Bugetul de stat a fost fundamentat pe o crestere economica de 2,5% in 2015. Cota unica de 16% va fi mentinuta si anul viitor.

“Am reusit, in acest moment, sa rezolvam o problema importanta, chiar daca cu un impact bugetar mai redus, si anume scaderea TVA-ului la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%, pentru ca era o problema de competitivitate a sectorului de turism din Romania”, a precizat permierul Victor Ponta.