Sunday, November 13, 2016

Cei care au de recuperat bani de la stat scapa de executare

Gest de normalitate din partea ANAF. Contribuabilii care au datorii la stat dar, la randul lor au de recuperat bani de la institutii sau autoritati ale statului, vor scapa de executarea silita. In prima faza, Fiscul va pune poprire pe conturile institutiei care ii datoreaza bani contribuabilului. 
Abia apoi, in eventualitatea in care mai ramane ceva de plata, Fiscul se va indrepta impotriva contribuabilului.

In acest scop, Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de ordin care sa faca posibila punerea in practica a acestei reguli. 

Noua procedura limiteaza, practic, aplicarea executarii silite, in limita creantei pe care contribuabilul o are de incasat de la o institutie sau autoritate a statului, la poprirea pe care administratia fiscala o infiinteaza la acea institutie sau autoritate publica debitoare in raport cu contribuabilul.

De aici rezulta ca, in aceasta situatie, Fiscul suspenda celelalte masuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terti debitori ai contribuabilului) pana la incasarea creantelor sale de la institutiile debitoare.

Legislatia primara este in vigoare de la inceputul anului

„Prin articolul 230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice”, se arata intr-un comunicat al ANAF

Noul Cod de procedura fiscala a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.

„Proiectul de ordin prevede, in principiu ca, in cazul in care executarea silita a inceput, iar debitorul are de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, executarea silita poate continua doar prin poprirea acestor sume la institutii sau autoritati publice daca contribuabilul depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau institutia publica respectiva prin care se certifica faptul ca sumele sunt certe, lichide si exigibile”, se arata in referatul de aprobare a proiectului citat.

Contribuabili, protejati de stat...impotriva statului

Astfel, contribuabilii mentionati vor fi „protejati de masurile de executare pe care tot statul, prin administratia fiscala, le putea lua asupra lor, desi neplata obligatiilor fiscale ale acestora era determinata tocmai de neincasarea la termen a acestor creante de la alte institutii ale statului, recunoaste Fiscul. 

Proiectul prezinta si formularele care vor fi utilizate in cadrul procedurii. 

„Totodata, in cuprinsul procedurii au fost cuprinse si elementele pe care trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu, atestatul emis de autoritatile sau institutiile publice, document care va fi depus de catre contribuabil la organul fiscal central, astfel incat organele fiscale din subordinea ANAF sa aplice unitar prevederile legale in vigoare in materie de executare silita in aceste situatii speciale”, se mai arata in documentul citat.

Revenire rapida pe pietele financiare dupa socul Trump

Socul produs pe pietele financiare de alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii s-a disipat rapid. Majoritatea indicilor bursieri au recuperat pierderile inregistrate in cursul diminetii de miercuri, iar dolarul american a inregistrat, pana la finalul zilei, cea mai mare crestere de dupa votul pro-Brexit.

Potrivit Bloomberg,  redresarea dolarului a avut loc ca urmare a inversarii tendintei de crestere a titlurilor Trezoreriei americane pe termen de 10 ani.

In plus, probabilitatea ca Rezerva Federala sa majoreze dobanzile in decembrie a crescut la 74%, de la un nivel de sub 50% atins in momentul in care rezultatele alegerilor au indicat ca Trump a infrant-o pe Hillary Clinton, mai noteaza agentia internationala de presa. 

Moneda americana, pe val

Astfel, un indice al dolarului calculat de Bloomberg, pe baza raportarii la un cos de valute, a urcat cu 1,1%, cel mai mult dupa 24 iunie (a doua zi dupa votul pro-Brexit al britanicilor), cand a atins cel mai ridicat nivel din martie 2016.

Fata de euro, dolarul a avansat, miercuri, cu 0,8%, la 1,0938 unitati pentru un euro, dupa ce in timpul tranzactiilor a coborat cu peste 2%.

Si indicii bursieri de pe bursa americana au revenit pe crestere la scurt timp dupa deschiderea pe minus a primei sedinte de tranzactionare de dupa anuntul potrivit caruia Donald Trump este noul presedinte al SUA.

Acestia au inchis sedinta pe crestere, cu 1,4% indicele Dow Jones, cu 1,11% indicele S&P si cu 0,42% Nasdaq. 

In Europa, de asemenea, indicii bursieri au inchis, in mare lor majoritate, pe crestere sedinta de miercuri, unii analisti remarcand faptul ca socul produs pe pietele financiare de rezultatul alegerilor din SUA a fost de mai scurta durata decat cel provocat de votul pro-Brexit.

Dolarul si-a revenit si in raport cu leul

Pe piata valutara din Romania, dolarul a crescut semnificativ in ultimele 24 de ore, recuperand pierderea suferita in primele ore de la anuntul privind rezultatul alegerilor din SUA, de aproximativ 10 bani.


Mai mult, dolarul se plasa, in cursul diminetii de joi, peste nivelul inregistrat inainte de anuntul respectiv, la 4,1177 lei/dolar.

In schimb, in raport cu euro, leul a recuperat teren, de la maximul de 4,5115 lei/euro atins in cursul sedintei de miercuri, la 5,5049 lei/euro in dimineata de joi. 

De altfel, analistii din piata locala apreciaza ca leul nu va inregistra variatii semnificative in perioada urmatoare.

Bursa de la Bucuresti a profitat de volatilitatea generata de alegerile din SUA si a inregistrat un volum de tranzactionare de aproape 10 milioane de dolari, unul din cele mai ridicate din ultima perioada. 

La nivel de indici, acestia au deschis sedinta de miercuri pe minus, in ton cu bursele regionale si internationale. La inchidere, insa, nu au mai mers in tandem cu celelalte piete, si au ramas pe minus, desi pe parcursul sedintei au mai recuperat din pierderi.